Maandag 25/10/2021

Pensioenen

Te koop: extra pensioen

Archiefbeeld: gepensioneerden in Oostende. Beeld
Archiefbeeld: gepensioneerden in Oostende.

Vanaf maart volgend jaar kan iedereen zijn studiejaren laten meetellen voor de pensioenberekening. Een eenmalige betaling volstaat.

Wie 1.350 euro per studiejaar betaalt, zal zijn uiteindelijke pensioen jaarlijks zien stijgen met 250 euro per afgekocht jaar. Als bijvoorbeeld een historicus zijn vierjarige opleiding geschiedenis wil laten valoriseren, dan betaalt hij 5.400 euro. Het resultaat is dat hij op zijn oude dag 1.000 euro meer pensioen krijgt op jaarbasis. Een koopje, zeker als je weet dat de helft van zijn betaling fiscaal aftrekbaar is. Na een kleine drie jaar pensioen is hij al uit de kosten.

Voor alle duidelijkheid: de leeftijdsvoorwaarden om op pensioen te gaan veranderen hierdoor niet. Wel gaan mensen mogelijk stoppen met werken zodra ze kunnen, bijvoorbeeld eenmaal ze de vervroegde pensioenleeftijd hebben bereikt. Langer werken zal dan financieel weinig extra opleveren voor hun latere uitkering, aangezien ze die rechten al hebben afgekocht.

Overgangsmaatregel

"Een erg mooi aanbod, vinden we zelf", zegt Koen Peumans, de woordvoerder van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Maar vanwaar die vrijgevigheid? Het gaat om een overgangsmaatregel die slechts drie jaar geldig is. Bacquelaine is bezig met de hervorming van de zogenaamde diplomabonificatie (zie kader). Ambtenaren hadden tot voor kort het recht om hun studiejaren te laten meetellen voor hun pensioenberekening, werknemers konden dat tegen betaling, maar bijna niemand maakte daar gebruik van.

Nu gaan we in 2020 naar een systeem waarbij iederéén zijn rechten zal kunnen afkopen. Tijdens de eerste tien jaar na afstuderen betaal je relatief weinig: 1.500 euro per studiejaar - 10 procent meer dan in de overgangsperiode. Maar welke twintiger heeft daar de middelen voor? En daarna schieten de prijzen de lucht in.

Volgens een berekening van Bacquelaine zou een jurist van 35 al ruim 17.000 euro betalen om zijn vijf studiejaren af te kopen. Voor iemand in de 50 kunnen de kosten oplopen tot 50.000 euro en meer. Erg duur.

Net daarom is de overgangsperiode zo interessant. Tussen maart 2017 en maart 2020 betaalt elke leeftijdsgroep het standaardtarief, ook de vijftigers. "Bovendien kun je de afbetaling in twee keer spreiden", legt Peumans uit. "We starten binnenkort ook een grote campagne om deze regeling bekend te maken."

Vermogenden bevoordeeld

De beslissing is bekrachtigd door de regering en is ook ingeschreven in de begroting. Komend jaar moet ze 42 miljoen euro opleveren aan afdrachten. Maar op termijn kosten de hogere pensioenen de staat meer geld. De Hoge Raad van Financiën wees er al op dat er nauwelijks prognoses gemaakt zijn op lange termijn. "Doordat het gratis systeem bij ambtenaren verdwijnt, komen we hier wel degelijk beter uit", verdedigt Peumans het voorstel.

De vakbonden zijn niet op de rem gaan staan. Zij beseffen ook dat ze deze gunstige maatregel niet zomaar kunnen afschieten. "Wij blijven gekant tegen de afvoering van de diplomabonificatie bij ambtenaren", zegt Luc Haemelinck van het ACV. "Eerst breekt Bacquelaine alles af en dan komt hij cadeautjes uitdelen, dat is niet ernstig."

Pensioenminister Bacquelaine wijkt hiermee (opnieuw) af van de aanbevelingen in het rapport van de commissie onder leiding van Frank Vandenbroucke. Een soortgelijk systeem zou volgens de experts te veel kosten aan de staatskas. Bovendien wezen ze erop dat enkel wie al vermogend is hiermee bevoordeeld wordt. Enkel wie de som kan betalen, zal later een hoger pensioen krijgen.

LEES OOK: Een hoger pensioen voor een zacht prijsje: zo werkt dat

___

Zo was het vroeger

• Ambtenaren mogen studiejaren meetellen voor pensioen

• Werknemers mogen dat ook, als ze ervoor betalen ('afkopen', maar gebeurt amper)

Overgangsperiode maart 2017- maart 2020

• Iedereen kan studiejaren afkopen

• Prijs is 1.500 euro per jaar (1.350 euro tot maart 2019)

Zo wordt het vanaf maart 2020

• Iedereen kan studiejaren afkopen

• Prijs stijgt exponentieel na tien jaar carrière

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234