Vrijdag 14/05/2021
Stijn Van de Voorde. Beeld Bob Van Mol
Stijn Van de Voorde.Beeld Bob Van Mol

Column

Te klef, een egotrip of niet oprecht. Het is altijd iets

StuBru-presentator Stijn Van de Voorde loopt elke week voor de muziek uit.

Wie iets doet, kan niets mis doen. Dat zei mijn mama vroeger als ik tijdens een zeldzaam moment van huishoudelijke hulp een vaas of een verse ovenschotel op de grond liet vallen. Er bestaan uitzonderingen op deze klassieke zegswijze. Figuren als Radovan Karadžić, Adolf Hitler en Bashar al-Assad hebben veel gedaan, maar volgens mensenrechtenorganisaties was daar veel mis mee. We kennen de ware boodschap achter de originele (goedbedoelde) uitdrukking: wie zich inzet om iemand te helpen, verdient altijd onze sympathie. Daar denk ik soms aan als een muzikant de wind van voren krijgt omdat hij zich volgens sommigen niet op de juiste manier inzet voor de goede zaak. Het is te klef, een egotrip of niet oprecht. Het is altijd iets.

Bono geeft een partijtje minigolf weg aan gelukkigen die (RED) steunen, een organisatie die opkomt voor mensen met hiv? Wat een belachelijke prijs! Schenkt hij zelf wel voldoende van zijn persoonlijk kapitaal?

Een muzikant investeert beter in flyboarden of een Hummer met extra­vagante velgen. Daar komt doorgaans minder kritiek op.

Een Noorse hulporganisatie nomineerde een Comic Relief-filmpje met Ed Sheeran in Liberia onlangs voor een Radi-Aid’s Rusty Radiator Award. De initiatiefnemers klagen met deze ‘prijs’ de negatieve en stereotiepe beeldvorming rond hulporganisaties aan.

De term ‘poverty porn’ viel zelfs ergens. In het filmpje stelt Sheeran – duidelijk ge­ëmotioneerd – nogal impulsief voor om te betalen voor een verblijfplaats voor een dakloze jongen en zijn vrienden. Zijn voorstel biedt geen oplossing op lange termijn, maar ik twijfel geen seconde aan zijn goede bedoelingen. Op plaatsen waar extreme armoede heerst, verliest een miljonair altijd. Een kort sfeerfilmpje met een popster is traditiegetrouw minder genuanceerd dan een uitgebreide reportage waarin een professor (met correcte cijfergegevens en bijbehorende staafdiagrammen) een correcte stand van zaken geeft. Lange, inhoudelijke internetfilmpjes met grijze muizen hebben echter een belangrijk nadeel: niemand wil ze zien. Tien­duizenden Ed Sheeran-fans zullen op zijn minst heel even overwegen om geld te doneren. Kort stilstaan bij het probleem is ook al een overwinning.

Een geëmo­tio­neerde Ed Sheeran in Liberia. Zijn actie viel niet bij iedereen in goede aarde. Beeld Comic Relief/YouTube
Een geëmo­tio­neerde Ed Sheeran in Liberia. Zijn actie viel niet bij iedereen in goede aarde.Beeld Comic Relief/YouTube

Natuurlijk storen hulporganisaties zich aan stereotiepe portrettering van armoede. Anderzijds beseffen ze ook dat een populaire jongen met een gitaar enorm helpt om een lastige boodschap bij een breed publiek te krijgen. Armoede mag niet op een clichématige manier behandeld worden, maar hetzelfde geldt voor de goedheid van wereldsterren. Natuurlijk wist niet elke stem uit ‘We Are the World’ of ‘Do They Know It’s Christmas’ voor wie of wat ze zongen. Toch hadden deze draken (met hun betuttelende tekst) op een bepaalde manier vast enig nut. Noem me naïef, maar ik wil geloven dat niet elke deel­nemende artiest een imagoboost of een stijgende albumverkoop in het achterhoofd had.

Een muzikant bezit de uitzonderlijke gave om met een minimale inspanning een maximaal effect te bekomen. Dat valt in deze periode van het jaar extra op. Een door Paul McCartney gesigneer­de vinylbox van The Beatles leverde vorige week tijdens een veiling voor het fonds van de slachtoffers van de Manchester Arena nog 3.833 euro op. Een handtekening plaatsen duurt 5 seconden. Hoeveel wafels moet je bakken om hetzelfde bedrag op te halen?

Ik zou alvast enkele verlofdagen in­plannen.

Een benefietconcert brengt nog meer op. Coely speelt dit weekend in The Flame van Music For Life ten voordele van Allemaal Andere Kinderen. Alle voorbije (uitverkochte) concerten gaven zowel de bands als de betalende bezoekers zichtbaar een warm gevoel. De geselecteerde vzw’s houden er niet enkel 20.000 euro aan over, ze krijgen ook even aandacht voor het goede werk dat ze verrichten. Daar kan niemand tegen zijn.

Wie iets doet, kan veel verkeerd doen. Muzikanten krijgen van mij altijd het voordeel van de twijfel.

Peace!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234