Zondag 24/10/2021

Te huur: de Reform Party

Nu de Republikeinen de rangen sluiten achter de zoon van ex-president Bush en de Democraten hun keuze voor een presidentskandidaat hebben beperkt tot Al Gore en Bill Bradley, dreigen de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2000 een gezapige bedoening te worden. Maar er is nog een derde partij, de Reform Party van miljardair Ross Perot, die vastbesloten is om leven in de brouwerij te brengen. Ze lijkt op weg om de aartsconservatief Pat Buchanan als haar kandidaat te nomineren. Die heeft net een nieuw boek uit dat illustreert dat, met Buchanan in de race, controverse nooit ver weg is.

NEW YORK.

TOM RONSE

Officieel is Pat Buchanan nog altijd kandidaat bij de Republikeinen. Hij zal tegen 15 oktober laten weten of hij zal overstappen naar de Reform-partij. Dat is hij duidelijk van plan. Hij noemde de Republikeinse Partij onlangs een kopie van de Democratische en voerde intense gesprekken met de Reformers.

"In de laatste twee presidentsverkiezingen was Buchanan Mister Conservative", legt Thomas Edsall van de Washington Post uit. "Hij stond in het middelpunt van de belangstelling en deed grote problemen rijzen, eerst voor Bush en dan voor Dole. In die voorbije verkiezingen concurreerde hij met andere ultra-conservatieven en raakte hij niet van de grond. De nominatie van de Reform Party zou hem de kans geven om mee te dingen in de algemene verkiezingen, om deel te nemen aan de debatten voor de presidentsverkiezingzen, om het geld van de Reform Party te gebruiken. Hij zou diegene zijn die de twee andere kandidaten op de korrel neemt over vrijhandel, immigratie en andere kwesties waarover zij hetzelfde standpunt zouden verdedigen."

Vorig jaar publiceerde Buchanan een boek waarin hij van leer trok tegen Amerika's economische politiek en meer protectionisme eiste. Nu heeft hij een nieuw boek uit, A Republic, not an Empire, waarin hij pleit voor een isolationistische buitenlandse politiek. Als Buchanan president zou worden, zou Amerika niet meer ingrijpen in plaatsen als Kosovo of Oost-Timor, waar geen essentiële belangen van de VS bedreigd worden. In dat boek verdedigt hij ook de Amerikaanse isolationisten van vroeger die volgens hem gelijk hadden toen ze de deelname van de VS aan de Tweede Wereldoorlog trachtten te voorkomen.

Hij stelt dat Hitler zijn Reich enkel oostwaarts wou uitbreiden en geen zin had in een oorlog met de VS. De Engelse en de Franse oorlogsverklaring na de Duitse invasie in Polen dwongen Hitler volgens Buchanan om zijn offensief tegen Rusland twee jaar uit te stellen en aldus beschermden ze Stalins regime. Als Engeland en Frankrijk niet de oorlog hadden verklaard aan Duitsland, dan zouden er volgens Buchanan "geen Duinkerken, geen Blitz, geen Vichy en geen vernietiging van de joodse bevolking van Europa" zijn gevolgd.

Die visie lokte meteen een spervuur van kritiek uit. Buchanan werd onder meer anti-semitisme verweten, ook al omdat hij elders in zijn boek "de joodse invloed op de buitenlandse politiek" van de VS aanklaagt. Het is niet de eerste keer dat Buchanan dit verwijt te horen krijgt. Onlangs nog stelde hij dat er te veel joden en Aziaten zijn in Amerika's elite-universiteiten die volgens hem 75 procent van hun inschrijvingen zouden moeten voorbehouden voor "niet-joodse blanken". Op de kritiek op zijn boek replikeerde hij boos dat hij geen vooroordelen heeft en dat de aanvallen enkel bedoeld zijn om de Reform Party ervan te weerhouden hem te nomineren.

Buchanan werd scherp veroordeeld door een man die niet bekend staat als expert inzake de Tweede Wereldoorlog: de flamboyante NewYorkse bouwheer Donald Trump. Het is geen toeval dat Trump zich plots in dit debat mengt. Hij denkt er ernstig aan om zelf een gooi te doen naar de nominatie in de Reform Party.

"De Reform Party is een auto zonder chauffeur", zegt politoloog Micah Sifry, "het is een partij die te huur is." De Reform Party werd in 1992 opgericht als vehikel voor Ross Perot. Die haalde toen bijna twintig miljoen stemmen. Vier jaar later probeerde Perot het opnieuw en haalde hij nog maar acht miljoen stemmen. Geen succes dus en dit keer heeft Perot beloofd om iemand anders een kans te geven. Omdat de Reform party meer dan vijf procent van de stemmen binnenrijfde heeft ze recht op een subsidie van 12,6 miljoen dollar. Dat is een honingpot die hongerige beren lokt.

Vorig jaar sleepte de Reform Party voor het eerst een hoog ambt in de wacht: ex-worstelaar Jessie Ventura werd verkozen tot gouverneur van Minnesota. Meteen was hij de nieuwe ster van de partij en meteen ook begon er een strijd om de controle over de partij tussen Ventura en Perot.

Het is Perot die Buchanan steunt, terwijl Ventura Trump wil binnenhalen. Maar als Buchanan zich bij de Reformers aansluit wint hij daar wellicht de nominatie voor de presidentsverkiezingen. Iedereen die wil kan meedoen aan de voorverkiezing en Buchanan heeft een lijst met een kwart miljoen adressen waar hij een stembrief naartoe kan sturen.

De machtsstrijd in de Reform Party wordt door de andere partijen met argusogen gevolgd omdat de afloop bepalend kan zijn voor hun eigen kansen. Als Buchanan de kandidaat wordt, zou hij wellicht vooral stemmen oogsten die anders naar de Republikeinse kandidaat zouden gaan. Volgens een recente poll zou de Republikein Bush 56 procent van de stemmen halen tegen 37 procent voor de Democratische kandidaat, om het even of dit Gore of Bradley zou zijn. Als Buchanan, zoals sommigen voorspellen, 15 procent van de stemmen verovert, zou hij dus, net als Perot acht jaar geleden, een Democraat aan de zege helpen.

Met Buchanan in de race zal controverse nooit ver weg zijn

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234