Zondag 19/01/2020

Te duur voor twee weekjes fun

Gastheer zijn voor de Olympische Spelen: een hele eer? Ooit misschien wel, maar tegenwoordig ziet de bevolking vooral het gigantische kostenplaatje dat aan zo'n evenement kleeft. Ook in Boedapest, in de running voor de Spelen van 2024, is de publieke opinie langzaam aan het keren.

Het is een duidelijke trend: de olympische koorts steekt steeds minder steden aan. In 2008, toen de Spelen naar Peking gingen, streden tien steden nog om de organisatie. Voor de Spelen van 2012 was er al eentje minder en voor 2016 gingen slechts zes steden met elkaar in de clinch. Voor 2020 waren alleen Tokio, Madrid en Istanbul geïnteresseerd en voor 2024 - die Spelen worden op 13 september in Lima toegekend - blijven straks misschien slechts twee kandidaten over: Parijs en Los Angeles.

Boedapest is officieel nog wel in de running, maar mogelijk mag de Hongaarse stad haar bid straks in de versnipperaar steken. Dat heeft alles te maken met toenemend protest bij de bevolking. Zeven maanden voor de toewijzing tekenden meer dan 266.251 inwoners de petitie 'NOlimpia' van Momentum Mozgalom, tegen de kandidatuur van hun stad. Meer dan voldoende om het dossier deze week voor de gemeenteraad te brengen.

Burgemeester István Tarlós gaf op een persconferentie te verstaan dat hij ernstig overweegt om de kandidatuur in te trekken. Balázs Fürjes, die het Hongaarse bid leidt, vreest alvast het ergste: "Nu er geen eensgezindheid meer bestaat, maken we geen schijn van een kans tegen Parijs en LA."

En dat terwijl Boedapest net prat ging op een bescheiden budget, op zijn kleinschaligheid: 2,4 miljard euro, meer was er volgens hen niet nodig aan investeringen om aan alle vereisten te voldoen. Het verleden leert evenwel dat zo'n eerste en conservatieve budget meestal niet toereikend is. Tokio, dat in 2020 aan de beurt is, zag zich al verplicht om dat van hen van 6,14 naar 14,4 miljard euro op te trekken. Peking gaf naar schatting 6,45 miljard euro uit, de Winterspelen in Sotsji in 2014 spanden de kroon met een geraamde uitgave van 20,9 miljard euro.

Burgerprotest

Gemiddeld kosten de Spelen 156 procent meer dan oorspronkelijk begroot. Ook de bevolking weet intussen dat niet het Internationaal Olympisch Comité (IOC) daarvoor opdraait maar wel de steden en landen die gastheer zijn. De Olympische Spelen genereren zeker veel inkomsten, maar nooit voldoende om de onkosten te compenseren: Londen verdiende in 2012 3,2 miljard euro aan zijn Spelen, een fractie van wat deze hen kostten (13,8 miljard).

Het IOC mag er dan wel voor pleiten om de bouw van nieuwe installaties te beperken en zo veel mogelijk bestaande structuren in de sites op te nemen, Athene 2008 en onlangs Rio de Janeiro leerden dat de olympische stadions vaak snel staan te verkommeren.

Het burgerprotest in Boedapest is geen alleenstaand geval. Twee weken terug stemde 60 procent van de bevolking van Sankt-Moritz tegen een kandidatuur voor de Winterspelen van 2026. In Hamburg verzette een kleine meerderheid zich in november 2015 in een referendum tegen het idee om de Spelen van 2024 naar hun stad te halen. In Krakau zag 70 procent van de inwoners de Winterspelen van 2022 niet zitten. Niet alle burgemeesters willen hun stad met die financiële last opzadelen. Marty Walsh, burgemeester van Boston, bedankte in juli 2015 voor de eer om de Spelen van 2024 te organiseren, net zoals Virginia Raggi dat in oktober 2016 voor Rome deed.

Begrijpelijk dat het IOC met het idee zou spelen om straks in Peru zowel aan Parijs als Los Angeles Spelen toe te kennen: die van 2024 en 2028. Frankrijk betaalde zich al blauw - 120 miljoen euro - aan vier kandidaturen (Rijsel 2004, Parijs 2008 en 2012 en Annecy 2018) zonder het dat uiteindelijk één Spelen mocht organiseren. Als Parijs er nu weer naast grijpt, bestaat het gevaar dat Frankrijk het in de toekomst voor bekeken houdt.

En in Amerika moet het IOC belangrijke olympische sponsors tevreden houden. Zo bekeken komt een afzegging van Boedapest het IOC misschien nog goed uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234