Tchmil gaat voor voorzitterschap van Europese Wielerunie
Andrei Tchmil (49) is aan een rondreis door Europa begonnen. De Russische Belg voert campagne voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter van de Europese Wielerunie (UEC), waarvoor hij de enige kandidaat is. 'We moeten het wielrennen nú veranderen.'
Met UCI-voorzitter Pat McQuaid en Tourorganisator ASO ging hij eerder al op de koffie. Dinsdag had Andrei Tchmil een afspraak met Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische wielerbond. Gisteren was hij in Luxemburg, vandaag staat Zwitserland op de agenda. En over tien dagen vliegt hij naar Estland en Letland, en Wit- Rusland.
"Noem het mijn pre-electorale campagne", lacht Tchmil. Bij de diverse nationale federaties stelt hij de plannen voor die hij met de Europese Wielerunie UEC heeft. In maart moet in Parijs een opvolger worden gekozen voor de huidige Poolse voorzitter Wojciech Walkiewicz. Eén maand geleden in Kroatië meldde Tchmil zich officieel kandidaat op een meeting met vertegenwoordigers van zeventien nationale federaties.
Tchmil weet dat hij in woelige tijden terechtkomt. "Sponsors haken af en organisatoren zijn in crisis. De publieke opinie is dat alle wielrenners aan de doping zitten. Het wielrennen heeft de schijn tegen. We zijn dringend aan een nieuwe start toe. Het is een werk van lange adem. Maar als we het nu niet doen, is het over twee jaar wellicht te laat."
Tchmil wil de niet-traditionele wielerlanden in Europa warm maken voor het wielrennen. Hij denkt aan een Ronde van Europa voor continentale teams, gesponsord met geld van de Europese lidstaten.
Tchmil realiseert zich dat de dopingaffaire rond Lance Armstrong nu alle aandacht opeist. Nog zo'n schandaal kan het wielrennen missen als kiespijn. "Dopingcontroles moeten aan de nationale federaties worden uitbesteed. Zij moeten met een onafhankelijke dopinginstantie samenwerken. Ik zet de UCI niet helemaal buitenspel. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Wel wacht ik het rapport over de rol van de UCI af."
In afwachting kan er al veel worden gedaan. Renners moeten al op heel jonge leeftijd worden gecontroleerd, vindt Tchmil. "Ze beginnen al op heel jonge leeftijd pillen te gebruiken. Vaak zijn de renners niet ouder dan 15 of 16. Hoe kun je die renners nog op andere gewoonten brengen als ze 25 of 30 zijn?"
Tchmil denkt aan financiële straffen. "Een deel van het loon van de renners moet op een geblokkeerde rekening worden gestort. Dat geld kunnen ze pas op het einde van het jaar opnemen, als ze zich niet hebben verbrand aan doping."
Het is geen probleem voor de Europese Wielerunie, maar wel een voor de UCI, vindt Tchmil. Van hem wordt gezegd dat hij zelf plannen heeft om voorzitter van de UCI te worden. Tchmil ontkent. "Ik concentreer me op het voorzitterschap van de Europese Wielerunie. Daar ligt veel werk."