Donderdag 04/03/2021

Film

Taxshelter botst tegen financieel plafond: “Filmprojecten voor 2019 komen in het gedrang”

Zonder taxshelter wordt de financiering van producties als 'Professor T.’ – de Eén-reeks met Koen De Bouw – erg moeilijk. Beeld VRT
Zonder taxshelter wordt de financiering van producties als 'Professor T.’ – de Eén-reeks met Koen De Bouw – erg moeilijk.Beeld VRT

Het fiscaal voordelige belastingsysteem zorgde ervoor dat veel films en tv-series meer budget kregen. Maar de taxshelter lijkt nu tegen het plafond te botsen en dit jaar zo’n 20 procent minder op te halen. “Projecten voor 2019 komen in het gedrang”, klinkt het in de sector.

De taxshelter zorgt jaarlijks voor een investering van zo’n 150 miljoen euro in de Belgische audiovisuele sector. Sinds vorig jaar geldt die wetgeving ook voor de podiumkunsten, waardoor de totale koek sindsdien over meer gegadigden verdeeld wordt. De overheid had ingeschat dat de podiumkunsten jaarlijks zo’n 5 miljoen euro zouden ophalen, maar dat blijkt ruim 40 miljoen te zijn: bijna een derde van alle taxshelterfinancieringen.

“Ondernemers zouden weer meer moeten kunnen investeren, zoals dit in het verleden het geval was”, zegt Guy Pollentier, taxshelterspecialist van BNP Paribas Fortis. “Op termijn wil men nog meer sectoren in dit systeem opnemen, zoals de game-industrie of sportwereld. Maar het is niet omdat er nieuwe activiteiten via taxshelter gefinancierd kunnen worden, dat er ook meer investeerders zullen zijn. Logisch dat de audiovisuele sector dit nu als een daling ervaart.”

Zeker nu ook die totale koek kleiner is geworden. Naar verluid was er twee weken geleden nog maar 110 miljoen euro opgehaald. Het blijft afwachten wat er op de valreep nog zal gebeuren, omdat veel bedrijven vaak nog snel investeren bij het afsluiten van het boekhoudkundig jaar. Maar momenteel wordt rekening gehouden met een terugval van 20 procent.

Schandaaltjes

De verklaring is de belastinghervorming van de zomerakkoorden, waardoor een taxshelterinvestering minder interessant is geworden voor kleinere bedrijven, want die betalen nu lagere belastingpercentages. Ook het investeringsplafond is verlaagd, waardoor het systeem minder aantrekkelijk werd voor de grotere bedrijven.

Maar er zijn ook de schandaaltjes, zoals de dubieuze praktijken van filmhuis Corsan, wat in 2015 al leidde tot een nieuwe wetgeving. En momenteel rommelt het in Franstalig België, waar problemen opduiken met valse facturatie bij producent Nexus, wat nieuwe investeerders mogelijk afschrikt.

De voorbije jaren was het merendeel van de investeerders gevestigd in Vlaanderen, maar ging de hoofdbrok van alle geïnvesteerde bedragen naar producenten uit Franstalig België en hun internationale coproducties. De terugval wordt daar dan ook het ergst gevoeld. Al heerst er ook in Vlaanderen onrust.

“Sinds september klinken er geluiden bij taxshelterbemiddelaars dat ze hun engagementen naar Vlaamse producenten in 2018 niet meer konden invullen”, zegt Jan Theys van Skyline Entertainment (Professor T., Salamander en de drie F.C. De Kampioenen-films). “Voor de meeste lopende projecten zijn gelukkig oplossingen gevonden bij andere bemiddelaars. Maar nu bijna al het beschikbare geld naar lopende producties gaat, ontstaat er een enorme druk op de financiering van de producties van 2019. Daarvan had een groot deel nu in het laatste kwartaal van 2018 opgehaald moeten worden.”

Soepelere interpretatie

De sector heeft voorstellen gedaan aan de minister van Financiën, onder andere op het vlak van fiscale neutralisatie om zo het negatief effect van de hervorming van de vennootschapsbelasting ongedaan te maken, maar intussen ging de regering in lopende zaken. “Zo mogen er in principe geen uitgaven worden gedaan voor de taxshelter voordat een specifiek project is getekend”, zegt Isabelle Molhant van Casa Kafka, gespecialiseerd in fondsenwerving via taxshelter. “De administratie kan daar een uitzondering op maken en gemaakte uitgaven toelaten tot zes maanden terug in de tijd. Een soepelere interpretatie van die maatregel zou vandaag al veel helpen.”

Daarnaast klinkt de vraag of een nieuwe hervorming van de taxshelter niet aan de orde is. Zeker met het oog op de tweede stap in de hervorming van de vennootschapsbelasting in 2020. Bij de FOD Financiën wil men nog niet op de zaken vooruitlopen, al was het maar omdat pas eind januari 2019 zal blijken hoeveel fondsen er dit jaar effectief zijn opgehaald.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234