Maandag 23/11/2020

Uber

Taxisector betoogt op 16 september tegen Uber

Beeld BELGA

De taxiverenigingen en -vakbonden organiseren woensdag 16 september een manifestatie in Brussel. Het ultimatum dat de sector in juli lanceerde aan de overheden om de alternatieve taxidienst Uber tegen 1 september stop te zetten, heeft geen gehoor gekregen. Daarom hebben de taxiverenigingen en -vakbonden dinsdag beslist om op 16 september te manifesteren.

Dat maakte Khalid Ed-Denguir, voorzitter van de Belgische Federatie van Taxi's (FeBeT), bekend. Vrijdag worden de eisen, het programma van de manifestatie en de planning van de acties op een persconferentie toegelicht.

Khalid Ed-Denguir waarschuwt er al voor dat er op 16 september verkeersblokkades worden gepland. De oproep richt zich ook tot de buurlanden, zoals ook het geval was bij de manifestatie begin maart.

"Noch de regionale, noch de federale regering heeft gehoor gegeven aan onze oproep om Uber tot stilstand te brengen. Het probleem is dat deze dienst fraudeert. De chauffeurs oefenen hetzelfde beroep uit als wij, maar betalen geen enkele bedrijfsvoorheffing, geen enkele verzekering, geen enkele sociale wetgeving", zegt Khalid Ed-Denguir. Volgens hem werkt overigens een "minderheid" van de taxichauffeurs ook in het zwart met Uber.

De taxisector hoopt nog steeds dat - net als in Frankrijk, Duitsland of Nederland - maatregelen worden genomen om het "illegale" werk van Uber aan banden te leggen, aldus Pierre Steenberghen, secretaris-generaal van GTL (Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen).

Tommelein: "Eind deze maand meer zicht op sociaal statuut"

Eind deze maand verwacht staatssecretaris voor de strijd tegen sociale fraude Bart Tommelein de resultaten van een studie door de RSZ naar het sociaal statuut van de Uber-chauffeurs. "Zo nodig zal ik daarna initiatief nemen om met Uber rond de tafel te gaan zitten", aldus de Open Vld'er in een reactie op de aangekondigde manifestatie.

De staatssecretaris herinnert eraan dat hij reeds in november vorig jaar, slechts een maand na zijn aantreden, de sector heeft ontvangen. In oktober start ook een ronde tafel met de sector. Het wijst erop dat het om een sector gaat die gevoelig is voor sociale fraude. "We zullen er samen bespreken hoe we zwartwerk en andere vormen van sociale fraude in de sector kunnen aanpakken", blikt Tommelein vooruit.

Hij herhaalt dat we moeten openstaan voor innovatie en nieuwe technologieën. De digitale economie creëert jobs, en die jobs hebben we broodnodig om onze welvaart te kunnen behouden, luidt de redenering.

"Uiteraard moeten Uber-chauffeurs zich aan de wet houden. Eind september zal er meer duidelijkheid zijn over het sociaal statuut van de chauffeurs", wanneer de resultaten van de door Tommelein gevraagde studie bekend zullen zijn. "Zo nodig zal ik daarna initiatief nemen om met Uber rond de tafel te zitten", aldus Tommelein.

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bart Tommelein.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234