Donderdag 22/04/2021

Tariq Aziz klaagt 'inhumane' gevangenschap aan

In een aantal naar buiten gesmokkelde brieven klaagt de voormalige Iraakse vice- premier en buitenlandminister Tariq Aziz zijn onwettige gevangenschap aan. 'Wij worden totaal geïsoleerd van de buitenwereld.'

Brussel / Bagdad

Eigen berichtgeving

Samen met Saddam Hoessein is Tariq Aziz een van de bekendste gezichten van het voormalige Iraakse regime. Zowel tijdens de eerste als de tweede Golfoorlog probeerde de sigaren rokende minister de wereldopinie ervan te overtuigen dat Bagdad geen slechte bedoelingen had en niet over massavernietigingswapens beschikte. Na de val van Saddam Hoessein, op 24 april 2003, gaf Aziz zich over aan de Amerikaanse troepen. Sindsdien zit hij in de zwaar bewaakte Camp Cropper-gevangenis in Bagdad, waar ook Saddam Hoessein gevangen zou worden gehouden.

De Britse zondagskrant The Observer publiceerde gisteren vijf brieven die Aziz vanuit de gevangenis schreef. Twee daarvan waren opgesteld in het Arabisch, de drie andere zijn in het Engels geschreven. In de brieven doet Aziz een beroep op de "wereldopinie" en klaagt hij vooral zijn "onwettige" en "inhumane" gevangenschap aan. "Wij worden totaal geïsoleerd van de buitenwereld. Er verblijven hier nog 13 andere gevangenen, maar we mogen niet met elkaar praten. Telefonisch contact met onze familie is evenmin toegelaten. (...) Wij hopen dat de internationale gemeenschap ons helpt. We zitten al een hele tijd vast en worden totaal afgesneden van onze families. Geen contact, geen telefoongesprekken, geen brieven. Zelfs de pakjes die onze familieleden ons sturen, worden achtergehouden. Ik word ten onrechte beschuldigd en tot op de dag van vandaag is er nog geen echt onderzoek gebeurd. Er moet snel een einde komen aan onze erbarmelijke situatie die totaal in strijd is met het internationale recht en de conventies van Genève. Wij verdienen een eerlijke behandeling, een eerlijk onderzoek en een eerlijk proces. Alstublieft, help ons."

De Verenigde Staten zijn niet onder de indruk van Aziz' smeekbede. Voor Washington blijft de voormalige Iraakse vice-premier een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het voormalige Baath-regime. Hij wordt verantwoordelijk gesteld voor genocide en misdaden tegen de mensheid in Iran, Koeweit en zijn eigen land. Aziz zou ook een hand hebben in de dodelijke gasaanvallen op Koerdische dorpen in 1988. Medestanders van Aziz beweren dan weer dat de aangehouden minister een "politiek gevangene is", die heel zijn loopbaan "alles in het werk stelde om Saddam Hoessein min of meer in toom te houden". Volgens deze sympathisanten houden de Amerikanen Aziz gevangen om hem tijdens het proces tegen Saddam Hoessein als kroongetuige uit te spelen.

In een van zijn brieven heeft Aziz het ook over corruptie bij het zogenaamde olie-voor-voedselprogramma, waarin Irak in ruil voor humanitaire goederen een beperkte hoeveelheid olie mocht uitvoeren. Aziz ontkent met klem dat een aantal wereldleiders, waaronder de Franse president Jacques Chirac en VN-secretaris-generaal Kofi Annan, gefraudeerd zou hebben bij dit programma.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234