Maandag 30/11/2020

Weinstein

Tarantino over Weinstein: "Ik wist veel maar deed niets"

Tarantino hier met Harvey Weinstein.Beeld AFP

Quentin Tarantino, de Hollywoodregisseur die het dichtste bij Harvey Weinstein staat, was al enkele decennia op de hoogte van het wangedrag van de producent en schaamt zich nu dat hij geen sterker standpunt innam. In een interview met The New York Times roept hij ook andere mannen op om niet bang te zijn en te getuigen. 

"Ik had genoeg informatie om meer te doen dan ik gedaan heb," gaf Tarantino toe in het interview. "Er was meer aan de hand dan de gewoonlijke geruchten en roddels. Het was niet van horen zeggen. Ik wist persoonlijk dat hij enkele van die geruchten ook werkelijk had gedaan. Ik wilde dat ik toen verantwoordelijkheid had genomen voor wat ik wist", voegde hij toe. "Als ik toen had gedaan wat ik moest doen, had ik nooit meer met hem samengewerkt."

Afgelopen maand werden in The New York Times en The New Yorker beschuldigingen van seksuele intimidatie aan het adres van Weinstein geuit, wat andere vrouwen ertoe aanzette hun eigen ervaringen met seksueel misbruik te delen. Als gevolg daarvan werden verschillende onderzoeken geopend, stond de wereld van de showbizz in rep en roer en ontstond een beweging op sociale media die een oproep deed aan vrouwen uit alle sectoren om hun ervaring met seksuele intimidatie te delen.  

Maar Tarantino biechtte in het interview op dat hij lang voor deze bekendmakingen al op de hoogte was van het gedrag van Weinstein. Zijn voormalige vriendin vertelde hem over Weinsteins avances en ongewenste aanrakingen en een andere actrice vertelde hem een gelijkaardig verhaal enkele jaren later. Hij was ook op de hoogte van het feit dat actrice Rose McGowan aangerand werd door Weinstein. 

Tarantino vertelde dat hij er niet bij stil had gestaan dat de vrouwen die hij kende deel konden zijn van een groter netwerk van misbruik. Ondanks het feit dat hij in de jaren daarna steeds meer alarmerende verhalen hoorde, bleef hij films maken met zijn grote idool Harvey Weinstein. Een beslissing waar hij nu spijt van heeft. 

"Ik minimaliseerde de incidenten." Tarantino herinnert zich dat hij het misbruik toen afdeed als mild wangedrag, maar begrijpt ook dat dat geen excuus is. "Alles wat ik nu zeg, zal als een slecht excuus klinken." 

Tijdens het urenlange interview met The New York Times excuseerde de 54-jarige Tarantino zich omdat hij niet ingreep en legde hij uit waarom hij zo reageerde. De regisseur gaf ook toe zelf schuldig te zijn en pleitte voor een drastische verandering in de manier waarop vrouwen in Hollywood behandeld worden. Daarnaast veroordeelde hij het gedrag van de 65-jarige Weinstein, die hij naar eigen zeggen altijd als een vaderfiguur beschouwd heeft. 

De producer en de regisseur zijn al tientallen jaren een vast duo. Sinds 1992, toen Weinstein 'Reservoir Dogs' produceerde tot kaskrakers als 'Pulp Fiction', 'Kill Bill', 'Inglorious Bastards' en 'The Hateful Eight'. Enkele weken geleden organiseerde Weinstein zelfs nog een verlovingsfeest voor Tarantino. 

Toen Tarantino de artikels over Weinstein las was hij naar eigen zeggen geschokt door de omvang en de ernst van de beschuldigingen en dan vooral door de aanklachten van verkrachting. Toch kwamen veel van de beschuldigingen hem bekend voor. "Iedereen die Harvey kent, heeft minstens een van de verhalen gehoord", vertelde hij. "Het is onmogelijk dat ze niet op de hoogte waren."

Toen Tarantino in 1995 een relatie kreeg met Mira Sorvino vertelde ze hem dat Weinstein haar een tijdje daarvoor ongevraagd had gemasseerd, achternagezeten had in haar hotel en zelfs in het midden van de nacht voor haar deur stond.  "Ik was geschokt en gedegouteerd op dat moment", vertelt Tarantino. "Ik kon niet geloven dat hij zoiets openlijk zou doen, maar op dat moment dacht ik dat hij vooral geïnteresseerd was in Mira. Ze had prijzen gewonnen voor haar prestatie in 'Mighty Aphrodite' en ik dacht dat Harvey hierdoor interesse had in haar."

Tarantino gaf toe dat dat hij dacht dat het probleem was opgelost toen hij een relatie begon met Sorvino. "Ik ben nu met haar samen, hij weet dat. Hij zal haar niet meer lastigvallen", aldus Tarantino. 

Doorheen de jaren ontdekte hij andere incidenten. Een bevriende actrice vertelde hem een verhaal over ongewenste avances van Weinstein in haar hotelkamer. Tarantino confronteerde Weinstein daarop met de getuigenis, maar die verontschuldigde zich volgens de regisseur amper. 

Tarantino wist ook dat actrice Rose McGowan bedreigd werd door Weinstein na een voorval in haar hotelkamer tijdens een filmfestival. Onlangs schreef de actrice daarover op Twitter dat ze toen verkracht werd. Weinstein ontkende daarop dat hij ooit seks had met iemand zonder toestemming. 

Er waren verder ook geruchten, verhalen die Tarantino via via hoorde maar nooit verder onderzocht. Nu heeft hij er spijt van dat hij de verhalen van die vrouwen nooit ernstig bekeek. Toen gevraagd werd naar andere mannen die konden getuigen, riep Tarantino op om niet bang te zijn. "Erken dat er verschrikkelijke dingen gebeurden. Toon dat je verandering wil."

Zijn relatie met Weinstein was hecht maar vooral professioneel volgens Tarantino. Toen hij de producent na de beschuldigingen probeerde te bereiken, kreeg hij naar eigen zeggen geen antwoord. Ondanks hun nauwe samenwerkingen kon hij geen inzicht geven in de daden van Weinstein. "Ik kan niet verklaren waarom hij dit zou doen en zijn hele nalatenschap op de helling zou zetten."

Op de vraag of het nieuws een invloed heeft op zijn eigen persoonlijkheid en werk antwoordde Tarantino: "Ik weet het niet. Ik hoop dat dat niet het geval is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234