Woensdag 02/12/2020

Tapijtsector heeft Russische crisis nog niet verteerd

'Sanering is onafwendbaar'

Een deel van de Belgische tapijtindustrie heeft de Russische crisis nog steeds niet verteerd. Om de economische leefbaarheid veilig te stellen, lijkt een concentratiegolf onontkoombaar.

Brussel

Eigen berichtgeving

De Russische crisis sloeg vorig jaar ongehoord hard toe in de tapijtbranche. Rusland was een van de belangrijkste exportmarkten geworden voor de Belgische tapijtproducenten, maar de markt viel vrijwel volledig weg door de devaluatie van de roebel en de daaropvolgende economische crisis.

Nu blijkt dat een jaar na dato de sector zich niet hersteld heeft. "In globo ziet het er naar uit dat het eerste semester wat moeilijker zal worden dan voorheen", zegt Mark Vervaeke van werkgeversfederatie Febeltex in Kortrijk. "De bedrijven die vorig jaar al in moeilijkheden zaten, blijven het moeilijk hebben."

Naast het wegvallen van de Russische markt krijgen de producenten nu ook te maken met vraaguitval in Duitsland, waar het consumentenvertrouwen door diepe dalen gaat.

De crisis treft niet alle bedrijven even hard. Maar een van de grootste slachtoffers lijkt Louis De Poortere te zijn. Dat bedrijf kondigde eerder dit jaar een grootscheeps reorganisatieplan aan, waarbij 380 jobs geschrapt zouden worden. Nu blijkt dat de eveneens voorziene financiële injectie vertraging oploopt. Volgens De Standaard heeft spinnerij Desseaux "uit zelfbehoud" haar leveringen aan Louis De Poortere fors teruggeschroefd.

Maar er zijn nog andere bedrijven die er niet goed voorstaan. Ook Beaulieu Wielsbeke, het bedrijf van Dominiek De Clerck, zou de gevolgen van de Russische crisis nog altijd voelen. Dat geldt ook voor Associated Weavers uit Ronse, dat vorige maand een halfjaarverlies van 145 miljoen frank (3,59 miljoen euro) bekendmaakte. Bij Associated Weavers werd eerder ook al werkgelegenheid opgeheven als gevolg van de wegvallende Russische export. Associated Weavers verwacht wel verbetering in de tweede jaarhelft als gevolg van de aantrekkende Britse markt, goed voor 43 procent van de productie.

Door de malaise bij een aantal tapijtproducenten dreigen ook toeleveranciers als Desseaux in de problemen te komen. Die zagen zich toch al geconfronteerd met een krimpende markt doordat een aantal tapijtproducenten zich verticaal integreerde en zelf ging spinnen. Desseaux-moederbedrijf Van der Eecken uit Zele is gedeeltelijk eigendom van overheidsholding Gimvindus, dat zijn textielbelangen heeft ondergebracht in het Groeifonds Textiel. Dat wordt binnenkort gedeeltelijk geprivatiseerd, wanneer het Fortis-investeringsfonds VIV een belang van 50 procent neemt. Dat project gaat gewoon door, zegt Paul Mortelmans van Gimvindus. De problemen in de tapijtsector hebben geen invloed op de overeenkomst.

De meeste participaties van het Groeifonds Textiel liggen dan ook niet in de tapijtsector. "In het algemeen staat deze sector, inclusief de spinnerijen, wel onder druk", bevestigt Mortelmans. "Iedereen veegt wel eens zijn voorhoofd af. In het getuft tapijt is er duidelijk een overcapaciteit. Ik verkondig al jaren dat er een sanering moet komen, dat men moet samenwerken. En ik lijk nu gelijk te krijgen."

De sanering zou uitgevoerd moeten worden in de vorm van fusies en overnames, waarbij Mortelmans ook grensoverschrijdende deals niet uitsluit. Veel werkgelegenheid zal daarbij niet verloren gaan, omdat op dat vlak de afgelopen jaren al flink gesneden is en de productiviteit al vrij hoog ligt.

Mortelmans voegt er wel aan toe dat van een catastrofe nog geen sprake is. Hij en Vervaeke benadrukken dat er ook tapijtfabrieken zijn die weinig problemen hebben. Die hebben meer gediversifieerd. Producenten die zich toeleggen op geweven tapijt, op karpetten of op autobekleding, ondervinden relatief weinig moeilijkheden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234