Woensdag 01/12/2021

Tanyaken

Zelden is een politieke carrière zo abrupt in de kiem gesmoord nog voor ze begonnen was. Zelden is dat ook zo terecht gebeurd.

Tanya - wie, zei u? - Van Cleven, nietsbetekenend SP.A-kandidaat van en te Mechelen, voelde zich geroepen om luidkeels de coöptatie van haar partij op te eisen. De dame is duidelijk niet van enige volstrekt ongepaste ambitie gespeend. Al daags na de verkiezingen hing ze bij de SP.A-top aan de lijn om kond te doen van een toch zeer verrassend verschijnsel dat ze had opgemerkt. In het kanton Mechelen had de SP.A-senaatslijst, waarop zij figureerde, immers meer gescoord dan de kamerlijst. Moest ze meer zeggen? Was dat geen overtuigend bewijs van haar onnoemelijke politieke potentieel? Gelieve daar in Brussel rekening mee te houden, ja?

In Brussel vielen de monden even open. Dat het verschil tussen de twee lijsten, en trouwens de hele uitslag van de SP.A Mechelen, in zijn geheel op rekening van een zekere Steve Stevaert geschreven kon worden, dat detail was haar waarschijnlijk even ontgaan.

Tanyaken, haar reputatie stond meteen als een huis, en dat beterde er niet op toen ze, nog steeds vol van haar resultaten, die overigens haar alleen waren opgevallen, ook nog eens openlijk in het verzet meende te moeten gaan tegen Steve Stevaert en zijn plannen om Jacinta De Roeck een coöptatiezetel aan te bieden.

Nee, die zetel had volgens Tanyaken het Mechelse socialisme meer dan verdiend. Het Mechelse socialisme, zelden is een grotere contradictio in terminis uitgesproken. De SP.A-Mechelen, ooit een van belangrijkste BSP-baronnieën van het land, is morsdood, gezelfmoord door decennialange aanslepende clangevechten tussen families die de partij koloniseerden in functie van hun eigen postjes en invloed. Een afdeling die er zelfs in slaagde haar eigen kandidaat-burgemeester Geert Bervoets, een van de weinige Mechelse socialisten met inhoud, vakkundig het hoofd af te hakken. Dat Mechelse socialisme had een senaatszetel verdiend? Hier helpt argumentatie niet meer, voor mevrouw Van Cleven lijkt volgehouden en langdurige therapie de enige nog mogelijke oplossing.

Zo verziekt is het Mechelse socialisme dat het momenteel in diepe rouw gedompeld is: want nu is toch wel tot hun grote spijt uitgerekend een jonge Marokkaanse verkozen, Anissa Temsamani, die met de Mechelse partijafdeling weinig of niets te maken had, maar die door de nationale partijleiding op de lijst werd gezet.

Steve Stevaert heeft meer zin dan zijn voorgangers om de verziekte plekken van zijn partij op te ruimen, en heeft met een meesterlijke driebandstoot alles in één keer uitgeklaard: de alliantie met Agalev is in Limburg een feit, een tweede Limburgse is gecoöpteerd, en die mag meteen het zieke schip Mechelen weer op de kaart proberen te zetten. Bart Somers, tot voor kort eenzaam aan de top in Mechelen, krijgt nu opeens Inge Vervotte en Caroline Gennez op zijn bord geworpen.

Ik ga nog even in mijn slaapdorp blijven wonen. Het zou er nog wel eens boeiend kunnen worden.

Zij het zonder Tanyaken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234