Maandag 21/06/2021

Tanja tussen de eskimo's

Jeltsins dochter maakt haar opwachting op politieke toneel

Moskou

Van onze correspondent

Suzanna Jansen

Is de familie Jeltsin bezig met een politieke comeback, of hebben een paar eskimo's zich vergist? Deze week smeekte de bevolking van de meest noordoostelijke regio van Rusland de jongste dochter van Jeltsin om hun vertegenwoordiger te worden in het parlement. Nog diezelfde dag ontkende deze Tatjana Datsjenko via de protocolchef van haar vader dat ze dergelijke ambities had. Maar daarmee lijkt de kwestie niet afgedaan, zo redeneert de Russische pers. Want waarom zouden de noordelijke nomaden uit Tsjoekotka zonder overleg een parlementslid voordragen?

Tatjana Datsjenko, in de volksmond 'Tanja' genoemd, is geen onbekende in de Russische politiek. Ze trad toe tot het team van presidentiële adviseurs tijdens Boris Jeltsins moeizame herverkiezingscampagne in 1996. Aanvankelijk was haar rol beperkt tot het schikken van haar vaders kapsel, en het afschaffen van de donkere zonnebrillen van zijn bodyguards, omdat dat niet goed stond op tv. Maar gaandeweg groeide zij uit tot de enige Kremlin-insider die de president nog durfde tegenspreken.

Toen Jeltsin met een zoveelste hartinfarct voor maanden in het ziekenhuis belandde, kreeg ze ongekende macht. Heel Rusland was ervan overtuigd dat alleen Tanja besliste welke informatie de president nog bereikte. Maar na zijn troonsafstand een jaar geleden, verdween ook zijn dochter van het politieke toneel. Daar lijkt nu verandering in te komen. "We zijn er van overtuigd dat onze regio zich geen betere vertegenwoordiger in de Doema kan wensen dan u", zo schrijven de inwoners van het stadje Bilibino boven de poolcirkel in een ingezonden brief op de voorpagina van het dagblad Kommersant.

Maar wat zien de Tsjoektsji, de nomaden met hun rendierkuddes aan de Beringstraat, in Jeltsins lievelingsdochter? De computerprogrammeur heeft bepaald niet de reputatie van belangenbehartiger voor wie dan ook, behalve haar eigen familie. Laat staan voor 70.000 armoezaaiers op de permafrost, acht tijdzones van Moskou. Al is de streek in potentie nog zo rijk aan goud en andere minerale delfstoffen.

De Russische media vermoeden dat de smeekbede is ingegeven door de huidige Doema-afgevaardigde, de 34-jarige oliebaas Roman Abramovitsj. Deze 'oligarch' behoorde tot Jeltsins inner circle, en kan het naar verluidt goed met Tanja vinden. Zelf wordt hij aanstaande zondag praktisch zeker tot gouverneur van Tsjoekotka gekozen, nadat hij zijn enige tegenkandidaat uit de verkiezingsrace heeft gedwongen. En dan komt zijn parlementaire zetel vrij. "Wij zijn er niet in geslaagd uw adres te vinden, daarom richten wij ons tot u via deze krant", zo schrijven de fans van Tanja nederig. Maar ligt het niet meer voor de hand dat Abramovitsj, die nauw gelieerd is aan meesterintrigant Boris Berezovski, de brief persoonlijk heeft doorgegeven aan Kommersant, de krant van diezelfde Berezovski?

Rest de vraag: wat drijft Tanja tot het oplaten van zo'n proefballon? Mist ze het centrum van de macht en heeft ze een serieuze politieke carrière op het oog? Of ambieert ze de juridische onschendbaarheid die aan het Doema-lidmaatschap verbonden is, voor het geval de smeergeldaffaires uit haar verleden opnieuw de kop op steken? Hoe het ook zij, in de Doema hoeft ze geen warm welkom te verwachten. De dochter van 's lands eerste president, die even bekend is om haar manipulaties achter de schermen als om de villa's die ze in het buitenland zou bezitten, is in Rusland alom gehaat. En onder parlementariërs niet minder.

Wat zien die nomaden toch in de dochter van Boris Jeltsin?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234