Maandag 28/11/2022

Update

Tandartsen en mutualiteiten laten remgelden onveranderd in 2017

null Beeld anp
Beeld anp

Het akkoord tussen tandartsen en ziekenfondsen voor 2017 en 2018 laat de remgelden voor de patiënt onveranderd, zo kondigt het RIZIV aan. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block reageert tevreden op het akkoord

IB en ADN

Vanaf 2018 wordt het remgeld wel verhoogd, met uitzondering van een aantal doelgroepen. Volgens het Verbond van Vlaamse Tandartsen (VVT) zal de patiënt in 2018 een halve euro meer betalen. Het akkoord moet wel nog goedgekeurd worden door minstens 60 procent van de tandartsen vooraleer het van kracht wordt, in principe vanaf 1 mei.

Gisteravond werd een akkoord bereikt door de Nationale Commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen (NCTZ). Het akkoord liet maanden op zich wachten, doordat er discussie was over de indexering van de honoraria. Stefaan Hanson van het Tandartsenverbond VVT: "onze tarieven worden al drie jaar op rij niet geïndexeerd door de overheid. Maar voor een tandarts is dat erger, want wij worden geconfronteerd met sterk stijgende kosten voor technische ingrepen".

Nu is er dus een akkoord bereikt waarbij de tarieven worden geïndexeerd met 2,51 procent, legt Hanson uit, "behalve voor zuiver intellectuele prestaties zoals een gewone consultatie. Daarbij spelen de hogere technische kosten geen rol". Het RIZIV bevestigt in een persbericht dat "de honoraria worden aangepast aan de stijging van materiaal en instrumentarium". Er komen wel maximumtarieven voor bepaalde technische ingrepen zoals het gebruik van bioactief materiaal.

Geen tariefzekerheid

Voor de patiënt verandert er dit jaar niets, de remgelden blijven onveranderd. In 2018 blijft dat zo voor kinderen, voor de preventieverstrekkingen en voor patiënten die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming. Andere categorieën zullen dus wel iets meer gaan betalen. Tegelijk wordt de tandzorg voor kankerpatiënten -die nu soms met zeer dure behandelingen worden geconfronteerd- beter terugbetaald.

VVT gaat het akkoord verdedigen bij zijn achterban. "Niet van harte, want de overheid stelt nog steeds onvoldoende geld ter beschikking. Maar omwille van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, omdat het tariefzekerheid creëert voor de patiënt", aldus Hanson. Minstens 60 procent van de tandartsen moet het goedkeuren, of er is van een akkoord geen sprake.

Over de honoraria voor tandartsen in 2018 luidt het bij het RIZIV dat er voor 1 december een akkoord moet zijn. Het VVT beklemtoont dat "als er in 2018 geen indexering komt, het akkoord dat vandaag werd afgesloten dan stopt en er dus opnieuw geen tariefzekerheid is voor de patiënt".

De Block: "Positief voor patiënten én tandartsen"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block reageert tevreden op het akkoord dat tandartsen en ziekenfondsen hebben bereikt over de tandartstarieven. "Het akkoord is positief voor de patiënten én de tandartsen", klinkt het. "Cruciaal is dat onze patiënten opnieuw tariefzekerheid krijgen".

Minister De Block benadrukt dat het om een evenwichtig akkoord gaat. Voor de patiënten is er opnieuw tariefzekerheid, "en bovendien komen er enkele nieuwe initiatieven, zoals een betere terugbetaling van tandzorg voor kankerpatiënten", aldus de liberale minister. "De tandartsen kunnen van hun kant rekenen op een aanpassing van hun honoraria aan de stijging van materialen en instrumenten."

"Het is nu aan alle betrokkenen om dit akkoord de komende maanden verder uit te rollen, in het belang van de patiënt", besluit De Block.

null Beeld

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234