Zaterdag 28/03/2020

Tandarts reageert: "Hoofddoek moet af om medische redenen"

Beeld THINKSTOCK

Tandarts E.B. is ervan overtuigd dat hij niets misdoet als hij vrouwelijke klanten vraagt hun hoofddoek uit te trekken. 'Dat heeft niets met hun afkomst te maken, maar alles met mijn tandheelkundige aanpak.' Het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) steunt hem.

"Ik voel mij aan de schandpaal genageld." Zo reageert E.B. op de berichten die de Antwerpse districtvoorzitster Ikrame Kastit (Groen) de afgelopen dagen over hem verspreidde. Op haar Facebookpagina meldde de vrouw dat de tandarts patiënten weigert als ze hun hoofddoek niet willen uitdoen. Kastit diende daarop een klacht in bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.

B., die sinds 30 jaar een praktijk heeft op de Turnhoutsebaan in Borgerhout, is geschokt. "Mevrouw Katit heeft mij zelf nooit gecontacteerd." De tandarts, die gerechtelijk expert is en erevoorzitter van de Vlaamse Vereniging van Tandheelkundige Experten (VVTE), bevestigt dat bij hem in de tandartsstoel de hoofddoek uit moet. "Maar dat vraag ik uitsluitend om medische redenen."

Een hoofddoek verspert de toegang tot de mond toch niet?
"Het hangt af van de tandheelkundige aanpak. Iemand die aan noodheelkunde doet en snel iemands tand moet trekken, zal niet veel hinder ondervinden van een hoofddoek.

"Maar ik doe aan integrale tandzorg. Dit wil zeggen dat bij behandeling het gebit een integraal onderdeel is van het lichaam. Daarbij is het van belang dat ik mijn patiënten goed kan observeren. Ik moet hun volledige aangezicht, kaken en nek zien om een correct beeld te kunnen vormen. Spiertrekkingen, verkleuringen of zwellingen van de huid, de stand van de ogen: daar haal ik belangrijke informatie uit.

"Een hoofddoek bemoeilijkt dat, net als een pet of een bril. Er is ook een praktische reden: onder een hoofddoek zit vaak een dot haar verstopt. Als vrouwen daarmee gaan liggen, is dat onstabiel en lastig tijdens het werken."

Welke reacties krijgt u op uw vraag?
"De helft van mijn cliënteel is moslim en in de zeven jaar dat ik hen nu vraag om hun hoofddoek uit te doen, heb ik nog nooit klachten gehad. Wel is het gebeurd dat een vrouw zegt dat ze niet wil of dat een echtgenoot moeilijk doet. Hen staat het vrij om een andere tandarts te zoeken. We lichten sindsdien wel mensen telefonisch in, om een nutteloze verplaatsing te voorkomen."

"Ik betreur het dat mevrouw Kastit zich baseert op het verhaal van één persoon. Ik ben lang niet de enige die dit vraagt: ik heb al veel steunbetuigingen gekregen van collega's."

Bent u van plan zelf klacht in te dienen?
"Ik kan mij totaal niet vinden in de werkwijze van Kastit. Neen dus. Verstandiger lijkt het mij om correct te communiceren over mijn werkwijze en de redenen waarom ik zo handel. Ik ben wel van plan een gesprek met Groen-voorzitter Wouter Van Besien aan te gaan. Het is misschien ook opportuun van onze beroepsorganisaties om een gedragscode voor privépraktijken en hospitalen te bepalen."

Onderzoek naar klacht geopend

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) laat weten een klacht tegen E. B. ontvangen te hebben. "We gaan de zaak ten gronde onderzoeken", zegt directeur Jozef De Witte. Volgens hem kan een medische reden een legitieme reden zijn om de hoofddoek af te zetten. "Net zoals dat in het geval van veiligheid of hygiëne gepast is." Maar, zegt De Witte, "we moeten wel nagaan in welke mate de vraag van een tandarts passend is en bijdraagt tot zijn uiteindelijke doel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234