Zondag 19/09/2021

Talloze misverstanden aan oorsprong van gasramp in Gellingen

Netbeheerder Fluxys: 'Altijd gezegd dat er toen verwarring was'

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

Opeenvolgende misverstanden en een onderschatting van het gevaar liggen aan de oorsprong van de gasramp in Gellingen op 30 juli vorig jaar. De Franstalige openbare omroep RTBF onthulde gisteravond de inhoud van het telefoonverkeer, minder dan twee uur voor de gasramp, tussen mensen op de werf in Gellingen, de brandweer, verantwoordelijken van het bedrijf Diamant Boart en Fluxys, de netbeheerder van de ontplofte gasleiding. "We hebben steeds gezegd dat er verwarring is geweest de ochtend van de ramp", reageert Fluxys.

Vanaf 7.30 uur wordt op het terrein in Gellingen gas geroken en gasdampen waargenomen. De mensen op de werf en verantwoordelijken van Diamant Boart hebben dan al telefonisch contact. Het personeel gaat het bedrijf binnen. Achtentwintig minuten later wordt Electrabel verwittigd en wordt een technicus ter plaatse gestuurd, die in de ramp zal omkomen. Om 8.10 uur ziet de werfcoördinator gas ontsnappen en verklaart: "Dat komt niet uit de distributiecabine maar uit een grote leiding die heel het terrein dwarst." Hij identificeert Fluxys niet als verantwoordelijke van de gasleiding. Om 8.14 uur belt de werfcoördinator naar de dienst 100 in Bergen en zegt dat "er een gaslek is op de hoofdkanalisatie van de Electrabel-pijplijn". De 100 belt terug naar de werfcoördinator, die spreekt over de diepte waarop de leidingen liggen. "Ze liggen op meerdere meters." Die fout voedt de verwarring.

De 100 meent dat de pijplijn van Distrigaz is. De 100 belt en komt om 8.18 uur bij Fluxys terecht. "Er is een groot gaslek op een pijpleiding. Hebben jullie een leiding die in Gellingen doorkomt?" De 100 legt aan Fluxys uit dat de leiding zich in de avenue des Artisans bevindt, een nieuwe naam voor de rue dans le Zoning. Fluxys kent die straat niet en verklaart daarop dat het geen leidingen in Gellingen heeft. Als de brandweercommandant ter plaatse arriveert, vraagt hij aan zijn collega's het nummer van de gasleiding te melden. Om 8.33 uur weten de 100, de brandweer, noch Fluxys aan wie de leiding toebehoort.

Een andere verwarring handelt over Alfagaz, een gasvervoerder waarvan een brandweerman een voertuig zag. Uiteindelijk wordt de leiding geïdentificeerd (U32) maar dat cijfer duidt aan dat ze zich in Lessen bevindt. Fluxys begrijpt het niet. "Is de leiding van ons?", vraagt Fluxys, die zijn technicus ter plaatse stuurt.

De beslissing om het terrein te evacueren blijft lang uit. "De fabriek in opbouw ligt in de velden. Iedereen gaat tot op 100, 200 of 300 meter", verklaart de brandweercommandant. De brandweerman maakt ook allusies op plannen in zijn gesprekken. De commandant wist niet dat er pijpleidingen waren in Gellingen. Om 8.56 uur explodeert de pijnlijn en vernielt een deel van de industriezone. Vierentwintig mensen komen om.

"We hebben steeds gezegd dat er verwarring is geweest de ochtend van de ramp in Gellingen", liet Griet Heyvaert, woordvoerster van Fluxys, in een reactie aan Belga weten. "Ons personeel in Brussel beschikte over confuse elementen, wat ons niet heeft belet van bij de eerste ontvangen oproepen een van onze mensen ter plaatse te sturen." Hij zag de gasramp van op de autosnelweg.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234