nieuws

Talkpoeder Johnson & Johnson mogelijk kankerverwekkend, vrouw krijgt schadevergoeding van 72 miljoen

2 Een flacon baby powder van Johnson's. © Johnson & Johnson

Farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson is in de Amerikaanse staat Missouri veroordeeld met een boete van 72 miljoen dollar (65 miljoen euro). Johnson & Johnson moet de schadevergoeding betalen aan de familie van Jacqueline Fox die op 62-jarige leeftijd stierf aan eierstokkanker.

2 Shower & Shower is ondertussen eigendom van Valeant Pharmaceuticals International Inc en niet meer van Johnson & Johnson. © screenshot

Jacqueline Fox zou kanker gekregen hebben nadat ze tientallen jaren Baby Powder, dat talk bevat, en Shower to Shower (een soort parfum voor de vrouwelijke genitaliën) gebruikte. Een jury achtte Johnson & Johnson schuldig voor fraude, nalatigheid en samenzwering.

"Het bedrijf weet al van in de jaren 80 dat de producten schadelijk zijn en loog toch tegen consumenten en regelgevende agentschappen," zegt Jere Beasley, de advocaat van de familie tijdens een persconferentie.

Het farmaceutisch bedrijf liet in een reactie weten dat Johnson & Johnson "geen grotere verantwoordelijkheid heeft dan de gezondheid en veiligheid van consumenten." Een woordvoerster van het bedrijf zegt: "We zijn teleurgesteld over de uitkomst van de rechtszaak. We voelen mee met de familie, maar geloven dat cosmetisch talkpoeder een veilig product is, iets wat wordt bevestigd door tientallen jaren van wetenschappelijk onderzoek."