Zaterdag 20/07/2019

Taliban verkiezen nieuwe chef

De taliban hebben een nieuwe leider gekozen. Akhtar Mohammed Mansour zou de nieuwe baas van de Afghaanse terreurbeweging zijn. Woensdag werd bekend dat de vorige leider, Mollah Omar, al sinds 2013 dood is.

Een van de twee commandanten van de taliban liet weten dat er binnenkort een verklaring over het aanstellen van Akhtar Mohammed Mansour naar buiten zal worden gebracht. "Hij is unaniem gekozen", aldus de anonieme commandant. Als nieuwe plaatsvervanger van de hoogste leider is Sirajuddin Haqqani gekozen.

Over Mansour zijn weinig details bekend. Zo is er geen beeld van hem en is niet bekend wanneer hij precies is geboren. Hij zou in de jaren 80 en 90 zijn opgegroeid in de Afghaanse streek Band-e-Timor. In 1993 vertrok hij naar de zuidelijke Pakistaanse provincie Balochistan, die grenst aan Kandahar. Mansour speelde een sleutelrol in het in contact brengen van Omar met de Pakistaanse inlichtingendienst ISI - een band die tot op de dag van vandaag bepalend is voor de terreurbeweging.

Toen de taliban in 1994 het bestuur in Kandahar overnamen, werd Mansour benoemd tot minister van Luchtmacht. Die functie zette hij in om grote voorraden opium met helikopters van de taliban naar het zuidelijke Afghaanse grensgebied te transporteren.

Wanneer de taliban na de Amerikaans-Britse invasie in 2001 ineenstortten, vloog Mansour terug naar Balochistan. Hij fungeerde als een van de woordvoerders van Omar in onderhandelingen met de CIA.

Vredesonderhandelingen

Akhtar Mansour wordt sindsdien beschouwd als een van de meest prominente leiders binnen de radicale beweging. Hij heeft lange tijd geweigerd om in gesprek te gaan met de regering van Hamid Karzai, maar er is een kentering gaande. Er zijn vredesgesprekken aangekondigd tussen Afghanistan en de taliban, onder begeleiding van de Pakistanen. De eerste ronde daarvan vond eerder deze maand plaats bij Islamabad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden