Zondag 28/05/2023

NieuwsAfghanistan

Taliban grijpen terug naar amputaties en executies: ‘Handen afhakken is nodig voor de veiligheid’

Een van de oprichters van de taliban zegt dat er opnieuw executies en amputaties zullen plaatsvinden in Afghanistan. Beeld AFP
Een van de oprichters van de taliban zegt dat er opnieuw executies en amputaties zullen plaatsvinden in Afghanistan.Beeld AFP

Nooruddin Turabi, een van de oprichters van de taliban, heeft laten weten dat het nieuwe bewind in Afghanistan opnieuw executies en amputaties zal uitvoeren. Hij schiet daarmee opnieuw een gat in het gematigde imago van de islamitische groepering. ‘Handen afhakken is zeer noodzakelijk voor de veiligheid.’

TB

De fundamentalistische heersers van Afghanistan zullen opnieuw mensen executeren en handen amputeren. Dat zei Turabi, oud-minister van Justitie en verantwoordelijk voor de gevangenissen onder het huidige talibanregime, in een interview met het persbureau Associated Press.

Turabi deed de verontwaardiging over de publieke executies van de taliban in het verleden, toen ze tussen 1996 en 2001 ook de scepter zwaaiden over Afghanistan, van de hand. Die executies vonden soms plaats voor een menigte in een stadion. Hij waarschuwde de internationale gemeenschap zich niet te bemoeien met het beleid van de talibanregering.

“Iedereen heeft ons bekritiseerd voor de straffen in het stadion, maar we hebben nooit iets gezegd over hun wetten en hun straffen”, zei Turabi. “Niemand zal ons vertellen wat onze wetten moeten zijn. Wij volgen de islam en wij maken onze wetten op basis van de Koran.”

Nieuw schrikbewind?

Ruim een maand na de taliban-machtsovername wordt gevreesd voor een nieuw schrikbewind. Tussen 1996 en 2001 mochten meisjes bijvoorbeeld geen onderwijs genieten en mochten vrouwen niet werken. Uit de opmerkingen van Turabi blijkt die vrees terecht.

“Het afhakken van handen is zeer noodzakelijk voor de veiligheid”, zei hij, eraan toevoegend dat de straf een afschrikkend effect had. Of de taliban dergelijke straffen deze keer ook voor een menigte zullen uitvoeren, wordt volgens hem nog onderzocht door de regering.

Talibanstrijders rijden door de straten van Kaboel. Beeld AFP
Talibanstrijders rijden door de straten van Kaboel.Beeld AFP

In de jaren negentig was de straf voor een veroordeelde dief de amputatie van een hand, terwijl wie veroordeeld was voor een roofoverval zowel een hand als een voet verloor. De executie van veroordeelde moordenaars gebeurde meestal met een enkel schot door het hoofd, uitgevoerd door de familie van het slachtoffer. Die had ook de optie had om ‘bloedgeld’ te accepteren en de dader te laten leven.

Wie is Turabi?

Onder de nieuwe talibanregering heeft Turabi, die een been en een oog verloor tijdens gevechten met Sovjettroepen in de jaren tachtig, de leiding over de gevangenissen in Afghanistan. Samen met een aantal andere talibanleiders staat hij op de VN-sanctielijst.

Tijdens het vorige bewind van de taliban was hij een van de wreedste en meest compromisloze handhavers van de groepering. Toen ze in 1996 de macht overnamen, eiste hij dat een vrouwelijke journalist de kamer vol met mannen moest verlaten. Iemand die daartegen bezwaar maakte, kreeg van hem een klap in het gezicht.

Turabi was berucht om het uit auto’s rukken van muziekcassettes, om ze vervolgens op te hangen in bomen. Hij eiste dat mannen tulbanden droegen in alle regeringskantoren en zijn volgelingen sloegen mannen wiens baarden waren afgeknipt. Sport werd verboden en de handhavers van Turabi dwongen mannen naar de moskee te gaan om vijf keer per dag te bidden.

‘We zijn veranderd’

Toch zijn de taliban volgens Turabi veranderd “ten opzichte van het verleden”, zo benadrukte hij in het interview met de AP-journalist, ditmaal wel een vrouw. Hij zei dat het regime nu televisies, mobiele telefoons, foto’s en video zou toestaan “omdat dit de behoefte van het volk is, en we het serieus menen”.

Maar hij suggereerde ook dat de taliban de media zien als een manier om hun boodschap te verspreiden. “Nu weten we dat we in plaats van honderden, miljoenen mensen kunnen bereiken”, zei Turabi. Hij voegde eraan toe dat als straffen voor een menigte zouden plaatsvinden, mensen misschien video’s of foto’s zouden mogen maken om het afschrikwekkende effect te verspreiden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234