Zondag 17/10/2021

Postuum

Taliban doden kindsoldaat die hen met succes bevocht

De kleine Wasil Ahmad werd beschouwd als een held voor de moed die hij aan de dag legde. Beeld © rv
De kleine Wasil Ahmad werd beschouwd als een held voor de moed die hij aan de dag legde.Beeld © rv

Op je tien jaar een militie aanvoeren die strijdt tegen de taliban: kindsoldaat Wasil Ahmad werd in Afghanistan gevierd als een held. Uiteindelijk liet hij het strijdgewoel achter zich om weer naar school te gaan. Tot de taliban hem maandag doodschoot.

Wasil Ahmad werd vorig jaar door de Afghaanse regering uitgeroepen tot een held. Hij had de leiding over een militie toen die zich verweerde tegen een belegering door de taliban. Trots pronkte hij voor de camera's in een geleend uniform dat te groot voor hem was. Maandag meldden de taliban triomfantelijk dat ze hem met twee kogels in het hoofd hadden omgebracht.

Wasil Ahmad was tien jaar. Hij werd neergeschoten in Tarin Kowt, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Uruzgan. Een paar maanden eerder had hij het militieleven vaarwel gezegd om weer naar school te gaan als leerling van het vierde leerjaar.

Wasils verhaal illustreert op pijnlijke wijze hoe kindsoldaten nog altijd deel uitmaken van het dagelijkse leven in Afghanistan. Vorig jaar verbood president Ashraf Ghani nochtans de inzet van kinderen in het leger, zegt Rafiullah Baidar, een woordvoerder van de Afghaanse onafhankelijke mensenrechtencommissie. Toch blijft zijn commissie verhalen binnenkrijgen over kindsoldaten bij de Afghaanse strijdkrachten, vooral in milities van de lokale politie. Volgens hem zetten ook de taliban kindsoldaten in bij recente gevechten in onder meer Kunduz en Badakhshan in het noorden van het land.

Baidar zegt dat de provinciale regering de wet overtrad door Wasil in een politie-uniform op te voeren na het opheffen van de belegering. Maar hij veroordeelt evengoed de taliban voor de moord, omdat de jongen was teruggekeerd naar het burgerleven. "Die jongen vormde geen bedreiging voor het gewapende verzet", zegt hij. "Als ze hem hadden beschoten in een militaire basis, dan hadden ze kunnen opwerpen dat hij daar niets te zoeken had. Maar ze schoten hem dood voor zijn huis."

Geboren strijder

Eigenlijk was Wasil in veel opzichten in de wieg gelegd om een strijder te worden. Zijn oom Mullah Abdul Samad was een talibanaanvoerder. Vier jaar geleden liep hij over naar de regeringstroepen, samen met 36 van zijn mannen, onder wie Wasils vader. Als wederdienst benoemde de Afghaanse regering hem tot bevelvoerder over 70 lokale militiemanschappen in het district Khas Uruzgan.

Die militie vormde de voorhoede van het front tegen de taliban. Bij de gevechten sneuvelden achttien manschappen, ook Wasils vader. Vorige zomer voerden de taliban hun offensief in het hele land op. Uruzgan werd onveiliger, de strop rond Samads strijders werd strakker aangetrokken toen de taliban hen maandenlang belegerden. Na ongeveer een maand belegering werden Samad en tien van zijn mannen verwond, en nam Wasil het commando over. "Hij vocht als een wonder", zegt Samad. Wasil vuurde onder meer raketten af vanop een dak. "Hij voerde mijn mannen 44 dagen lang met veel succes aan, tot ik voldoende hersteld was."

In augustus werd de belegering afgeslagen. Samad en zijn mannen werden door Afghaanse en NAVO-troepen naar Tarin Kowt gevlogen, waar ze als helden werden onthaald.

Tijdens een viering onder auspiciën van Rahimullah Khan, hulppolitiecommissaris van Uruzgan, stond Wasil volop in de aandacht. Hij droeg een te groot politie-uniform en een plastic bloemenkrans rond de nek. Poserend voor de camera's gaf Khan hem schouderklopjes. Daarna deelde de politiechef geld uit aan de geredde mannen. Foto's van Wasil - met helm, geweer in de hand - gingen rond op de sociale media.

Maar daarmee had het moeten eindigen. Wasils familie schreef hem in op een school in de buurt van hun nieuw gehuurde woning in Tarin Kowt. Hij was geen te beste leerling, maar thuis deed hij het wel goed bij een door zijn oom betaalde privéleraar. In vijf maanden tijd leerde hij vlot Engels, zeggen familieleden. Toch bleef hij praten over militaire zaken. Hij speelde met wapens en reed graag rond in politievoertuigen. "School interesseerde hem eigenlijk niet. Hij werd op handen gedragen door politiemensen en kreeg medailles voor zijn moed", zegt Ezatullah Khan, die vroeger naast de familie woonde.

Toekomst hypothekeren

Mohammad Karim Khadimzai, voorzitter van de provinciale raad in Uruzgan, zegt dat hij de verheerlijking van Wasil en zijn daden door de politie niet kan goedkeuren, ook al getuigden ze van veel moed op een kritiek moment tijdens de acties van de taliban. "In het hoofdkwartier van de politie werd hij officieel gehuldigd voor zijn moed", zegt Khadimzai. "Ik was daar tegen en zei de mensen daar dat ze hem niet mochten aanmoedigen in zijn militaire activiteiten, die zijn toekomst zouden hypothekeren, maar dat ze hem naar school moesten sturen. Hij was te jong om een geweer in de handen gestopt te krijgen."

Maandag kwam Wasil het huis uit, om groenten te gaan kopen. Een gewapende man op een brommer schoot hem twee keer in het hoofd en ontkwam, zegt zijn oom. De jongen werd begraven in Tarin Kowt, op het kerkhof Shahidano. Hij laat twee jongere broertjes achter. De taliban eisten op hun website de aanslag op.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234