Donderdag 21/10/2021

'Talent opsporen, aanporren en soms intomen'

De nieuwe langetermijnpolitiek van BWB-coach Carlo Bomans

Vorst.

Eigen berichtgeving

De Belgische Wielrijders Bond (BWB) begint stilaan een structuur te krijgen een professionele sportbond waardig, al blijven de personeelswijzigingen talrijk. Van het gouden bondscoachtrio Eddy Merckx - Patrick Sercu - Eric De Vlaeminck blijft alleen de laatste over. Eddy Merckx werd twee jaar geleden afgelost door Marc Sergeant, die ook de junioren onder zijn hoede had, maar ook Sergeant is sinds dit jaar weg. José De Cauwer werd coach bij de profs en de beloften, terwijl Carlo Bomans nu de junioren onder zijn hoede neemt. Beslist geen kleine stap, maar de Limburger, vorig jaar nog wegkapitein/kopman bij Palmans, is tevreden met die beslissing. 'Het aanbod kwam gelegen', zegt Bomans. "Ik aarzelde wel even of ik er al dan niet nog een jaar bij de profs zou bijdoen, maar de goesting was over. Ik heb er geen spijt van dat ik de remmen heb dichtgeknepen."

Van zelf fietsen naar de anderen leren hoe ze dat moeten doen, is geen evidente stap, beseft Bomans. "Ik ken de jongens die ik onder mijn hoede ga krijgen nog niet. Afgelopen zaterdag volgde ik wel een training van de Antwerpse selectie, geleid door mijn vriend en ex-ploegmaat Ludwig Willems. Ik was aanwezig op een aantal veldritten en ging al eens naar de piste kijken. Op die manier steek je toch wat op."

Waar mogelijk kwam het al tot persoonlijke gesprekken met zijn toekomstige leerlingen. "En volgende week moet een eerste stage in Ronse mij wijzer maken," zegt Bomans. "En ik kan ook bogen op verschillende personen die mij een handje toesteken. Mijn voorganger Marc Sergeant stelde mij zijn kennis en ervaring ter beschikking. Samen met hem heb ik een voorlopige kern geselecteerd. We hebben ons ook gebogen over het jaarprogramma. Verder kan ik rekenen op de hulp van José De Cauwer."

Theoretisch zou de samenwerking met technisch directeur Paul Ponnet stroever moeten verlopen. Hij komt namelijk uit het atletiekmilieu, maar Carlo Bomans is het helemaal niet eens met die stelling. "Velen denken dat dat problemen zou kunnen opleveren, maar tijdens gesprekken stel ik vast dat wij volkomen op dezelfde lijn zitten. Hij was niet vertrouwd met de praktijk, maar heeft zich binnen de kortste keren ingewerkt in het wielermilieu. Soms is hij zelfs beter op de hoogte dan ikzelf. Natuurlijk breng ik ook mijn kennis en ervaring mee van dertien profjaren, maar dat betekent daarom nog niet dat ik de waarheid in pacht heb. Ook ik leer nog elke dag bij."

Bomans richt zich dus niet op directe, vluchtige successen, maar houdt er een langetermijnvisie op na. "Ik wil geen renners kweken die nu uitblinken maar over wie men binnen een paar jaar niet meer praat. Had men mij één jaar geleden gevraagd of er talent tussen de Belgische wielerjeugd school, dan zou ik geaarzeld hebben om ja te zeggen. Ondertussen weet ik dat wij jongeren met aanleg hebben, alleen moeten wij er zuinig mee omspringen. Terwijl Italië kan putten uit een reservoir van 4.000 junioren hebben wij er bij wijze van spreken maar 400. Het aanwezige talent moet opgespoord, aangepord, beschermd en soms een beetje in toom gehouden worden."

Belangrijk bij de vernieuwde BWB-politiek is het grotere belang dat men hecht aan een wisselwerking tussen de verschillende disciplines: weg, baan en cyclocross. Eric De Vlaeminck heeft daarvoor baanbrekend werk geleverd door zijn veldrijders bij wijze van voorbereiding ook op weg en piste te laten aantreden. Dat wordt nu opengetrokken naar andere takken, met als voorbeeld mountainbiker Filip Meirhaeghe, die op de piste aan het Belgisch kampioenschap omnium deelnam. Zachte druk zal ook worden uitgeoefend om bepaalde talentrijke jongeren naar minder populaire baandisciplines te manoeuvreren.

Ief Vertommen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234