Donderdag 23/05/2019

Talent en Oog & Blik slaan de handen in elkaar

strips

nieuwe stripuitgeverij ziet het levenslicht: toog

Brussel

Van onze medewerker

Geert De Weyer

De relatief kleine Amsterdamse stripuitgeverij Oog & Blik heeft officieel handjes geschud met de Kortrijkse uitgeverij Talent. Samen zullen ze onder de noemer Toog (de optelsom van de eerste letters van beide uitgeverijen) strips publiceren die "anders verloren zouden gegaan zijn voor het Nederlandstalige publiek", aldus Ronny Matton van Talent.

De nieuwbakken uitgeverij wordt in de stripscène onthaald als een opmerkelijk feit. Talent staat namelijk voor populaire strips, waarbij het accent ligt op fantasy en sf, terwijl Oog & Blik dan weer zweert bij de meer alternatieve of kunstzinnige auteursstrips als Jimmy Corrigan, Ghostworld, de boeken van Crumb, Mattotti of Art Spiegelman.

Volgens Matton waren er drie belangrijke redenen om Toog op te richten. "Oog & Blik is niet op series gericht, was technisch niet onderbouwd genoeg, noch had het de financiële background om in een deftig tempo uitzonderlijke strips te blijven uitgeven. De Fransen staan bijvoorbeeld verschillende albums voor met hun prequel van de klassieker De Incal van Janetov en Jodorowsky. Hansje (Joustra, uitgever van Oog & Blik, GDW) verkeerde niet in de mogelijkheid zo'n tempo te volgen en samen te drukken met de Fransen, wat uiteraard een hoop geld zou besparen. Gevolg: die boeken gingen verloren voor het Nederlandstalige publiek. Ik daarentegen werk met zoveel drukkers en boekbinders en breng strips uit op een steeds gelijk formaat. Meedrukken zou dus geen problemen mogen opleveren."

De tweede reden heeft te maken met een distributieprobleem dat zich stelde omdat de Nederlandse uitgeverij Arboris niet langer een beroep wenste te doen op de mogelijkheden van het distributiebedrijf Het Raadsel, die begin jaren negentig de zusteronderneming Oog & Blik baarde. Het Raadsel zag met die beslissing een grote hap van zijn omzet verdwijnen. Het samenwerkingsakkoord heeft nu als voordeel voor die laatste dat de verdeling van de Toog-albums in België en Nederland op naam komt te staan van Het Raadsel.

De derde, wellicht belangrijkste reden, is de mogelijkheid om stripalbums uit te geven die grafisch en/of inhoudelijk in de schemerzone tussen beide uitgeverijen lagen. Matton: "Sommige strips passen noch in Joustra's fonds, noch in het mijne. Een nieuwe uitgeverij die de strips in die schemerzone gezamenlijk uitgeeft was dus aan de orde."

Vanaf eind maart moeten de eerste Toog-reeksen in de rekken liggen. Het gaat onder meer om De Ratten en Pacush Blues van P'tiluc, auteursstrips van De Crécy en Turf, en ook Voor de Incal van Janetov/Jodorowsky. Ook zal Toog twee prijswinnaars van het recente Angoulême-festival uitgeven, met name Lincoln van Jouvray (prijs beste tekst en scenario) en L'Age de Raison van Bonhomme (prijs beste debutant).

Voor alle duidelijkheid: beide uitgevers blijven onafhankelijk van elkaar hun eerdere, eigen uitgaven op de markt brengen onder hun eigen naam. Hansje Joustra hamert erop dat hij zijn koppige koers zal blijven varen waarbij hij "weigert strips uit te geven door ze enkel te vertalen en in een nieuw jasje te stoppen". Ik wil boeken maken, luidt zijn visie. In samenwerking met auteurs als Chris Ware, Mattotti, Daniel Clowes en Dupuy en Berberian maakt hij momenteel boeken die vervolgens worden opgepikt (en meegedrukt) door tal van buitenlandse uitgeverijen. In maart worden op een persconferentie in Amsterdam de overige Toog-titels bekendgemaakt, aldus nog Matton.

Vanaf eind maart moeten de eerste Toog-reeksen in de rekken liggen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.