Vrijdag 28/02/2020

Take-away op oud ejaarsavond? Yes please!

Is het jouw beurt om een knallend eindejaarsfeest te geven, maar heb je geen zin om de hele avond achter de potten te staan? Daar bestaan traiteurs voor! De volgende toppers werken zich op 31 december met plezier in het zweet, zodat jij 2015 zorgeloos kan afsluiten en 2016 met een zalig gevoel in je buik kan beginnen.

1. Gastronomisch genieten

Wil je je gasten trakteren op echte gastronomie? Dan ben je bij restaurant 't Korennaer aan het juiste adres. Chef-kok Edwin Van Goethem bereidt jouw diner met liefde voor het vak en hij gebruikt producten van de beste kwaliteit. Begin feestelijk met een bisque van kreeft, vervolg met hertenfilet uit Oostenrijk en sluit af met huisgemaakte macarons. Alle gerechten zijn al tot in de puntjes gedresseerd op porseleinen borden, dus ook daar hoef je je geen zorgen meer over te maken.

't Korennaer, Nieuwkerkenstraat 4, 9100 Nieuwkerken. www.korennaer.be.

2. Ga voor vegetarisch

Je hoeft niet per se vlees of vis te serveren om je gasten te plezieren. Vegetarische voeding is hip, lekker én zeker niet alleen voor vegetariërs! Het Gentse restaurant Avalon heeft een uitstekende reputatie als vegetarisch eethuis. Het is dus de perfecte plek om naartoe te trekken als je sceptici wil overtuigen van de heerlijke smaak van veggiefood. Voor oudejaarsavond heeft uitbaatster Tine een menuutje samengesteld op basis van rodebietenravioli, risottokoekjes, polentafrietjes en een gepocheerd peertje met notenbaklava en vanillecrème. Voor je het weet zijn je gasten zo verlekkerd op vegetarisch eten dat ze nog gaan overwegen om in het nieuwe jaar vlees voorgoed links te laten liggen.

Avalon, Geldmunt 32, 9000 Gent. www.restaurantavalon.be.

3. Biryani op je bord

Als je de buitenlandse toer op wil gaan, zijn er altijd klassiekers zoals Italiaans, Chinees of Spaans. Maar als je eens echt zot en exotisch wil doen, ga je voor Indisch. Victoria Andiappan uit Ronse heeft er haar missie van gemaakt om zoveel mogelijk mensen verliefd te laten worden op de smaak van haar vaderland. Haar gerechten zijn vers, verrassend en helemaal niet zo pikant als je denkt. Tenzij je dat graag wil natuurlijk. Ze gaf haar restaurant de naam Biryani, wat verwijst naar een rijstschotel met vlees, groenten en een handvol kruiden, die traditioneel wordt gegeten op feestdagen zoals oudejaarsavond.

Biryani, J-B. Guissetplein 12, 9600 Ronse. www.biryani.be.

4. Goede voornemens: check

Waarom wachten op het nieuwe jaar om je goede voornemens om te zetten in de praktijk? Met een gezond oudejaarsdiner begonnen is al half gewonnen, toch? Traiteur De Keyser & de kok werkt uitsluitend met pure, kwaliteitsvolle ingrediënten, die het beste tot hun recht komen zonder al te veel boter of room erbij. Lekker én lief voor je lijn. Als voorafje kan je bij hen terecht voor een grote tapasplank met verse charcuterie en gerookte zalm, om gezellig te delen met alle aanwezigen. Daarna geniet je van een dampend stoofpotje of een vegetarische lasagne. Je kan bij De Keyser & de kok trouwens ook terecht voor toffe kookworkshops. Een idee voor een nieuwjaarsgeschenk?

De Keyser & de kok, Kerkstraat 22, 9080 Zaffelare. www.dekeyserendekok.be.

5. Glutenvrij, iedereen blij!

Ben je al aan het stressen omdat een van je eters een glutenallergie heeft? Rustig, da's nergens voor nodig! Bij Traiteur Finesse vind je een ruim aanbod aan gluten- en lactosevrije gerechten. Meer dan tien jaar lang was de zaak een slagerij, gerund door Joke Vermant met haar zoon Steve en schoondochter Lindsey. Tot die laatsten ontdekten dat hun zoontje geen gluten kon verdragen. Daarop besloot de familie het roer volledig om te gooien. Sindsdien staan al hun bereidingen in het teken van mensen met een allergie. Je vindt hier álles voor een uitgebreid meergangenmenu. Het beste nieuws? Als je niet weet dat de gerechten glutenvrij zijn, zou je het nooit merken! Hier kan je dus met een gerust hart je bestelling plaatsen voor het hele feestgezelschap.

Traiteur Finesse, Waregemseweg 12, 9790 Wortegem-Petegem. www.lekkerglutenvrij.be.

6. Sushi as it should be

Wil je vermijden dat je gasten na het diner hun broeksriem moeten losmaken en in de zetel ploffen om te bekomen van de overdaad aan vettige prettigheid? Schotel hen dan sushi voor. Bij Onshi Sushi krijg je op oudejaarsavond een ruime keuze uit de volledige kaart. Al wacht je beter niet te lang om je bestelling te plaatsen als je ook zo'n houten boot op je feesttafel wilt zetten. De zaak staat bekend als beste sushirestaurant in Lokeren en omstreken, dus op is op. Maar geen nood, de take-awaybordjes zijn ook echte plaatjes. Als je toch zin hebt in een warm gerecht, kan je ook heerlijke soep, teriyaki, wok, curry en andere rijstgerechten afhalen.

Onshi Sushi, Markt 29, 9160 Lokeren. www.facebook.com/onshisushi.

7. Felice anno nuovo!

De Italiaanse keuken is een ware people pleaser. Zelfs als er kieskeurige kinderen mee aan tafel zitten, zal er niemand zijn die niét met volle teugen geniet van een verse pasta. Zeker als je je eters de keuze laat uit verschillende pastaschotels. Bij Trattoria Della Mamma tik je de heerlijkste buffetten en bereidingen op de kop, die zelfs in december de zon op je bord toveren. Tel daar nog één of enkele glaasjes prosecco bij, antipasti van de bovenste plank en een traditionele tiramisu als afsluiter, en je diner blijft ongetwijfeld nog lang nazinderen als het meest gezellige etentje van het jaar.

Trattoria Della Mamma, Sint-Pietersnieuwstraat 36, 9000 Gent. www.trattoriadellamamma.be.

8. Voor meatlovers

Wil je toch een béétje de handen uit de mouwen steken tijdens je oudejaarsdiner? Ga dan langs in de gloednieuwe slagerij-traiteur De Wilde in Sint-Martens-Latem voor een zalig mals stukje vlees. De Wilde verkoopt niet alleen klassieke steak, maar ook exclusievere runderrassen als limousin, aubrac of rubia. Allemaal recht van bij de boer. Vraag gerust even na hoe je je stukje naar een nog hoger niveau kan tillen, uitbaters Pieter en Eline geven je maar al te graag enkele kooktips mee. Daarnaast staan zij ook zelf dagelijks achter het fornuis om de heerlijkste klassieke en minder klassieke meeneemgerechtjes in de toonbank te toveren. Van balletjes in tomatensaus en koetong in madeirasaus tot gevulde kalkoen met of zonder truffel, keuze genoeg voor elk budget. Voor de eindejaarsperiode hebben ze een uitgebreid feestmenu samengesteld. De knoop doorhakken is niet gemakkelijk, maar geloof ons, je kan onmogelijk verkeerd kiezen.

De Wilde, Kortrijksesteenweg 194, 9830 Sint-Martens-Latem. www.facebook.com/dewildelatem.

9. Lekker van bij ons

In een lijstje met afhaaltoppers mag Traiteur Toulouse natuurlijk niet ontbreken. Hier kan je steeds terecht voor Frans-Belgische gerechtjes in een origineel jasje, om ter plekke van te genieten of om mee te nemen. Voor oudejaarsavond voorzien uitbaters Fabian en Martin een feestelijke selectie aan hapjes, voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Erg verrassend en naar goede gewoonte bereid op basis van de meest verse, lokale producten.

Traiteur Toulouse, Koningin Elisabethlaan 41, 9000 Gent. www.traiteurtoulouse.be.

10. Moet er nog taart zijn?

Hoe je het ook draait of keert, een feestmaal is niet compleet zonder een spetterend dessert. Maar omdat de meeste gasten tegen het einde van de avond hun buik al helemaal rond hebben gegeten, moet je zorgen dat je een toetje voorziet waar ze écht niet aan kunnen weerstaan. De hemelse taarten van Soep & Zoet voldoen volledig aan dat criterium. Tijdens de feestdagen kan je kiezen uit drie schitterende creaties van uitbaatster Eva, allemaal voor 4-6 of 10-12 personen en dagvers gebakken. Het klinkt ongelooflijk, maar ze smaken nóg beter dan ze eruitzien!

Soep & Zoet, Stationsstraat 16, 9100 Sint-Niklaas. www.soepenzoet.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234