Vrijdag 23/10/2020

Tafelen op topniveau

Altijd al een sterrenmenu willen nuttigen op 50 meter hoogte? Dat kan. Limburger Stefan Kerkhofs (46) trekt de wereld rond met 'Dinner in the sky'. Gisteren nog in Qatar en Rio, vanaf vandaag in Brussel. 'Ik doe niet aan gewoon.'

Het idee schoot hem een paar jaar geleden te binnen toen hij vanop een metershoog platform van het uitzicht stond te genieten. "Het enige dat deze ervaring nog beter zou maken is een hapje en een glas champagne", dacht Stefan Kerkhofs bij zichzelf. Nog geen zes maanden later werden de eerste culinaire waaghalzen met tafel en al de lucht in gehesen.

Het heeft iets van een pretparkattractie, maar dan chiquer en prijziger. Voor 250 euro bengelen 22 foodies tot twee uur lang op 50 meter hoogte aan een kraan. Alwaar ze - veilig vastgegespt - kunnen genieten van een vijfgangenlunch of -diner, ter plaatse voorgeschoteld door een sterrenchef. Topkoks als Yves Mattagne (Sea Grill), Lionel Rigolet (Comme Chez Soi) en Bart De Pooter (De Pastorale) verruilen de komende maand hun keuken voor de skyline van Brussel. Gasten mogen zelf kiezen met welke chef ze het liefst boven het Jubelpark zweven.

Negentig procent van de zitjes in Brussel is nu al gereserveerd. Hoofdzakelijk door bedrijven, die hun klanten willen verrassen.

Met 'Dinner in the sky' heeft Kerkhofs alvast een hit te pakken. Niet alleen bij ons. Van Qatar en Australië tot Estland en Canada: het concept is al in 45 landen gelanceerd. In Las Vegas zijn er plannen voor een installatie van 70 meter, waar aan beide kanten een tafel zou hangen. En intussen zijn ook 'Marriage in the sky' en 'Lounge in the sky' gelanceerd.

2.000 euro

Kerkhofs beweert dat hij zelf geen seconde met het idee in het buitenland heeft geleurd. "Het concept verkoopt zichzelf. Vanaf het moment dat de media het oppikten, stroomden de telefoontjes binnen. Mensen zijn op zoek naar iets unieks. Wij maken het onrealistische realiteit." Arabische sjeiks, prins Albert van Monaco en Elio Di Rupo: ze tafelden allemaal al hoog boven de grond. Voor wie het nog exclusiever wil, worden er ook diners van 2.000 euro aangeboden met de beste chefs en champagnes ter wereld. In Kandahar was men zo onder de indruk van het concept dat Kerkhofs prompt tot ereburger werd uitgeroepen.

Ook bij ons is de man geen onbekend figuur. In een vorig leven was hij manager van de nineties meidengroep Def Dames Dope. Hij bouwde nog podia voor radio Donna, was verbonden aan het tv-programma Fear Factor en deed mee aan de Nederlandse datingshow Ja, ik wil... een miljonair!. Hij huwde met de vrouw van zijn keuze, om na twee maanden te scheiden.

Kerkhofs is ook 'de man die zijn volk leerde springen'. Als zaakvoerder van Benji Fun introduceerde hij het commerciële bungeejumpen in ons land. Opmerkelijk voor iemand die kampt met hoogtevrees. "'Die is gek', dacht ik toen een Franse zakenrelatie me voorstelde om te bungeejumpen. Maar hij bleef op me inpraten tot ik het probeerde. Die twee seconden hebben mijn leven veranderd."

Kerkhofs groeide op tussen de kranen. Zijn ouders hadden een staal- en kranenbedrijf. Hijzelf stapt op zijn zestiende mee in de zaak. De 'schoolverlater' van toen wordt nu als 'selfmade ondernemer' omschreven.

Al vertelt Kerkhofs tegen iedereen die het wil horen dat hij zelf met de voetjes op de grond blijft. Hij werkt zeven op zeven, zit vaker in zijn Mercedes of een vliegtuig dan in zijn woonkamer in Hasselt. "Overschat de glamour niet", zegt hij aan de telefoon vanuit zijn wagen. "Leven voor de zaak betekent je privéleven op nul zetten."

Safety first

Als workaholic is de zaken overlaten aan derden geen optie. "De tafels worden bij ons gemaakt en vervolgens per container verscheept. De rest wordt uitbesteed aan lokale partners na de nodige controle. Veiligheid staat voorop."

Aan zijn verhaal kleeft ook een schaduwzijde. Zijn vader, die hem "de kneepjes van het vak leerde", en zijn zus benamen zich jaren geleden van het leven. Het verdriet zorgde ervoor dat hij zich nog meer op zijn job stortte. "Ik kon kiezen: treuren of werken. Al moet ik opletten dat ik niet in het rood ga. Enkele jaren geleden was ik bijna opgebrand. Maar ondernemen zit me nu eenmaal in het bloed. Nu werken we weer aan een nieuw concept. Ik kan er nog niets over kwijt, maar als het lukt, horen we meteen bij de groten der aarde op het vlak van topentertainment."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234