Zaterdag 19/10/2019

Tafelen met een eenvoudig genie

'Io sono un contadino - ik ben een boer", placht de Italiaanse operagod Giuseppe Verdi te zeggen, en dat was heus niet als vergoelijkende zelfkritiek op een van zijn 32 opera's bedoeld. Verdi wás een boer, dat wil zeggen, een plattelandsmens in hart en nieren. In 1848, toen hij 34 was en zijn ster al hoog aan het firmament stond, besloot hij tot grote ontsteltenis van zijn vrienden en bewonderaars om zich terug te trekken op het afgelegen landgoed Sant'Agata nabij Busseto, zijn geboortestad. De componist zou er meer dan vijftig jaar lang een zelfgekozen isolement aanhouden, dat enkel doorbroken werd door de mensen die hij zelf uitnodigde om op Sant'Agata lief en leed, en vooral spijs en drank met hem te komen delen.

Over die spijzen en dranken die bij dergelijke gelegenheden op tafel kwamen, gaat het fraaie Aan tafel met Verdi van Eva Gesine Baur. Het boek houdt het midden tussen een boeiend leesboek over Verdi als privé-persoon en een origineel kookboek, want er staan 57 recepten in waarvan mag worden aangenomen dat Verdi ze zijn gasten geregeld voorschotelde. Die recepten komen bijna onveranderlijk uit de plaatselijke keuken van Emilia-Romagna, de streek waarvan Parma de hoofdplaats is. Emilia-Romagna geldt algemeen als het wat ondergeschoven zusje van het nabijgelegen en elegantere Toscane, en dat blijkt ook uit de eerlijke, soms wel erg eenvoudige gerechten: gebakken mortadella, omelet met balsamicoazijn, gebakken aardappels met knoflook en rozemarijn, gekookte varkensham of aardbeien gemarineerd in balsamicoazijn.

Baur ziet zelfs een verband met het succes van Verdi's muziek, die volgens haar te danken is aan het feit dat ze "geniaal in haar eenvoud en eenvoudig geniaal" is. Over die stelling valt op zijn minst te twisten, en het liefst nog onder het nuttigen van een uitstekende maaltijd, maar dat is natuurlijk een ander verhaal.

In ieder geval betekent het wel dat je een aantal van de beschreven gerechten zo zou willen gaan klaarmaken, maar ook dat voor een optimaal resultaat de ingrediënten uitzonderlijk goed moeten zijn (Verdi was overigens een boer die naam waardig, en verbouwde de meeste ingrediënten die bij hem op tafel kwamen zelf). Zo beschrijft Baur wat je zoal nodig hebt voor het voorgerecht Parmigiano Reggiano all'aceto balsamico, Parmezaanse kaas uit Reggio met - alweer - balsamicoazijn dus. Alleen: "Die (balsamicoazijn) moet van even superieure kwaliteit zijn als de kaas en mag niets te maken hebben met wat elders in de supermarkt verkocht wordt als aceto balsamico." Ook Cotechino-worst met linzen lijkt de eenvoud zelve, maar Baur merkt fijntjes op dat verse cotechino buiten Emilia-Romagna haast nergens te vinden is, dus wat moet je dan? Ongetwijfeld een van de andere verleidelijke recepten uitproberen: groentepakketjes uit de pan, pompoentortelloni, varkensribstuk op zijn Reggiaans en Zuppa all'Emiliana, onbetamelijk lekkere Emiliaanse biscuitcrèmetaart.

Door dat alles is Aan tafel met Verdi een vermakelijk en leerrijk boek voor liefhebbers van de componist Verdi, van de Italiaanse keuken of van beide. Tussen de recepten door leer je bijvoorbeeld hoe Verdi zijn risotto het liefst at, wat de grote componist te maken had met de verfoeilijke Radetskymars en hoe je Belgen klaarmaakt voor vier personen. De foto's van Isolde Ohlbaum en Barbara Lutterbeck helpen om er ook een zinnelijk kijkboek van te maken. Wie het boek wil aanschaffen of bestellen moet wel uitkijken: de hieronder vermelde titel is de titel uit het colofon, op de omslag staat Te gast bij Verdi, de passie voor de muziek, de kunst van het genieten.

(Wim Coessens)

Aan tafel met Verdi, zijn passies en leven, Eva Gesine Baur en Isolde Ohlbaum, uit het Duits vertaald door Ingrid Buthot-Girard, Tirion Uitgevers, Baarn, 232 p.

De schijnbare eenvoud van veel gerechten betekent dat je ze meteen zou willen klaarmaken, maar ook dat de ingrediënten uitzonderlijk goed moeten zijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234