Dinsdag 15/10/2019

Tafelen alsof je thuis bent

Op restaurant gaan is leuk, maar soms heb je meer nood aan de gezelligheid van thuis. En als je die twee nu eens kon combineren én je de afwas mag laten staan? Tadaa: maak kennis met het geniale concept van het huiskamerrestaurant.

P belevenis op Q

de boerderij

Iedere eerste zaterdag van de maand opent Maurescafé in het landelijke Hakendover z'n deuren. Je kan er genieten van een uitgebreid menu van de maand of puur de gezelligheid opsnuiven met een streekbiertje. Erwin en zijn vrouw Els bouwden de garage van hun boerderij om tot een huiskamerrestaurant. "In het begin waren we maar eenmaal per jaar open, tijdens de paardenprocessie in Hakendover. Op Paasmaandag stellen dan veel bewoners hun woonkamer open als gelegenheidscafé. Maar we kregen de smaak te pakken, volgden een opleiding restauranthouder en nu zijn we het jaar rond eenmaal per maand open."

Kinderen moeten er niet stijf aan tafel blijven zitten, maar kunnen zich uitleven tussen de bossen en vijver in de tuin. Maures katapulteert je even terug in de tijd. Alles is er ingericht met een vleugje nostalgie. Meer nog, eigenaar Erwin richtte de zolderkamer van de boerderij in als oorlogsmuseum vol leuke hebbedingen. Wie zin heeft, kan na het hoofdgerecht een rondleiding meepikken.

Maures, Processieweg 4, 3300 Hakendover (Tienen). www.maures.be.

P slow food uit Q

eigen streek

Postelein in Keerbergen is een vaste waarde onder de Vlaams-Brabantse huiskamerrestaurants. Je krijgt er klassieke streekgebonden gerechten. Eigenaar Yoeri Jansen: "Ik heb een echte productkeuken. Ik besteed veel aandacht aan een goed stuk vis, met een lekkere saus en kraakverse asperges, ..."

Dit jaar bestaat Postelein 15 jaar en Yoeri trakteerde zichzelf op een nieuwe keuken met champagnebar. "Zo kunnen klanten aperitieven in de keuken, net zoals je bij vrienden thuis een glas drinkt als de gastvrouw of -heer nog aan het koken is". Bij Postelein kan je kiezen tussen verschillende soorten menu's: van een plaisancemenu of een verrassingsmenu tot een gastronomisch menu met exclusievere producten. Toch is er evengoed tijd voor babbels met de eigenaars en het personeel tussendoor. "Zo hoort dat ook: je moet niet naar ons komen als je op een uur gegeten wil hebben. Traag tafelen is het opzet."

Postelein, Tremelobaan 136A, 3140 Keerbergen. www.postelein.be.

P exotisch Themabuffet Q

Jos Dereymaeker heeft al heel wat jaren horeca-ervaring achter de rug. Zo was hij 17 jaar lang uitbater van het ViaVia Reiscafé in Heverlee. Drie jaar geleden besloot hij om het roer om te gooien en zijn eigen woonkamer in te richten als huiskamerrestaurant. Hij kookt er uitsluitend voor groepen: je kan reserveren vanaf 8 tot 20 personen. "Ik wou een formule waarbij ik alles van a tot z zelf kan klaarmaken. Iedere groep kiest een thema voor hun avond: Aziatisch, Marokkaans, Mexicaans of een pastabuffet. Binnen dat thema maak ik vier hoofdgerechten waaruit ze à volonté kunnen opscheppen van een buffet."

"Sluis 23 is een no-nonsense eetkamer: je stapt binnen in de keuken. De aperitiefglazen klinken terwijl Jos de hoofdgerechten afwerkt. De wijn en het water zet hij gewoon op tafel. Kortom, een huiselijke setting, maar met exotische gerechten die je even doen dagdromen."

Sluis 23, Sluisstraat 23, 3000 Leuven. www.sluis23.be.

P Onder de boom Q

Taxus moet een van de best bewaarde geheimen van Opwijk zijn. Al tien jaar ontvangen Rudi Coppieters en Magy De Bolle liefhebbers van de betere Frans-Belgische keuken met wijd open armen in hun eigen woonkamer. Alles wordt in huis gemaakt: van de bouillons voor de voorgerechten tot de koekjes bij de koffie. Schijnt de zon, dan aperitief je buiten, in de schaduw van de prachtige Taxusboom waarnaar het restaurant is genoemd. Klein maar fijn en vooral heel gezellig... hier ben je thuis weg van huis!

Taxus, Kattestraat 6, 1745 Opwijk. www.restotaxus.be.

P Kreeft in Kortenberg Q

Door een speling van het lot - en de Leuvense ambtenarij - mochten Ludwig Timmermans en Chris Ryckmans bijna tien jaar geleden niet meer dan zes tafeltjes opstellen in hun geweldige restaurantje in de Hofstraat. Maar daar hebben ze nog geen seconde spijt van gehad. Met hun tweeën runnen ze Ludwig zoals alleen zij dat kunnen, lekker gemoedelijk en zonder zweem van pretentie. Maar laat je niet bedotten: de borden die hier uit de open keuken komen, zijn gemaakt volgens de regels van de kunst. Iemand zin in kreeft?

Restaurant Ludwig, Hofstraat 76, 3070 Kortenberg.

Op Facebook.

P Groenten galore! Q

Wie wil aanschuiven aan de gastentafel van Humus, kan maar beter de uitnodigingen in de gaten houden. De maandelijkse diners van hotelschool Ter Duinen-graduates chef Nicolas Decloedt en zijn vriendin Caroline Baerten zijn telkens in een mum van tijd uitverkocht. Tja, wie zou er niet willen genieten van hun 'botanical gastronomy'?

Klinkt lekker, maar euhm, wat is het precies?

"Bij Humus gaan we voluit voor groenten en wilde planten, maar dan wel vernieuwend en gastronomisch gebracht. We werkten in topzaken als In De Wulf en Bon Bon, dus we hadden er al ervaring mee. Geloof me: je zou ervan opkijken hoe rijk en diep de smaken van groenten zijn."

Jullie werken dus het liefst met producten van bij ons?

"Mijn favoriete farmers, Dries Delanote van Mille Couleurs en Yo De Beule van Duizendblad, bezorgen me altijd de meest verrassende groenten en kruiden. Ooit al van prei-asperges gehoord? Lekker hoor! Een van onze gasten zei dat hij ons eten exotischer vond dan dat van de Thai." (lacht)

Waarom kiezen jullie voor deze diners in jullie eigen huiskamer?

"Omdat we mensen willen samenbrengen. Dat is van in het begin ons grootste doel geweest. Hoe kun je dat beter doen dan met lekker eten in een ongedwongen sfeer? En het werkt ook, onze etentjes leiden altijd tot fijne gesprekken. Misschien nog leuk om te weten: we werken hard aan een écht restaurant. Zeker tot binnenkort dus!"

Humus Botanical Gastronomy, Gielelaan 20, 1090 Jette. www.humusgastronomy.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234