Woensdag 23/10/2019

"Taboe van seks in woon-zorgcentra moet worden doorbroken"

Beeld thinkstock

Armonea, de grootste onafhankelijke seniorenzorgorganisatie in België, heeft een enquête gehouden waaruit blijkt dat dit jaar 388 tachtigers die in de instellingen verblijven Valentijn zullen vieren. Armonea wil met het onderzoek in haar 83 instellingen het taboe van "seks en intimiteit in het woon-zorgcentrum" aankaarten. "Ook wanneer je ouder wordt, is er behoefte aan intimiteit en seksualiteit. Maar het is niet evident om dat in een woon-zorgcentrum te beleven en te uiten", zegt Armonea-woordvoerster Kristel Goffin.

"Uit de verhalen die we verzamelden blijkt dat er wel degelijk een taboe rust op intimiteit en seksualiteit in het woon-zorgcentrum. Bovendien blijkt dat je de liefde ook op hogere leeftijd nog in alle vormen tegenkomt." Zo wonen er in de 83 Armonea-voorzieningen 290 koppels die al meer dan een halve eeuw samen zijn. Er zijn 80 koppels waarvan de partner nog thuis woont. Het oudste koppel is 104 en 97 jaar. Er is ook een koppel dat maar liefst 74 jaar getrouwd is, een unicum in België. Binnen Armonea vonden 18 nieuwe koppels de liefde. In één geval gaat het om een hervonden jeugdliefde, in twee gevallen om een lesbische liefdesrelatie.

Visietekst
Armonea vindt dat seksuele relaties en contacten aangaan en onderhouden gezond is, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest. "Dat verandert niet wanneer je ouder wordt." Samen met de vzw Aditi heeft Armonea daarom een visietekst opgesteld. "Het betekent dat we nog meer aandacht hebben voor privacy voor wie dit nodig heeft, of dat we ervoor zorgen dat koppels die al een heel leven lang bij elkaar slapen en dat ook willen blijven doen, dat ook kunnen in onze woon-zorgcentra", zegt ouderenzorgexperte Pascale Myncke. "Met dit project zal de levenskwaliteit van de bewoners verhogen."

Geen nieuwe problematiek

De problematiek van intimiteit in zorginstellingen is niet zo nieuw als de organisatoren van deze enquête willen doen geloven", nuanceert prof. Luc Van De Ven, klinisch ouderenpsycholoog van het Universitair Psychiatrisch Centrum, van KU Leuven. "In vele instellingen is men zich bewust van het feit dat men op zijn 80ste niet stilvalt op seksueel gebied, al zal seksualiteit op die leeftijd ook breder worden ingevuld dan op jongere leeftijd."

Jonge meisjes met een romantische visie
Cruciaal is volgens Van De Ven de opleiding van het personeel. "Vaak zijn dat jonge meisjes met een romantische visie op het leven, maar die kunnen ook geconfronteerd worden met minder romantische scènes, want naast Valentijnvierende koppels, kun je ook koppels hebben uit het gedicht 'Het Huwelijk' van Willem Elsschot, koppels dus die mekaar de duvel aandoen. En dat leidt ook tot problemen."

Uitgebreide vorming
De bottom line is dat woon-zorginstellingen moeten investeren in teams die geoefend worden in het omgaan met heikele problemen in de instellingen. "Dan bedoel ik niet een lesje van een uur of twee over omgaan met onvrede, maar echte vorming die voortdurend wordt uitgebreid en aangescherpt", besluit prof. Van De Ven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234