Woensdag 17/08/2022

Geneeskunde

Taboe lijkt helemaal weg, plastisch chirurg heeft het druk

Evi Brosius ging niet langs de plastisch chirurg voor de littekens van haar brandwonden. Ze wil haar kinderen leren dat iedereen mooi is op zijn eigen manier. Beeld Photonews
Evi Brosius ging niet langs de plastisch chirurg voor de littekens van haar brandwonden. Ze wil haar kinderen leren dat iedereen mooi is op zijn eigen manier.Beeld Photonews

De plastisch chirurg wordt druk geconsulteerd. Niet alleen uit ijdelheid, maar steeds vaker om medische redenen. Vooral brandwondenchirurgie zit in de lift. Experts zien drie redenen: de terugbetaling via het Riziv, een mentaliteitswijziging en nieuwe technieken.

FT

Het taboe op plastische chirurgie lijkt helemaal weg. Het aantal ingrepen om louter esthetische redenen steeg de voorbije tien jaar spectaculair, maar ook vanuit medisch oogpunt zoeken mensen steeds vaker een plastisce chirurg op.

In 2015 voerden de vier universitaire ziekenhuizen in Vlaanderen - Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel - 4.093 terugbetaalde plastische ingrepen uit. In 2010 ging het om 2.688 ingrepen. Het Rijksinstituut voor ziekte-en invaliditeitsverzekering (Riziv) moest de laatste jaren dieper in de buidel tasten. In 2015 betaalde het voor ruim 18 miljoen euro aan ingrepen terug, verspreid over alle ziekenhuizen in Vlaanderen. Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) vroeg de cijfers op bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Van alle ingrepen die plastisch chirurgen het vaakst uitvoeren, prijkt het herstel van brandwonden op de eerste plaats.

In Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel ging het in 2015 om 1.452 ingrepen. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van vijf jaar eerder (1.119 ingrepen). In drie van de vier universitaire ziekenhuizen stijgt het aantal patiënten dat hun lichamelijke littekens weg wil.

Het is een evolutie die ze ook in het UZ Gent voelen. Van 556 terugbetaalde ingrepen in 2011 ging dat aantal in 2015 met 300 ingrepen de hoogte in. "Tot enkele decennia geleden lag de klemtoon bij brandwondenzorg vooral op overleven", legt plastisch chirurg Karel Claes uit. "Iemand die ernstig verbrand raakte, was in eerste instantie al blij dat hij of zij het kon navertellen. De laatste jaren wordt ook de levenskwaliteit na de behandelingen belangrijker. Vandaar ook dat onze brandwondenzorg nu ook steeds meer rekening houdt met het esthetische luik. Iemand die brandwonden heeft over het hele lichaam, wil af van die littekens. Niet alleen psychisch, ook lichamelijk."

Een mentaliteitswijziging dus. Daar spelen ook sociale media - waar iedereen pronkt met het perfecte lijf en leven - ontegensprekelijk een rol in.

Dat gevoel herkennen ze bij de Stichting Brandwonden. "Onze maatschappij hecht meer belang aan het uiterlijk. Wie met littekens rondloopt, wordt nog te vaak nagekeken. Aan het zwembad, op het strand of in de supermarkt. We zien dat heel wat brandwondenpatiënten daar mee worstelen. 'Dokter, kan dat niet weggehaald worden?', zeggen ze dan en ze wijzen naar de plekken op hun lichaam. Ze willen er alles aan doen om geen littekens meer te dragen. Plastische chirurgie schrikt hen niet langer af."

Nieuwe technieken bij brandwondenzorg zetten maximaal in op esthetiek. In het UZ Gent zijn ze drie jaar geleden gestart met een nieuwe techniek waarbij de chirurgen zo weinig mogelijk proberen te snijden in iemands lichaam. Wanneer men diepe brandwonden behandelt, wordt het dode weefsel weggehaald en een laagje gezonde huid getransplanteerd. Het laat onvermijdelijk littekens na. Ze werken er nu met een speciale zalf, NexoBrid, op basis van enzymen uit de ananasplant. Die lossen het dode weefsel van brandwonden op, maar tasten de gezonde huid niet aan. Blijft er nog intact huidweefsel over, dan kan de wonde spontaan genezen.

Evi Brosius (26) uit Beerse, in 2008 van hals tot tenen verbrand, koos er bewust voor om niet langs de plastisch chirurg te gaan. "Ik weet dat het een opmerkelijke keuze is. Zeker wanneer ik vertel dat ik na mijn revalidatie mijn opleiding tot... schoonheidsspecialiste heb voltooid. (lacht). De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Ik wil niet meer afzien." Evi schreef samen met een vriendin ook een kinderboek Mama's zijn mooi. "Iedereen is mooi op zijn manier, geef ik mijn kinderen - en alle kinderen van brandwondenpatiënten - mee. Of je nu voldoet aan het schoonheidsideaal of niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234