Woensdag 23/09/2020

CulinairOpen kaart

Tablàvins in Knokke: klassiekers met een twist, en een gigantische wijnkaart

Beeld Geert Joostens

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot.

Zelfs met mondmaskers op is het duidelijk dat gastvrouw Pamela Dewitte en sommelier Geoffrey Adam uiterst vriendelijk en attent zijn. Je ziet de glimlach, zelfs al zie je ’m niet. Helemaal een meevaller: je moet hier niet de verplichte vier of vijf gangen volgen, maar je kan à la carte kiezen, wat tegenwoordig in een klein gastronomisch restaurant uitzonderlijk is. Tablàvins heeft een aantrekkelijke kaart van ­klassiekers met een twist. Knokke oblige, de ­verplichte kaviaar met blini of aardappel (90 euro) staat bij de voorgerechten, maar er zijn ook kroketjes van varkenspoot (8 euro, 2 stuks) en sardines (14). Ik ga voor soft shell crab met nootjes (12). Tafelgenoot probeert de vitello ­tonnato van laag gegaard kalfsvlees (28). De krab is crispy en krokant en drijft in een licht currysausje. De vitello is onorthodox gepresenteerd in rolletjes, maar wordt niet al te zeer bedolven onder allerlei liflafjes, en de smaak is perfect.

Tablàvins is een wine & dine concept, met wine op de eerste plaats. De wijnkaart is gigantisch, zo’n 500 referenties. Er zijn meer dan 50 flessen (wit en rood) onder de 50 euro, al zijn het de dure flessen van 100 euro en meer die in het oog springen. We bestellen per glas en laten ons leiden door Geoffrey. Bij de krab kiest hij een droge witte Chinon van wijnbouwer Plouzet (7), en het kalf wordt verdronken met een Spaanse Albarino, droog en lichtjes zuur (8). Aan de zee eet je zeetong (40), geserveerd met lamsoor, ­zeekraal en een tijm-botersausje. Of rundvlees, met krieltjes en bordelaise (39).

Elk bord is mooi, soms iets te versierd voor mijn minimalistisch oog, maar elk ingrediënt draagt bij tot de smaak. En elk glas smaakt naar meer. Bij de zeetong hoort een glas verdicchio van Stefano Antonucci (12), een ‘vettige’ topwijn. Bij het rund wordt een glas Toscaanse rode geserveerd, Troncone uit Le Ragnaie (9). De wijn bevalt zo goed dat we nog een glas drinken, zelfs als het bord leeg is.

We sluiten af met een klassieker. Een perfecte dame blanche (11) van huisgemaakt vanille-ijs, met de room en chocolade apart en een koekje toe. We betalen 219,5 euro, wat prijzig is, maar we zijn dan ook in Knokke.

Info: Zwaluwlaan 12, Knokke, tablavins.be

Coronaproof: we zitten in de ­bibliotheekkamer waar slechts drie tafeltjes van twee staan, om de ­anderhalve meter ­afstand te garanderen. Menu’s worden ­ingescand via de QR-code, en er wordt aangedrongen op ­registratie als gast.

Formules: er is een driegangenlunch voor 35 euro, en een all-in lunch met twee glazen wijn, water en koffie (59). Idem voor het Monday ­Evening Menu (55).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234