Donderdag 26/05/2022

Taalstrijd in het tennis laait op

Ook Henin-coach Rodriguez haalt nu uit naar organisatie Diamond Games

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

Twee weken na afloop van de Diamond Games blijkt dat de afzegging van Justine Henin en de commentaren daarover diepe wonden hebben geslagen. In Qatar, waar Henin deze week tennist, schoot coach Carlos Rodriguez met scherp op toernooidirecteur Bob Verbeeck en betreurt hij een 'partijdige' anti-Henin-stemming vanuit Vlaamse hoek. Het communautaire debat lijkt nu ook in het tennis geopend.

De kans zit er dik in dat Justine Henin de eerstkomende jaren in België geen officiële wedstrijden meer zal tennissen. Het zit immers goed scheef tussen het kamp van Henin en Bob Verbeeck, de directeur van het sportmarketingbureau CIS-Octagon dat de Diamond Games en de Fed Cup in België organiseert. Tijdens de Diamond Games uitte Henin al kritiek op de organisatie. Haar late afzegging na een bronchitis kreeg een verdachte bijsmaak. Maar bepaalde commentaren erna hebben bij Henin en haar entourage nog meer kwaad bloed gezet.

Zo haalde haar coach Carlos Rodriguez vanuit Qatar in Le Soir scherp uit naar Verbeeck: "Dat hij op een tv-zender bevestigt dat Justine afzegt omdat het toernooi rond één speelster (Clijsters) draait, is ongefundeerd. (...) En aan Pierre-Yves (Hardenne, de man van Henin) zei Verbeeck dat Justine geen professionele attitude had getoond. Hij zou dat beter rechtstreeks aan Justine zeggen, liever dan laf te zijn."

Rodriguez raadt Henin aan om toernooien van Verbeeck voortaan links te laten liggen: "Als het van mij alleen zou afhangen, is het njet." Dat is geen loos dreigement, want de invloed van Rodriguez op Henin is erg groot. Hij is meer dan alleen haar coach. Henin vertrouwt blindelings op hem als een tweede vaderfiguur.

Verbeeck noemde via een communiqué de beschuldigingen onterecht en insinuerend: "Rodriguez heeft zich ook al verontschuldigd in een persoonlijk telefonisch onderhoud." De coach was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Maar de onvrede in het Henin-kamp zit diep en is ook communautair getint. Vóór Antwerpen liet Henin al verstaan dat ze bepaalde regelingen bij de Diamond Games niet begrijpt, maar ze wilde niet "verglijden op het communautaire domein". Achter de schermen werd duidelijk dat Henin in Antwerpen, en ook bij de promotie rond het toernooi, vond dat ze naar het tweede plan werd verschoven, achter de hyperpopulaire Clijsters. Ook de nauwe band tussen Verbeeck en de familie-Clijsters zorgt voor argwaan bij Henin. In de Clijsters-gezinde Antwerpse sporttempel leek het er op dat Henin niet zat te popelen op een duel met haar rivale.

De kritiek op Henin na haar afzegging deed haar veel pijn, aldus Rodriguez in Le Soir: "Ze beseft dat haar echt niets vergeven wordt." En Rodriguez bespeurt de anti-Henin-stemming in Vlaamse hoek. Zo bekritiseert hij de VRT: "De commentaar van die zender tijdens de finale van de Australian Open was zo partijdig dat kijkers faxen gestuurd hebben om hun ongenoegen te uiten. Ik vraag me eerlijk af vanwaar dat gebrek aan respect komt." Lieven Van Gils, VRT-verslaggever bij die bewuste finale, relativeert Rodriguez' kritiek: "Van mijn kant kan ik die partijdigheid zeker weerleggen. Voor Carl Maes (de ex-coach van Clijsters was cocommentator, BF) was het moeilijk om zijn affiniteit met Kim te verbergen. Het is te begrijpen dat hij ook zijn hart laat spreken. Af en toe heb ik ook tegengas gegeven. Bij een volgende gelegenheid kunnen we wel vragen aan Carl om een meer neutrale houding aan te nemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234