Zondag 24/01/2021

't Stad is nu ook officieel niet langer van iedereen

't Stad is officieel niet langer van A. Het nieuwe Antwerpse stadsbestuur onder burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft beslist om de slogan te schrappen. Een gemiste kans, vindt sp.a. 'Een duidelijk statement van De Wever.'

De slogan ''t Stad is van iedereen' werd ingevoerd onder het vorige stadsbestuur onder leiding van Patrick Janssens (sp.a). Het nieuwe bestuur vindt "het niet meer opportuun" om te communiceren met de baseline. Dat De Wever geen fan was van de slogan bleek al tijdens de verkiezingscampagne. Na enkele relletjes in Borgerhout, in september vorig jaar, had hij al laten verstaan dat 't Stad niet langer van iedereen mocht zijn. Een uitspraak die meteen heel wat commotie veroorzaakte. Maar De Wever hield het been stijf. "Voor de N-VA is de stad alleen van die mensen die een inspanning leveren om ertoe te behoren", klonk het toen al. "Het gaat om een verhaal van rechten én van plichten."

"Het officiële schrappen van de slogan mag dan ook geen verrassing zijn. Het staat zelfs in het bestuursakkoord", zegt Philippe Beinaerts, woordvoerder van De Wever. "De inhoudelijke discussie is al uitgebreid gevoerd. Nu is gewoon officieel beslist dat de slogan vanaf heden op niets meer wordt gedrukt. Dat zou geld weggooien zijn. Het gamma aan promomateriaal met de baseline is enorm: dat gaat van briefpapier over zweetbandjes tot borden en petjes." Wel wordt er een uitdoofscenario voorzien. "We hebben nog een hele voorraad met bedrukte accessoires en briefpapier. Dat wordt eerst opgebruikt en dan pas vervangen."

In de tweede fase zal de slogan ook verwijderd worden uit het straatbeeld en van gebouwen en borden gehaald worden. "Maar daar moet je je geen beeldenstorm bij voorstellen", voegt Beinaerts snel toe. "Dat zal gradueel verlopen."

Een kostelijke affaire. Hoe kostelijk wil Beinaerts echter niet kwijt. Een nieuwe slogan is er volgens de woordvoerder nog niet. Wanneer daarover beslist wordt, is nog onduidelijk.

De sp.a in Antwerpen reageert alvast zwaar teleurgesteld op de beslissing om de slogan overboord te gooien. "Dit besluit is een gemiste kans", klinkt het in een persbericht. "We hadden verwacht dat het stadsbestuur de nieuwe legislatuur zou beginnen met een uitgestoken hand naar alle Antwerpenaars. ''t Stad is van iedereen' was veel meer dan een slogan of een baseline. Veel meer dan de karikatuur die burgemeester Bart De Wever ervan heeft gemaakt. 't Stad is van iedereen was een beleidsfilosofie die vertrok van de overtuiging dat niemand het recht heeft om buiten de maatschappij te gaan staan."

De sp.a heeft ook zware bedenkingen bij het kostenplaatje van de operatie. "We lezen in het collegebesluit dat de aanpassing geen financiële gevolgen heeft. Dat klopt misschien voor briefpapier of notitieblokjes die je opgebruikt maar dat geldt niet voor de belettering van wagens, gebouwen of vlaggen. Elke bestuurder of bedrijfsleider weet dat zoiets handenvol geld kost."

Patrick Janssens wilde gisteren niet reageren op het nieuws. Yasmine Kherbache wel: "Dit is meteen een duidelijk statement van Bart De Wever. Een beslissing die we betreuren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234