Zondag 17/01/2021

't Is maar tv, voor een 'breed publiek'

De komische quiz 'It's Only TV but I Like It' ging vorige week bij de Britse openbare omroep zijn tweede jaargang in. Twee panels proberen er in verschillende spelletjes zoveel mogelijk televisiefragmenten te raden. Julian Clary zorgt als een van de teamkapiteins voor het typisch Britse cynisme in dit satirische BBC-panelprogramma. 'Voor VTM hebben we de laatavondformule opengetrokken naar een breed publiek in prime time', zegt producer Luc Vrancken. Gelukkig is daarbij de val vermeden van het 'vrolijke- VTM-vrienden-onder-elkaar-gevoel'. En dat levert meer dan genietbare televisie op.

Voor presentator Koen Wauters is het een uitgemaakte zaak. "De harde Britse versie van It's Only TV but I Like It waarin het verbale pingpongspel centraal staat, zouden wij in Vlaanderen nooit kunnen maken. De Britten zijn in hun satire veel meer to the point dan wij." De BBC programmeert de quiz It dan ook op een later uitzenduur, om 22.20 lokale tijd, en kan daardoor geregeld hardere humor brengen. Voor VTM kwam het er bij de aanpassing van het - in Groot-Brittannië - bijzonder succesvolle programma op aan het basisconcept te behouden en er een aantal Vlaamse eigenheden in binnen te smokkelen. VTM is overigens de eerste zender die de BBC-formule adapteert.

De quiz wordt gespeeld door twee panels van telkens drie personen, die onder meer een memorabel TV-moment moeten raden, aan de hand van de omschrijving door 70-plussers een bekende televisiefiguur moeten vinden of moeten gissen welk slecht nieuws in een filmpje op komst was. Francesca Vanthielen en Gerty Christoffels zijn de aanvoerders. De zo goed als vaste andere panelleden zijn Jacques Vermeire, Hans Otten, Dirk Abrams en Walter Grootaers. Na de eerste zes afleveringen maken ook Carry Goossens en Jan Verheyen geregeld hun opwachting, maar het is de bedoeling zoveel mogelijk met dezelfde panelleden te werken zodat de leden van elk van de teams steeds beter op elkaar ingespeeld raken. Om te vermijden dat voorgekauwde humor wordt verkocht, krijgen de panelleden zowel de fragmenten als de replieken van de presentator of de collega's voor het eerst voorgeschoteld tijdens de opnamen zelf. Omdat het om een televisiequiz gaat die op dinsdagavond uitgezonden wordt en omdat Vermeire, Grootaers en Christoffels in het panel zitten, is de verleiding groot deze quiz als de nieuwe De Drie Wijzen te bestempelen. De vergelijking met dit TV 1-programma houdt echter op bij de aanwezigheid van dit drietal. Hier gaat het immers om zes panelleden die het in twee ploegen tegen elkaar opnemen en daardoor elkaar geregeld becommentariëren. Jacques Vermeire wordt daarbij strategisch niet naast, maar tegenover Walter Grootaers geplaatst waardoor die twee nog meer dan in De Drie Wijzen verbaal met elkaar in de clinch gaan.

De basis van het 't Is maar TV zijn natuurlijk de televisieprogramma's. Gezien VTM nog maar elf jaar op de kabel zit, zou het van weinig inspiratie getuigen om enkel fragmenten uit eigen huis voor te schotelen. De redactie kreeg bij de openbare omroep VRT toegang tot het archief, waardoor ook klassieke fragmenten uit het Vlaamse collectieve televisiegeheugen in dit VTM-programma gebruikt worden. En ook uit het Nederlandse beeldarchief zal geregeld geput worden. Dat zorgt meteen voor een meerwaarde, net als de spitse sneren die de panelleden niet achterwege laten. In tegenstelling tot de gemiddelde VTM-quiz is hier geen sprake van het typische eilandgevoel waarbij, nippend aan de champagne, nooit over de muren van de commerciële zender mag worden gekeken om toch maar lief en aardig tegen elkaar te blijven.

De eerste aflevering van 't Is maar TV is niet enkel verrassend, maar ook veelbelovend. Wie niet van tooggrappen houdt of zich niet terugvindt in strakke formats die zoveel mogelijk kijkers moeten bekoren, komt hier wellicht niet aan zijn trekken. Maar voor wie hilarische fragmenten uit Lava, Lebbegem, Het zwaard van Ardoewaan of een jonge Marijn Devalck in een preventiefilmpje met Machteld Ramoudt nog steeds smaken, is er een ruim aanbod. VTM probeert als uitgesproken familiezender zijn programma's al langer te verjongen en lijkt met dit quizje het recept gevonden te hebben.

(KDM)

Dollen met leuke, slechte of markante televisie-fragmenten uit VTM- én VRT-archief

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234