Woensdag 01/02/2023

't Is goed in 't eigen hert te kijken

Wie zijn de Thuisblijvers?

A man needs a plan. Voor Astor Judong (9 jaar) bestond dat plan deze zomer uit een KSJ-kamp en een korte gezinstrip. Cool, maar wat met de andere zeven weken vakantie? Astor heeft een idee. Hij brengt broer Cezar (7 jaar, 'het liefste slaap ik in een safaritent') en zus Evita (2 jaar, de grootste fan van de broers) op de hoogte. Vanaf nu zijn zij: de Thuisblijvers. Hun missie: het verkennen van de hoogste, diepste, wijdste, engste of mafste plekken van het land. Voorwaarts, en volwassenen: gelieve te volgen.

Die ochtend nemen de Thuisblijvers de trein naar Gent. Flaneren langs de Graslei zit er niet bepaald in: de regen gutst uit de hemel. Maar de drie zijn niet naar de Arteveldestad gekomen om te terrassen - een grootser doel drijft hen. Ze zijn hier op safari. Ze lieten zich vertellen dat op het Sint-Pietersplein, vlak naast die grote kerk, mammoeten te vinden zijn. In een plek die heet: De wereld van Kina.

Bij het betreden van het natuurmuseum trekt een reusachtige globe aan het plafond hun aandacht. Een druk op de knop laat de aarde om haar as wentelen. Nieuw-Zeeland herkennen de expeditieleden meteen, want daar waren hun ouders onlangs op reis. Maar wat is hun favoriete land? Breeduit achteroverleunend op de kussens mijmeren Cezar, Astor en Evita over dat land van hun dromen. Uiteindelijk haalt 'ik-land' het. Ik-land? De volwassenen kijken bedenkelijk, maar de logica van de Thuisblijvers is even onschuldig als onverbiddelijk: "Dat land ken ik toch het beste?"

Dank aan de fotograaf

De wereld van Kina leidt de Thuisblijvers via de wondere wereld van het spijsverteringsstelsel - opgetrokken neuzen - via de afdeling tropische vogels naar de weekdieren op de eerste verdieping. Evita kan haar ogen niet afhouden van de opgezette kwallen, maar de blikvanger van de kamer is een gigantische doopvontschelp. Deze schelp is 275 jaar oud en weegt 180 kilogram. Astor wil graag zijn mannelijkheid bewijzen: "Mag ik eens proberen hem op te heffen?" Hij glundert, maar zijn inspanningen draaien op niets uit. Het museum heeft zijn voorzorgen genomen tegen hefgrage jongens. De schelp zit stevig verankerd in een ijzeren houder.

Astor en Cezar beklimmen de trap naar de volgende verdieping en merken de zwemmende spermatozoïden op de muur niet eens op. Boven worden ze verwelkomd door een tekening van knuffelende gummibeertjes. Ze zijn aanbeland op de expo 'k Zag twee beren. Rood neonlicht straalt hen tegemoet - op een speelse manier wordt hier uitgelegd wat seks is en waartoe het dient. Eerst trachten de jongens een door elkaar gehaspeld lichaam van een man en vrouw weer samen te stellen, daarna nemen ze plaats in een carrousel die liefde met voedsel vergelijkt.

Astor, altijd op zoek naar avontuur, verzeilt in het gedeelte voor 12-plus en komt terug met een pertinente vraag: "Wat is porno?" Het wordt eerst even stil. Daarna worden kelen luidruchtig geschraapt. Fotograaf Jonas is de enige die min of meer tot een plausibele uitleg komt - papa Stijn kijkt hem dankbaar aan.

Van de aangelegenheden van het lijf naar die van het hart: een van de meest spectaculaire ervaringen in De wereld van Kina is het bezoek aan een reuzengroot menselijk hart. De Thuisblijvers duwen de klapdeurtjes open - de ribben! - en gaan binnen in het pompende orgaan. Vooral Cezar is onder de indruk. Zo'n groot hart zou hij ook wel willen hebben. Maar de échte apotheose is gereserveerd voor het einde van het bezoek: de zaal met opgezette apen, het gewei van een reuzenhert en vooral de mammoetbeenderen wordt door de jongens uitgeroepen tot favoriet van de dag.

Evita blijft nog even hangen op de verdieping met de vogels: tweejarigen kunnen eindeloos dansen op de wijsjes van de zangparkiet.

Het oordeel van de Thuisblijvers:

Wetenschappen zijn oké, besluiten de Thuisblijvers, vooral in een museum als dit, waar er van alles te zien, horen en aanraken is.

Astor, Cezar en Evita ontdekken deze bijzondere plekken via de Schatten van Vlieg. Lees alles over deze zomeractie voor families op UiTmetVlieg.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234