Woensdag 12/08/2020

Gent

Systematische controles, roadblocks en camera’s tegen onrust in Gentse Brugse Poort

Burgemeester Mathias De Clercq: 'De Brugse Poort is een wijk met veel potentieel, betrokkenheid en engagement. We willen de wijk teruggeven aan de bewoners.'Beeld Wannes Nimmegeers

In de Gentse wijk Brugse Poort, waar er de voorbije weken gewelddadige incidenten waren, komen de komende maanden systematische identiteitscontroles en veiligheidsfouilleringen, roadblocks en twee tijdelijke camera's. Dat meldt het Gentse stadsbestuur na overleg met de lokale politie Gent, het parket Oost-Vlaanderen en de dienst Vreemdelingenzaken.

Begin mei raakte een vijftiental personen slaags in de Brugse Poort en werden ook messteken uitgedeeld. Een persoon moest toen overgebracht worden naar het ziekenhuis. De dagen nadien gebeurden nog gewelddadige incidenten en de politie besloot om meer patrouilles in te zetten om de situatie te ontmijnen.

Omdat de onrust en de drugsproblematiek bleven aanhouden, heeft de stad Gent nu een actieplan klaar. "De komende dagen, weken en maanden zullen er systematische acties en roadblocks gebeuren in de wijk. Tot en met eind juni zullen ook systematische identiteitscontroles met bijhorende veiligheidsfouilleringen plaatsvinden in de Brugse Poort. Indien nodig zal deze termijn verlengd worden. Iedere bewoner kan dus aan een dergelijke controle worden onderworpen", meldt het stadsbestuur.

Het gaat om een "uitzonderlijke maatregel die noodzakelijk is om de openbare orde te handhaven", stelt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “De Brugse Poort is een wijk met veel potentieel, betrokkenheid en engagement. We willen de wijk teruggeven aan de bewoners, en daarmee hun fierheid op de wijk. Dat begint met een veilige, leefbare wijk." 

Politie en parket hebben afgesproken om het systeem van onmiddellijke minnelijke schikkingen toe te passen om de aanwezigheid van wapens en drugs nog sterker aan te pakken. "Met de dienst Vreemdelingenzaken werd afgesproken dat er bijkomend zal worden ingezet op het opsluiten van illegale drugsdealers die actief zijn in de Brugse Poort in een gesloten centrum, desgevallend na (voor)hechtenis in de gevangenis. Zodra de coronacrisis het toelaat zal er overgegaan worden tot repatriëring van illegale criminelen." 

Er wordt daarnaast ingezet op de panden waar dealers verblijven "om de inbedding van criminelen in het sociale weefsel van de wijk tegen te gaan".

Het stadsbestuur installeert twee vaste maar tijdelijke camera's op en rond het Emilius Seghersplein om druggebruik en -handel te ontraden. "De politie kan de omgeving zo 24 uur per dag monitoren. Dit maakt een gerichte sturing van de ploegen mogelijk en verhoogt de ophelderingsgraad van misdrijven, zowel drugdealen als druggerelateerd geweld. De stad gaat ook werken aan de opwaardering van het plein. Er is al bijkomende verlichting geplaatst om de veiligheid te verhogen en het plein zal met prioriteit worden omgevormd tot een woonerf om de parkeeroverlast aan banden te leggen." 

Verder focust het project Brugse Poort op afval, illegale economie en overdreven snelheid. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234