Zondag 25/08/2019

Oorlog in Syrië

Syriërs getuigen: "Russen droppen bommen op burgers"

Een Russische bom raakt doel in Syrië. Beeld REUTERS

De Russische militaire inmenging in het conflict in Syrië heeft niets met de strijd tegen terrorisme te maken, zeggen inwoners uit de bestookte gebieden. "Rusland helpt president Assad met zijn moordpartij."

Het is 11 uur woensdagochtend als Samer al-Homsi het geluid van ronkende motoren boven zijn hoofd hoort. Hij kijkt naar de lucht en ziet twee toestellen. "Dat vond ik vreemd. Syrische vliegtuigen opereren altijd individueel. Deze toestellen vlogen pal naast elkaar", zegt hij. Al snel wordt duidelijk waarom: het ene toestel valt aan, het andere vliegt ter bescherming mee. "Toen had ik al zo'n vermoeden: dit zijn Russische toestellen."

In sneltempo worden er acht bommen achter elkaar gedropt op Talbisah, de woonplaats van Al-Homsi, zo'n 13 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Homs. "Het geluid was overweldigend. Ik ben naar de plek gerend waar de bommen neervielen. Daar zag ik dat meerdere huizen volledig waren weggevaagd. Enorme stofwolken benamen het zicht. Mensen renden in paniek rond. Het deed denken aan de luchtaanvallen van het Syrische regime, maar dan veel heviger."

Als de Russische gevechtstoestellen uit het zicht zijn verdwenen, wordt Talbisah onder vuur genomen door tanks van het Syrische leger. Later komt daar nog een regeringshelikopter bij, die vatenbommen op de stad afvuurt. "Het was duidelijk een gecoördineerde operatie tussen de Russen en het regime", zegt Al-Homsi.

Een dag na de eerste Russische bombardementen op Syrië stromen de reacties van Syrische burgers binnen. We spreken ze via Skype. De meesten geven een schuilnaam op, uit vrees voor represailles. Behalve angst overheersen woede en bezorgdheid. Woede omdat de Russen het volgens Syriërs niet op IS en andere terroristen hebben gemunt, zoals werd aangekondigd, maar op burgers en gematigde rebellen. Bezorgdheid omdat de Russische inmenging de al meer dan vier jaar durende burgeroorlog wel eens zou kunnen verlengen.

Bashar al-Zoubi, een belangrijke rebellenleider van het Vrije Syrische Leger, waarschuwt dat het extremisme verder zal worden verspreid. "Want als dit een wereldwijde oorlog tegen het Syrische volk wordt, dan zal dit vruchtbare grond bieden voor buitenlandse strijders die tegen de Russen komen vechten", zegt hij tegen persbureau Reuters.

In Talbisah worden volgens inwoner Faras al-Said een dag na de eerste Russische bommen nog altijd slachtoffers onder het puin vandaan getrokken. "Tot nu toe zijn achttien doden en meer dan twintig gewonden geteld. Allen burgers. Talbisah heeft één veldhospitaal met beperkte medische middelen. Dat kan de grote toestroom van gewonden niet aan. We vrezen dat de situatie nog chaotischer wordt als er meer bombardementen volgen."

Gevraagd naar wat hij vindt van het Russische optreden, verheft hij zijn stem. "Meer dan vier jaar worden we bestookt door troepen van Assad. Nu is Rusland een partner in deze moordpartij. Het is een leugen dat Rusland het op terroristen van IS heeft gemunt. De aanvallen op Talbisah vonden plaats op burgerwijken, ver weg van de frontlinie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden