Zaterdag 23/01/2021

Symbool van een generatie

Een zielige man uit de hopeloos verpauperde Mezzogiorno: dat is het profiel van Luigi Preiti (49). Zondag, bij de eedaflegging van Italiës nieuwe regering, schoot Preiti drie mensen het ziekenhuis in. Zijn doelwit, de politici, raakte hij niet - en ook voor zichzelf had hij geen kogel meer.

Alsof hij met stijl uit het leven wilde stappen: zo, in pak en das, als een personage uit een film van Fellini, was Luigi Preiti zondag Piazza Colonna op gestruind. Op dat plein, vlak bij Palazzo Chigi, waar op dat moment het kabinet-Letta de eed aflegde, verwondde hij met zijn kaliber 22 twee carabinieri. Ook een zwangere vrouw moest met licht letsel naar het ziekenhuis. Doden vielen er als bij wonder niet.

Zichzelf ombrengen, bekende de 49-jarige bouwvakker op zijn eerste verhoor, dát was zijn hoofdopzet geweest. Maar het verlossende plan mislukte. "Ik had alle kogels opgebruikt, voor mij bleven er geen over", getuigde hij, aldus het persagentschap Ansa.

Preiti, die sinds zijn arrestatie bijna de hele tijd gehuild heeft en amper aan spreken toe komt, beklemtoonde ook dat hij "wanhopig" was, en "razend op de politici". "Ik wist wel dat ik niet tot bij hen zou raken. Dus dacht ik aan de Piazza en aan wie daar op dat moment voorbij zou komen."

Tegenover zijn ondervragers bleef Preiti het maar herhalen: hij had "niets meer te verliezen". Rauw realisme, meer bleef er van zijn leven niet over. Baan kwijt, weg van vrouw en elfjarige zoon, aangewezen op overlevingsonderdak bij zijn ouders in Calabrië. Zelf waren die enkele jaren geleden, als gepensioneerde migranten, uit Duitsland teruggekeerd. Daar was vader Preiti dertig jaar lang voor vrachtwagenconstructeur MAN aan de slag, het soort carrière dat er voor zoon Luigi nooit in gezeten heeft.

Drie weken geleden besloot Luigi Preiti tot actie over te gaan. Helemaal klakkeloos leek zijn daad nochtans niet. Zijn revolver had hij bijvoorbeeld vier jaar geleden al gekocht. Dat deed hij naar eigen zeggen op de zwarte markt in Alessandria, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de Noord-Italiaanse regio Piemont. Daar in de buurt, in Predosa, had Preiti jaren gewoond.

"Hij verbleef hier al een jaar of twintig", vertelt M., een neef van Preiti, de zoon van diens broer Arcangelo, aan De Morgen. "In de loop der tijden was een groot deel van onze familie naar het noorden getrokken."

De jongeman, 23 en student, is "ondersteboven van wat er is gebeurd. Dit is een tragedie voor ons allemaal. Niemand had dit zien aankomen. Hij had geen baan, mijn oom. Al vijf jaar niet meer. Tja, in heel Italië zitten mensen zonder werk. Sinds Luigi naar Calabrië is teruggekeerd, hoorden we hem niet vaak."

Depressief

Predosa is het 2.000 inwoners tellende stadje waar ook Ivana Dan (40) resideert, Preiti's ex, de moeder van zijn kind. Tegenover televisiezender Sky TG24 zei de vrouw dat "het ons zoontje nooit aan iets ontbroken heeft. Hij is altijd een goede vader geweest. Ik ben geschokt. Ik kan nog altijd niet geloven dat hij dit gedaan heeft."

Vorig jaar, toen het kind zijn communie deed, bracht het zelfs enkele weken bij paps door, diep in het zuiden, waar ze vaak naar het strand trokken. Toch, verklaart Dan, was het "een tijd geleden" dat haar ex haar zijn kind nog opgebeld had.

Er was nog een element, dat ook zijn ex en broer Arcangelo - gisteren zelf niet meteen bereikbaar - aan de magistraten bevestigden: Luigi en Ivana gingen in 2011 uit elkaar nadat hij gokverslaafd geraakt was. Hij speelde videopoker en zat aan slotmachines, zeiden ze. Het luttele geld dat Preiti toen nog in het laatje bracht, zou verzwonden zijn in pogingen om aan centen te komen.

"Die berichten lees ik ook", zegt Mauro Danielli, Preiti's raadsman, aan deze krant. "Maar daar is niets van aan. Tegenover mij heeft hij formeel ontkend dat hij speelziek was." Volgens de krant La Repubblica sluit het gerecht uit dat de bouwvakker psychisch gestoord is. "Maar dat er niet eens een psychiatrisch onderzoek zou worden gevoerd zoals een deel van de media schrijft, daar ben ik niet van op de hoogte. Hoe dan ook is mijn cliënt erg depressief. Hij heeft ook grote spijt van wat hij aangericht heeft."

En neen, weerlegt de advocaat voorts, Preiti heeft zijn schietpartij in geen geval jaren op voorhand bevroed. "Dat wapen heeft hij nooit gekocht om een bloedbad aan te richten. Wat hij in Rome heeft gedaan, was het resultaat van een opwelling, ingegeven door zijn precaire situatie."

Totale vernedering

Luigi Preiti, zegt Danielli, verbeeldt dan ook de radeloosheid van een complete generatie. "In Italië is de ongelijkheid de jongste jaren schrikbarend toegenomen, de armoede zwelt fors aan, in vier jaar tijd heeft dit land 30 procent meer zelfdodingen opgetekend. Wanhoopsdaden zijn schering en inslag."

Preiti, herhaalt Danielli, had "zijn gezin verloren, zat zonder werk, kon niet eens op waardige wijze zijn vaderschap nog uitoefenen en was voor zijn levensonderhoud op zijn bejaarde ouders aangewezen. Het enige wat hij nog met eigen geld kon betalen, waren zijn sigaretten. Maak dat maar mee als je 50 bent. Zijn gevoel van vernedering was totaal."

Intussen gaat het onderzoek door, al blijft het wachten op een officiële inbeschuldigingstelling. Zeer vermoedelijk wordt Preiti aangeklaagd voor poging tot moord en illegaal wapenbezit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234