Zondag 05/02/2023

SX op het Amerikaanse SXSW: "We kunnen nog zoveel groeien"

null Beeld Steven Richardson
Beeld Steven Richardson

Donderdag 16 maart mag onze Kortrijkse trots SX het podium van het Amerikaanse festival SXSW bestijgen. En toch blijft de band de bescheidenheid zelve, merkt Goesting Magazine tijdens een babbel met frontvouw Stefanie Callebaut. Ze davert met de allures van een Griekse godin over het podium en gaat nu kledingstukken creëren met modelabel Community X. "Nochtans blaak ik niet van zelfvertrouwen, het podium is voor mij gewoon de enige plek waar ik mezelf kan zijn."

Sarah Saelens

Je verbleef een periode in Parijs, maar nu woon je terug in Wevelgem. Een grote aanpassing?
"Ik ben iemand die nooit genoeg heeft met één ding. Als ik het na een tijdje ergens gezien heb, wil ik weer verder en nieuwe dingen ontdekken op een nieuwe plek. Pas op, ik zou absoluut in Parijs kunnen wonen later en het kriebelt intussen al om terug te gaan, maar ik vond het ook zalig om weer in Wevelgem te zijn. Het voelde toch een beetje aan als thuiskomen. Wevelgem kan misschien wat saai klinken, maar eigenlijk woon ik daar erg graag. Het is er rustig en ik kan er helemaal in mijn zone zitten zonder gestoord te worden."

Je bent niet zo'n fan van drukte?
"Ik ben een hypergevoelige persoon en prikkels komen bij mij extra hard binnen. Je zal me dus niet snel in een drukke winkelstraat of op een overvolle festivalweide vinden. Toch zoek ik drukke plekken ook op, om inspiratie op te doen. Maar na zo'n periode vol indrukken, snak ik heel hard naar rust. Met SX zijn we veel onderweg, binnenkort vertrekken we op tournee naar de Verenigde Staten,... Na zulke hectische tijden is het leuk om ergens terug tot rust te komen. In het weinig hippe Wevelgem dus." (glimlacht)

"Na Parijs voelde Wevelgem als thuiskomen"Beeld Steven Richardson

DANSEN IN LATEX

Op het podium vallen niet alleen je outfits op, ook je dansstijl is op zijn minst origineel te noemen. Je staat er als een vrouw vol zelfvertrouwen.
"Nochtans blaak ik niet van zelfvertrouwen. Het podium is voor mij gewoon de enige plek waar ik helemaal mezelf kan én mag zijn. Tijdens een optreden laat ik alles los wat er diep in mij verscholen zit. De ene leeft zicht uit in pottenbakken, de andere heeft bloemschikken. Voor mij is dansen m'n uitlaatklep: wat ik niet verwoord krijg, komt er bij mij uit in vreemde bewegingen. (lacht) Op het podium moet ik me niet inhouden en kan ik mijn eigen, vreemde zelf zijn. In het dagelijkse leven ben ik dan weer heel rustig en verlegen. In een groep zal ik mij altijd op de achtergrond houden. Misschien heeft dat te maken met die typische West-Vlaamse bescheidenheid? Niet te veel woorden, gewoon doen en ervoor gaan."

Eind dit jaar breng je een collectie uit voor het grote publiek. Wat mogen we daarvan verwachten?
"Het was niet ons oorspronkelijke uitganspunt om onze kledij te commercialiseren, maar de vele positieve reacties hebben ons over de streep getrokken. Mensen vragen mij regelmatig: 'Waw, wat heb je aan? Welk merk is dat? Waar heb je dat gekocht?' Dat we nu effectief die stap wagen, vind ik erg bijzonder. Eigenlijk kun je 't vergelijken met muziek maken: je steekt er heel je hart in, maar je weet nooit waar je creaties terechtkomen of wie je publiek zal zijn. Dat is spannend, maar tegelijk ook opwindend."

null Beeld Steven Richardson
Beeld Steven Richardson

Kun je een stijl op de kledij plakken?
"Klassevol? De collectie is opgebouwd uit klassieke elementen die worden gecounterd met een typische SX-twist. Er zit altijd een spanningselement in: een zachte, vloeiende broek combineren we bijvoorbeeld met een ultramodern, superstrak topje. Versta me niet verkeerd: de kledij is niet gigantisch gewaagd of zo. Ja, ik draag op het podium vaak latex, maar we ontwerpen ook heel basic turtlenecks, jeans en hoodies. De lange, rode jurk die ik in de clip van Mercury draag brengen we in verschillende versies uit."

Voor welke vrouwen ontwerp je?
"In de eerste plaats voor mezelf, om mijn verhaal en dat van SX te vertellen, maar ik hoop dat de kledij elk type vrouw kan aanspreken. Geef toe: welke vrouw, jong of oud, wil nu geen op maat gemaakt kostuum? (glimlacht) Weet je wat ik vooral wil bereiken? Dat élke vrouw zich als een koningin kan voelen, want dat is een vorm van zelfrespect en geluk waar we allemaal recht op hebben."

"Ik vind dat elke vrouw zich als een koningin moet kunnen voelen"Beeld Steven Richardson
null Beeld Steven Richardson
Beeld Steven Richardson

ACHTER DE HORIZON

Helpt de natuur je tot rust te komen?
"De natuur is sowieso ontzettend belangrijk voor me, omdat ze niet alleen rust uitstraalt, maar ook hoop geeft. Ik ga graag op zoek naar de verwondering, naar een exotisch of bevreemdend kantje van de natuur. En daarvoor hoef je echt niet naar een vulkaan in Nicaragua te trekken. Voor mij zit dat in de kleine dingen. Ook in een bos in Kortrijk of aan de zee in Oostende kan de kracht van de natuur me overvallen. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar het is net die allesoverheersende kracht die rust brengt in mijn hoofd. Je kunt je als mens maar aan zoveel onstuimigheid overgeven, dus wanneer de natuur je overdondert, heeft niks anders nog belang."

De natuur speelt ook een belangrijke rol in jullie muziek.
"Klopt! Het is een van onze grootste inspiratiebronnen. SX speelt eigenlijk constant met tegenstellingen. Aan de ene kant heb je het digitale van onze elektronische muziek en dat mixen we met indrukken en geluidsopnames uit de natuur. En ook in de teksten en de videoclips duikt de natuur constant op."

Jullie grote doorbraak kwam er zes jaar geleden. Vorig jaar brachten jullie je tweede plaat uit. Is er in die tijd veel veranderd?
"Als ik nu terugdenk aan zes jaar geleden... Het ging toen ongelooflijk hard voor ons. SX zat zodanig in een stroomversnelling dat het leek alsof de tijd ons inhaalde. Het leven raasde ons voorbij en we kregen niet de tijd om alles te vatten, laat staan bewust mee te maken. Versta me niet verkeerd, die doorbraak was fantastisch, een droom die uitkwam. Tot op de dag van vandaag ben ik daar ontzettend dankbaar voor. Eigenlijk kan ik niet geloven wat er op die zes jaar is gebeurd. We hebben zoveel gezien en geleerd! Als groep, maar zeker ook als individuen. Ik vergelijk het vaak met tieners die volwassen zijn geworden. Hoewel we op zo'n korte tijd gigantisch gegroeid zijn, heb ik het gevoel dat we nog heel veel kunnen én zullen groeien. The sky is the limit!"

SX speelt op 15 april in het Concertgebouw, Brugge. www.moremusicfestival.be.

null Beeld Steven Richardson
Beeld Steven Richardson

Wie is Stefanie Callebaut?

- Geboren in 1986 in Brussel. Verhuisde in haar tienerjaren naar Kortrijk en woont nu, na een tussenstop in Parijs, terug in Wevelgem.
- Frontvrouw van indiepopgroep SX.
- In 2016 kwam hun tweede album Alphabet uit.
- Werkt onder het modelabel Community X aan een kledinglijn voor het grote publiek.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234