Woensdag 21/08/2019

Ontslag Bouwmeester

Swinnen vecht ontslag aan: "Audit bevat geen bewijs van belangenvermenging"

Ontslagen bouwmeester Peter Swinnen. Beeld Tim Dirven

Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen zegt in het duister te tasten over de precieze reden voor zijn ontslag. In een mededeling laat hij weten dat "de audit die aan de basis van zijn ontslag ligt geen bewijzen van belangenvermenging aantoont". Hij is van plan zijn ontslag aan te vechten voor de rechtbank.

Viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) maakte het ontslag van Swinnen gisteren namens de Vlaamse regering bekend. De beslissing werd genomen na een forensisch auditonderzoek.

Swinnen laat nu weten dat hij de audit zelf pas maandag ontving. Hij betreurt dat hij niet de kans heeft gekregen om erop te reageren. "Het verslag bevat onjuistheden en insinuaties", zegt hij.

Volgens Swinnen gaat het om een "oud verhaal, dat nu opgewarmd wordt om me te verhinderen mijn mandaat af te maken". Het onderzoek spitste zich toe op de toekenning van een studieopdracht in Albanië, waarbij Swinnen zich schuldig zou hebben gemaakt aan belangenvermenging.

"De beste offerte"

Swinnen stelt dat daar echter geen bewijs voor is. "Ook Audit Vlaanderen moet toegeven dat er geen enkel bewijs is. Ik heb de wetgeving en reglementering scrupuleus nageleefd, meerdere partijen werden geraadpleegd en konden een offerte indienen. De offerte van CVSO was de beste offerte."

In de audit worden hem daarnaast een aantal kleinere feiten aangewreven. "Het valt op hoe partijdig de audit daarover is. Het gaat om feiten die onjuist zijn en geen ontslag kunnen rechtvaardigen", aldus Swinnen, die bevestigt dat hij zijn ontslag voor de rechtbank zal aanvechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden