Zaterdag 06/03/2021

Swingende aardappelen

Het was die avond een helse zoektocht naar een warme hap. Een restaurant in Leuven bleek zijn sluitingsdag te hebben. Dan maar naar een Brusselse bistro sjezen die heel pesterig een vrolijk bordje aan de deur had hangen waarop stond dat ze met vakantie waren. Ik had mezelf wel kunnen opvreten. Terug thuisgekomen konden we kiezen tussen de hamburgertent of de Funky Soul Potato. Drie keer raden waar wij laat en hongerig gingen aankloppen.

De Funky Soul Potato heeft een gat in de Vlaamse markt gevonden en dat opgevuld met jacked potatoes, aardappelen in de schil. Wie wel eens in Engeland komt, kent die gerechten zeker want daar staan ze op de kaart van elke zichzelf respecterende pub. Meestal met bonen in tomatensaus en een worst. Die toer gaat de Funky Soul Potato (gelukkig) niet op.

"Ik heb het alleszins in Engeland leren kennen", zegt Jeannine Somers, die in de keuken de plak zwaait. "Wat daar vooral populair is, is een jacked potato met chili con carne. Bij ons zijn die bereidingen minder bekend. Soms zie je ze wel eens op de kaart staan van een Grieks restaurant, maar elders niet. Onze gerechten zijn eigen vindingen en het is weer eens wat anders, hé."

Op het terras, dat een mooi uitzicht biedt op het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, is er helaas geen plaats meer en dus wordt het een plekje in het vrij kleine restaurant. De muren zijn in vrolijke kleuren van rood en groen en hier en daar staan gezellige lampjes op de vensterbank naast de sanseveria's. Op de grote ramen staat de naam van het eethuis in lekker 'dansende' letters.

De kaart staat op de tafel en er is keuze genoeg. Alle gerechten kregen een swingende naam mee. Ik twijfel tussen de 'Ooh Poo Pah Doo', de naam alleen al, en een 'Fiyo on The Bayou', omdat het weer de zwoele New Orleans-temperatuur benadert. Het eerste gerecht is een aardappel met chili en zure room. Het tweede, en uiteindelijk mijn keuze, is een aardappel met kip jambalaya, eveneens met zure room.

"Die namen komen van funk- en soulliedjes", legt Somers uit. "Vroeger draaiden we enkel funk- en soulmuziek, maar na een paar inbraken ben ik heel wat cd's kwijtgespeeld. Maar de funk en soul komt wel terug. 'Fiyo on The Bayo' komt van een liedje van Dr. John. Vooral de ouderen kennen dat nog." Nochtans is het publiek rondom ons vrij jong. "Och, we krijgen vanalles over de vloer. Het is heel gevarieerd."

Het duurt niet lang of de schotel arriveert met daarop een flinke knol in de schil onder een royale schep zure room waaruit een lang lente-uitje steekt. Errond en erop liggen de stukjes kip in hun pittige saus. De salade van stukjes komkommer en tomaat is lekker fris bij de kruidige kip en het warme weer. Nadat we de gigantische aardappel helemaal hebben uitgelepeld, zijn we blij dat we geen voorafje hebben genomen, want we kunnen geen 'pieper' meer zeggen.

"De goede aardappelen voor onze keuken zijn vaste. Meestal gebruiken we grote Charlotte-aardappelen, maar die zijn er niet altijd. Als de oogst wat klein uitvalt, geven we de mensen twee stuks. Het blijft natuurlijk de bedoeling om een volwaardige maaltijd te brengen."

We verwennen ons achteraf nog met een glas Sambucca, die heerlijke anijslikeur, en een portie ijspralines. Die komen gewoon op tafel in het doosje van de fabrikant, wat best grappig is. De twee andere desserten zijn een frisco met nootjes of een Mars Ice. "Eigenlijk doen we dat uit plaatsgebrek in de keuken, maar uiteindelijk draagt het bij tot de ongedwongen sfeer die hier heerst. En volgende keer", nodigt Somers uit, "moet u maar eens onze pain brûlé proberen: een broodje onder de grill met bacon of gerookte zalm." Zegt u maar wanneer...

De Funky Soul Potato aan de Volksstraat 76, 2000 Antwerpen is alle dagen open (behalve op maandag) van 12 tot 23 uur. Een 'Green Onions' (met courgettes, paprika, zongedroogde tomaten en geitenkaas) kost 325 frank (8,06 euro), een 'Fiyo on the Bayo' 325 frank (8,06 euro), een 'Ooh Poo Pah Doo' 300 frank (7,44 euro), een 'Free Willy' (tonijnsalade) 250 frank (6,2 euro), een glas wijn 90 frank (2,23 euro), pils 50 frank (1,24 euro), Sambucca 160 frank (3,97 euro), ijspralines 90 frank (2,23 euro). Info: 03/257.07.44.Foto Michel Wiegandt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234