Maandag 23/11/2020

Binnenland

Sven Mary: "Tijd om minister Jambon te herinneren aan de principes van de scheiding der machten"

Beeld BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft vragen bij de vraag van advocaat Sven Mary voor de vrijspraak van Salah Abdeslam op het proces rond het schietincident in Vorst. Mary reageert: "We moeten minister Jambon herinneren aan de principes van de scheiding der machten."

Sven Mary riep donderdag op het proces procedurekwesties in. Bij de aanstelling van een onderzoeksrechter is volgens hem een inbreuk gepleegd op de taalwetgeving, waardoor de strafvordering onontvankelijk is en het hele onderzoek nietig, én Abdeslam bijgevolg moet vrijuit gaan. "Een advocaat moet ervoor zorgen dat iemand een correcte straf krijgt. Dat Mary nu de vrijspraak vraagt is echt twee straten te ver", zei hij zondag in De Zevende Dag (Eén).

Volgens Jambon mag een procedurefout ook nooit tot een vrijspraak leiden. "Als er procedurefouten gemaakt werden, moet het proces misschien worden overgedaan, maar dit kan toch niet tot vrijspraak leiden?", aldus de minister.

Mary: "Jambon zet rechtbank onder druk"

"Het wordt tijd om minister Jambon te herinneren aan de principes van de scheiding der machten", reageert meester Sven Mary ondertussen. "Het is bovendien onaanvaardbaar dat een minister in functie zich inlaat met een zaak die hangende is voor een rechtbank", zegt meester Mary. "Op deze manier zet hij de rechtbank in een delicaat dossier, met een delicaat probleem, onder druk."

"Ik neem er ook akte van dat hij vindt dat er voor iemand als Salah Abdeslam geen vrijspraak mag gevraagd worden en stelt dat de advocaat er enkel moet op toezien dat er een juiste bestraffing volgt", gaat meester Mary verder. "Dat klopt niet, een advocaat moet er in de eerste plaats op toezien dat de rechtsregels en procedure gerespecteerd worden, zelfs voor iemand als Salah Abdeslam. Met deze populistische uitspraken paait hij misschien een breed publiek maar dat is niet zijn taak als minister."

"Misschien moet de N-VA zich ook eens afvragen waarom er in Brussel geen tweetalige onderzoeksrechters meer zijn", aldus nog de strafpleiter. "Dat is namelijk het gevolg van de splitsing van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg in een Franstalige en een Nederlandstalige rechtbank."

Meester Sven Mary.Beeld AFP

"Bijzonder ongepast"

Ook andere strafpleiters reageren verbaasd op Jambons uitspraak. "Minister Jambon lijkt niet te weten wat de rol is van een advocaat in een rechtsstaat", zegt meester Hugo Lamon, woordvoerder van de Orde van Vlaamse Balies. "Een advocaat mag wijzen op eventuele procedurefouten en het is de taak van de rechter, en niet die van de minister, om te controleren of er sprake is van een procedurefout. De rechter mag daarbij niet onder druk worden gezet door wie dan ook."

Als de rechter een procedurefout zou vaststellen omdat de taalwet niet werd gerespecteerd, is het de wet die de sancties voorziet, klinkt het nog. "Als de minister het niet mee eens is met de sancties die voorzien zijn in de taalwet in gerechtszaken, moet hij niet de advocatuur met de vinger wijzen. Hij moet dan aan het parlement vragen om de wet te wijzigen, zodat in de toekomst andere sancties gelden."

"Dit is bijzonder ongepast", zegt ook strafpleiter Joris Van Cauter in een reactie aan de VRT. "Dit raakt de kern van de scheiding der machten. Als een minister zegt hoe een verdediging er moet uitzien en hoe een proces moet aflopen, zet hij een enorme druk op de rechterlijke macht. Dit hoort niet thuis in een rechtsstaat."

Volgens Van Cauter is het de taak van een advocaat om "alle kaarten te gebruiken die de wetgever je aanbiedt, dus ook het instrument van de procedurefout". "We moeten dus niet schieten op Mary, maar de wetgever in vraag stellen."

Avocats.be, de Orde van Franstalige en Duitstalige balies, vraagt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) "om te zwijgen". Voorzitter Jean-Pierre Buyle wijst erop dat de onpartijdigheid aan de basis ligt van de scheiding der machten. 

"Het is onaanvaardbaar dat de minister van Binnenlandse Zaken tussenkomt in een lopend gerechtelijk dossier", aldus Buyle. "Dat hij zich toelegt op de politie en de veiligheid en de advocaten bezig laat met het recht. Zij zijn de enige garanten voor het naleven van de wetten. Laat iedereen zijn werk doen in een rechtsstaat", aldus de voorzitter van Avocats.be.

N-VA: "Zesde staatshervorming steeds bestreden"

N-VA heeft in een persbericht gereageerd op de discussie. "Niemand begrijpt dat procedurefouten een dergelijke impact hebben dat ze leiden tot vrijspraak", klinkt het. "Feit is evenwel dat de N-VA de zesde staatshervorming nooit heeft goedgekeurd en steeds heeft bestreden."

"Bij de hervorming van het gerechtelijke arrondissement hebben we er steeds op gehamerd dat die ten nadele van de Vlamingen en de Nederlandstalige rechtzoekenden zou zijn", aldus de partij. "Er is namelijk geen echte splitsing van de rechtbank, enkel het parket is gesplitst in een parket van Halle-Vilvoorde en Brussel. Ook de afbouw van tweetaligheid van de Brusselse magistraten van is geheel de verantwoordelijkheid van de institutionele meerderheid van de zesde staatshervorming."

"Meester Mary wekt dus verkeerdelijk de indruk dat het gebrek aan tweetalige onderzoeksrechters de fout is van de N-VA", besluit de partij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234