Donderdag 17/10/2019
Sven Mary. Beeld Jan Aelberts

Herexamen

Sven Mary: "Ik heb voor altijd een afkeer van bier"

In deze rubriek kijken bekende ex-studenten terug op hun examentijd. Vandaag: advocaat Sven Mary (46).

Maar liefst drie keer deed Sven Mary zijn eerste jaar rechten aan de VUB over; hij is zijn vader nog altijd dankbaar dat die desondanks in hem bleef geloven. “Geen idee wat ik anders vandaag had gedaan. Ik was waarschijnlijk op de dool geraakt.”

“Ik denk dat ik die eerste twee jaar welgeteld anderhalf uur in de universiteit heb doorgebracht: om me in te schrijven. Ik was een waardeloze student: ik deed zomaar iets, maar had absoluut geen discipline om deftig te studeren.

"Dat kwam ook doordat ik heel lang heb geloofd dat voor mij een carrière als profvoetballer in het verschiet lag. Pas later kwam het besef dat ik niet getalenteerd genoeg was voor de top.

"Mijn vader had me naar de universiteit gestuurd. Hij had me ingepeperd dat ik zonder diploma geen gelukkig mens zou zijn. Eigenlijk wilde ik pers en communicatie studeren, maar dat vond hij niet serieus genoeg. Ik kon kiezen tussen rechten en economie.

"Ik ben mijn vader nog altijd dankbaar dat hij me niet aan het werk zette na die twee verspeelde jaren. Je jaar een derde keer overdoen was niet vanzelfsprekend: ik heb de decaan persoonlijk moeten overtuigen dat het me de derde keer wel zou lukken, met een minutieus studieschema.

Cantus zonder bier

"In mijn derde jaar maakte ik nieuwe vrienden die, in tegenstelling tot mijn voetbalvrienden, ook moesten studeren. Zo werd ik meegezogen in het juiste ritme. Sindsdien was ik er bijna altijd in eerste zit door.

"De blokperiode was voor mij altijd een tijd van hermetische afsluiting, en overleven op pasta en heel veel zoetigheid. Elk jaar kwam ik zes kilo zwaarder uit de blok. De eerste week na de examens moest ik altijd op dieet.

"Vanaf mijn trisjaar ben ik ook echt in het studentenleven gedoken. Ik was vicepreses van de Vlaams-Brabantse studentenvereniging, maar waarschijnlijk wel de enige die alle cantussen afliep zonder ook maar één glas bier aan zijn lippen te zetten.

"De oorzaak daarvoor lag bij mijn studentenjob. In het weekend tapte ik pintjes in het voetbalstadion van Molenbeek, en aan het einde van elke shift moest ik alle plastic bekertjes recupereren voor de volgende match. De stank van gebruikte bekertjes die twee weken in een vochtig kot gegist hebben, is echt onvoorstelbaar: ik heb er voor altijd een afkeer voor bier aan overgehouden.

"Pas op, dat maakte van mij geen geheelonthouder. Ik ben gewoon gedoopt met whisky-cola in plaats van met bier.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234