Donderdag 23/01/2020

Update

Sven Mary gepolst om slachtoffers aanslagen te verdedigen, maar nog niets beslist

Beeld REUTERS

Meester Sven Mary gaat vooralsnog geen slachtoffers van de aanslagen van 22 maart verdedigen. Dat meldt de strafpleiter aan Belga. Hij sluit evenwel niet uit dat hij daarin zou toestemmen, als het hem zou gevraagd worden en als de ontwikkeling van het onderzoek rond zijn cliënt Salah Abdeslam dat toelaat. Meerdere terreurverdachten blijven intussen aangehouden, zo heeft de Brusselse raadkamer vandaag beslist.

"Ik ben nog niet gecontacteerd door enig slachtoffer en heb zeker nog niet toegestemd om slachtoffers te verdedigen", zegt meester Mary. "Als het mij gevraagd wordt, zou ik het zeker overwegen maar dat zal afhangen van de situatie met meneer Abdeslam. Als hij niet in verdenking zou gesteld worden voor de aanslagen in Brussel, staat niets mijn tussenkomst als advocaat van een burgerlijke partij in dat dossier in de weg."

Mohamed Abrini

In het onderzoek naar die aanslagen heeft de raadkamer vandaag de aanhouding verlengd van zes verdachten, onder wie hoofdverdachten Mohamed Abrini (31) en de Zweed Osama Krayem (23).

Ook werd de aanhouding verlengd van drie andere verdachten in een nevenonderzoek en in het onderzoek naar de aanslagen van 13 november in Parijs, zo meldt het federaal parket.

De politie pakte Mohamed Abrini, die al sinds de aanslagen van 13 november in Parijs werd gezocht, op 8 april op in Anderlecht. Hij bekende dat hij de "man met het hoedje" was, die een reiskoffer vol explosieven achterliet in de luchthaven van Zaventem op 22 maart, alvorens op de loop te gaan.

Mohamed Abrini is de man met het hoedje die na de zelfmoordaanslagen op de luchthaven kon ontsnappen. Beeld AFP

Osama Krayem

Diezelfde dag werd ook Osama Krayem opgepakt, die tot dan toe bekendstond onder de valse naam "Naïm Al Hamed". Hij was gefilmd in metrostation Pétillon toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui, die zich enkele minuten later zou opblazen in metrostation Maalbeek.

Samen met Abrini en Krayem werden op 8 april in Laken ook de Rwandees Hervé B.M. (31) en Bilal El Makhoukhi (27) opgepakt. Beiden worden ervan verdacht dat ze Abrini en Krayem hebben helpen onderduiken.

El Makhoukhi werd in 2015 nog veroordeeld tijdens het Sharia4Belgium-proces, niet omdat hij deel uitmaakte van de groepering, maar omdat hij hand-en-spandiensten aan terroristische organisaties zou verleend hebben. De raadkamer besliste vandaag ook hun aanhouding met een maand te verlengen.

Osama Krayem is de tweede metroterrorist die verdacht wordt van de aanslag in Maalbeek. Hij blies zichzelf niet op, kamikaze Khalid El Bakraoui deed dat wel. Beeld Kos

Safehouse

Twee andere verdachten van wie de aanhouding werd verlengd zijn de broers Ibrahim (27) en Smail Farisi (31). Zij werden op 11 april opgepakt en zouden gezorgd hebben voor het safehouse in Etterbeek van waaruit Ossama Krayem en Khaled El Bakraoui de ochtend van de aanslagen in Brussel en Zaventem vertrokken zijn.

In een nevenonderzoek naar de aanslagen in Brussel besliste de raadkamer om de aanhouding te verlengen van Aboubaker O. en Yassin Attar. Zij werden op 27 maart opgepakt. Volgens officieuze bronnen zouden de twee behoren tot de kennissenkring van Khalid en zijn broer Ibrahim El Bakraoui, een van de zelfmoordterroristen in Zaventem. Yassin Attar zou zelfs een neef zijn van hen en vernoemd worden in het testament van Ibrahim El Bakraoui dat teruggevonden werd op de laptop die weggegooid was in een vuilnisbak nabij het safehouse in Schaarbeek.

Abrini was niet persoonlijk aanwezig bij de zitting van de raadkamer, zo werd uit verschillende bronnen vernomen. Krayem woonde de zitting wel bij.

Veiligheidsmaatregelen

In het onderzoek naar de aanslagen in Parijs besliste de raadkamer tot slot om de aanhouding te verlengen van Hamza Attou (22), de verdachte die Salah Abdeslam op 14 november van Parijs mee naar Brussel bracht. De raadkamer ging voorts in op de vraag om uitstel van de verdediging van Yassin Alami (34). Die laatste is in verdenking gesteld in het onderzoek naar de verijdelde aanslag van terreurverdachte Reda Kriket in Frankrijk.

Vanwege de cipiersstaking kon Alami niet overgebracht worden vanuit de gevangenis van Lantin.

Veiligheidsmaatregelen

De verdachten kunnen tegen de beslissing beroep aantekenen. In dat geval verschijnen ze binnen de twee weken voor de kamer van inbeschuldigingstelling.

De zitting ging gepaard met strikte veiligheidsmaatregelen in de omgeving van het Brusselse Justitiepaleis. Zo werden verschillende straten afgesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234