Woensdag 24/07/2019

Arrestatie Abdeslam

Sven Mary dient klacht in tegen Parijse procureur

Advocaat Sven Mary gisteren aan het hoofdkwartier van de federale politie. Beeld BELGA

Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, gaat morgen een klacht indienen tegen de procureur van Parijs, François Molins, wegens schending van het geheim van het onderzoek. Dat berichtten verschillende media en heeft de strafpleiter nu ook bevestigd. Volgens Pierre Chomé, advocaat en professor strafrecht aan de Université Libre de Bruxelles (ULB), maakt de klacht weinig kans op slagen aangezien de wet de procureur toelaat de pers in te lichten over een bepaald dossier.

Molins citeerde gisteren tijdens een persconferentie uit het verhoor van Abdeslam door de Belgische speurders. Zo onthulde hij dat Abdeslam zichzelf op 13 november wilde opblazen aan het Stade de France, maar dat hij finaal terugkrabbelde. Volgens Mary houdt het voorlezen van een deel van het verhoor van zijn cliënt tijdens een persconferentie een schending in van het geheim van het onderzoek.

Pierre Chomé, advocaat en professor aan de ULB, wijst erop dat de Belgische wetgeving een uitzondering voorziet op het geheim van het onderzoek. "De wet Franchimont, die de strafrechtelijke procedure regelt, voorziet dat de procureur tegenover de pers een stand van zaken kan opmaken over een bepaald dossier. Dat is onaangenaam voor de verdediging maar die kan op proportionele wijze antwoorden op de argumenten van het openbaar ministerie."

De klacht die meester Mary zou indienen, zou in Frankrijk kunnen ingediend worden en zou tegen de Franse staat kunnen gericht zijn, mocht blijken dat de procureur strafrechtelijke immuniteit geniet zoals in België het geval is, aldus nog Pierre Chomé.

De procureur in Parijs François Molins. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden