Zaterdag 13/08/2022

Sven Gatz ontstemd over inval bij Brusselse vzw: "Men is hier z'n boekje te buiten gegaan"

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Beeld Photo News
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.Beeld Photo News

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) reageert ontstemd op de inval vrijdag bij de Brusselse vzw Globe Aroma. "Er moet transparantie zijn en doelgerichte controles op mensen zonder papieren kunnen voor mij niet."

Cathy Galle

Afgelopen vrijdag viel de Brusselse en federale politie binnen bij de vzw Globe Aroma, een organisatie die bekend staat om haar artistieke werking met vluchtelingen, asielzoekers en nieuwkomers. Bij de inval werden zeven personen die niet over geldige verblijfspapieren bleken te beschikken opgepakt.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kaderde de inval in het Kanaalplan, een plan dat na de aanslagen in Parijs in 2015 in het leven is geroepen om dekmantels van terrorisme en criminaliteit op te sporen. Zowel de politie als het kabinet Jambon benadrukten dat het niet de bedoeling was om mensen zonder papieren actief op te sporen. Dat ze eerder toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren.

"Boekje te buiten gegaan"

Maar minister Gatz, die samen met zijn collega van het Brusselse Gewest en de stad Brussel de bewuste vzw subsidieert voor haar werken, twijfelt sterk aan die bewering. "Het heeft me enkele dagen gekost om uit te zoeken van waaruit de inval is bevolen. De agenten hebben zich bij de inval geïdentificeerd als sociale inspectie. Maar uit mijn informatie blijkt dat de inval vanuit de federale gerechtelijke politie kwam. Ik vind dan ook dat men hier zijn boekje te buiten is gegaan. Er zou op z'n minst transparantie moeten zijn. De mensen bij wie ze binnenvallen, moeten weten waarom dat gebeurt."

Minister Gatz benadrukt ook dat hij 'dergelijke doelgerichte controles op mensen zonder papieren' niet goedkeurt. "Ik kan me als minister van Cultuur niet verzetten tegen het oppakken van mensen zonder papieren, maar ik kan wel vragen dat het transparant en proportioneel zou gebeuren."

Gatz wil nu zo snel mogelijk overleg met de vier betrokken ministers die samenwerken in het Kanaalplan: minister van binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA), minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) , minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld).

Bob-campagne

Jambon gaat zeker in op Gatz' vraag om overleg. De binnenlandminister herhaalt wel dat de acties niet tot doel hebben om mensen zonder papieren op te sporen. "Als bij een Bob-campagne iemand zonder papieren wordt aangetroffen, wil dat toch niet zeggen dat alle Bob-acties plots gericht zijn tegen sans-papiers?", vraagt zijn woordvoerder zich af. "Moet de politie dan doen alsof ze het niet gezien hebben?"

Wat de transparantie betreft, waar Gatz op hamert, benadrukt Jambon dat hij niet weet hoe de identificatie in dit specifieke geval exact verlopen is. Wel geeft hij mee dat het Belfi-plan wordt aangestuurd vanuit het gerecht, maar dat er bij dergelijke acties verschillende diensten samenwerken, en dat iedereen zich dan ook identificeert volgens de dienst waarvoor hij of zij werkt.

"Meer duidelijkheid nodig"

Het Overleg Kunstenorganisaties (oKo) betreurt de politieactie in een reactie. "Overleg kunstenorganisaties vraagt de bevoegde politici en instanties daarom verheldering over het doel, de legitimatie en de gehanteerde methodologie voor deze actie", zeggen oKo-directeur Leen Laconte en oKo-voorzitter Luk Van den bosch. "Zowel de timing (tijdens de opening van een tentoonstelling, red.) als de manier waarop de multidisciplinaire controle verliep, is problematisch. Ze was buiten proportie (20 politieagenten) en roept deontologische vragen op. Bestaat echt het vermoeden van criminele handelingen? Of was de actie een vrijbrief om mensen zonder papieren op te pakken?"

Maar zelfs als de actie juridisch en deontologisch te verantwoorden valt, blijft oKo met vragen zitten. "Hoe kunnen organisaties als Globe Aroma hun maatschappelijke opdracht van culturele integratie blijven vervullen als ze door dit soort voorvallen moeten opereren in een sfeer van opgejaagdheid en bangmakerij?"

De koepelfederatie voor zo'n 200 culturele verenigingen benadrukt dat Globe Aroma als gesubsidieerde vzw regelmatig al wordt gecontroleerd, "onder meer in het kader van de vzw-wetgeving, maar ook door de subsidiërende overheden". "Deze actie doet denken aan de controles binnen het kader van Kanaalplan, het plan waarmee de federale overheid georganiseerde economische en financiële criminaliteit bij vzw's in Brusselse gemeenten wil tegengaan. Bij die vzw’s bestaan ernstige vermoedens van criminele feiten," aldus oKo.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234