Vrijdag 07/05/2021

Sven Gatz: "Cultuursector, trap niet in de calimeroval"

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Beeld BELGA
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.Beeld BELGA

Volgens Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) zit de cultuursector momenteel in een rouwproces: "Een stuk ontkenning, een deel woede: ik aanvaard dat en laat dat even betijen." Toch wil hij de negativiteit ook counteren, zo klonk het in 'De Ochtend' op Radio 1: "Trap niet niet de calimeroval."

Gatz beseft de impact van zijn besparingen. "Een aantal cultuurhuizen komt op de grens van levensvatbaarheid. Het zou kunnen dat die verdwijnen." Hij wijst naar een aantal middelgrote instellingen die het "niet goed genoeg doen". Dat klinkt als 'survival of the fittest'? "Het leven is ook zo. De besten blijven bestaan, ook in cultuur."

De kritiek van de 'te economische' blik op de wereld van cultuur wijst Gatz af. "Cultuur moet op zichzelf geen economische waarde hebben. Maar het staat niet los van de maatschappij. Sommigen lijken te denken dat cultuur een soort parallel universum is, terwijl zij die erin werken weten dat dat niet waar is."

Gatz vraagt de sector ook "niet te snel in het Calimero-valletje te trappen". In 2016 komt er een nieuw kunstendecreet en mogelijk is er dan meer economische ruimte. De herziening van het decreet blijft echter "een moeilijke inhoudelijke oefening", maar die in overleg met de sector zal gebeuren.

Conclusie: er zullen slachtoffers vallen in de sector, en "er zal jobverlies zijn, het heeft geen zin dat te ontkennen". Toch, zo onderstreept Gatz, komt er "geen verschraling waarbij we in een culturele woestijn terechtkomen."

VRT
De besparingen bij de VRT lijkt Gatz te zien als de gelegenheid om een omslag te maken. Gatz vreest dat er bij de VRT personeel zal moeten verdwijnen."Natuurlijke afvloeiingen zullen in tegenstelling tot vorige efficiëntie-oefeningen ditmaal niet volstaan", zo erkende hij vanmorgen in De Ochtend.

Het derde net lijkt daarbij geen lang leven beschoren. "Dat was de slechtste beslissing die men had kunnen nemen. Er is nood aan meer content, maar niet aan een derde net." Gatz vindt dat de VRT nog zwak staat op het digitale vlak, en spoort dan ook aan dit te versterken. "Deredactie.be, dat is het derde net."

Over de schrapping van een radiozender zoals bijvoorbeeld MNM wil Gatz nog geen conclusies trekken. "Maar ik sluit die optie niet uit."

"De sector moet op tafel kloppen, maar het gaat niet veel helpen"

Ook in De Morgen van vandaag doet Sven Gatz enkele opmerkelijke uitspraken. Een bloemlezing:

• "Het not in my backyard-syndroom. Iedereen moet besparen maar wij toch niet? Daar heb ik het moeilijk mee."

• "De sector mag en moet op tafel kloppen en moet dit niet gedwee ondergaan. Maar het gaat niet veel helpen: dit zal uitgevoerd moeten worden."

• "Mijn nobele doelstelling is wel om de komende jaren het cultuurbeleid weer op te bouwen naar het niveau van voor deze sanering. Of zelfs hoger als het van mij afhangt."

• "Gelooft men mij als liberaal minister van Cultuur niet als ik zeg dat ik cultuur meer dan een warm hart toedraag, dan heb ik een geloofwaardigheids- en een vertrouwensprobleem dat ik dan maar moet oplossen. Maar deze regering heeft geen intenties. Wie dat als argument gebruikt, maakt er zich intellectueel wel heel makkelijk van af."

Lees het volledige gesprek in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen krant gratis digitaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234