Zaterdag 14/12/2019

Suzan Demirci(27) Quaregnon

De hoogzwangere Suzan Demirci had de aansluiting naar Brussel gemist. Dus had ze de volgende trein genomen op weg naar haar werk in het Brugmannziekenhuis, waar ze hoofd is van de personeeldienst. Samen met haar Italiaanse man Frédéric Giangreco verwachtte de Turkse een eerste dochter binnen anderhalve maand. Haar man trok samen met haar oom naar Neder-over-Heembeek maar daar mochten ze haar zwaar verminkte lichaam niet groeten. Suzan en haar man, een architect, hadden elkaar al op school leren kennen in Quaregnon, waar ze opgroeiden. Volgens haar oom was het de eerste keer dat ze haar trein van 6.30 uur had gemist.

Johan De Keyser (35)Rillaar

Johan De Keyser was de machinist van de trein die van Quiévrain via Brussel richting Luik reed. Hij woonde nog bij zijn ouders maar dacht eraan in te trekken bij zijn vriendin, een vrouw uit Hasselt. Voorlopig lijkt niets erop te wijzen dat Johan De Keyser, die al acht jaar treinbestuurder was, enige verantwoordelijkheid draagt voor de treinramp. Voor zijn ouders Robert en Marceline De Keyser is het feit dat Johan niet in fout was, hun enige troost. Zij verloren hun enige zoon. “Johan leefde voor zijn werk bij de spoorwegen”, vertelt zijn moeder. “Hij legde examen af om met alle verschillende types locomotief te mogen rijden. Hij slaagde daar altijd in. Eigenlijk kon hij alles en dat is de reden waarom hij geen vaste routes reed bij de NMBS. Hij behoorde tot de vliegende ploeg. Het liefst reed hij nog met de goederentreinen. Dan moest hij niet stoppen en kon hij blijven rijden, zijn passie.” Het duurde een aantal dagen na de ramp voor de NMBS van zich liet horen. “Maar dat hebben ze goedgemaakt. De koning heeft ons een telegram gestuurd om zijn medeleven te betuigen en vandaag (gisteren, FVC) is Marc Descheemaecker (algemeen directeur van de NMBS, red) hier geweest om met ons te spreken. Dat heeft ons deugd gedaan, hij is een sympathiek man. Ook zijn makkers van de KLJ geven ons veel steun.” Johan werkte sinds acht jaar bij de NMBS. “Hij was eigenlijk echt bezeten van de spoorwegen. Treinen en computers, dat waren zijn passies. Het huis stond hier vol met miniatuurtreinen en als er iemand in de buurt computerproblemen had, dan loste Johan dat op. Hij was echt ingoed, een zachtaardige man die voor iedereen klaarstond.”

Yohan Vanhemelryck(22) Bergen

Yohan Vanhemelryck was samen met zijn vader Didier op weg naar Brussel. Hij liep er stage bij de communicatiedienst van spoorwegbeheerder Infrabel. Het was een onderdeel van zijn opleiding als student communicatie aan de Hogeschool in Doornik. Een medestudent van Yohan, Guillaume Plunus, zat ook op de trein, in een andere wagon. Hij bleef ongedeerd. De directeur van hun school heeft ervoor gezorgd dat alle medestudenten psychologische bijstand krijgen.

Didier Vanhemelryck(44)Bergen

Didier Vanhemelryck was samen met zijn zoon Yohan onderweg naar Brussel. Didier was bediende bij spoorwegbeheerder Infrabel en werkte in het hoofdkantoor in de hoofdstad. Hij is de vader van nog twee kinderen, Yannick en Quentin.

Olivier Willocq (50)Chimay

Olivier Willocq was op weg naar zijn werk in Brussel. Hij had sinds zeven jaar een vriendin, Véronique Schweicher, met wie hij samenwoonde, en is de vader van Audrey (23), uit een vorig huwelijk. De vriendin geeft de NMBS de volledige schuld voor de dood van haar man. “Ik heb net mijn man met ingeslagen schedel op een tafel zien liggen. Allemaal de schuld van de spoorwegen. Zij hebben hem vermoord”, schreeuwde Véronique haar verdriet uit. “Urenlang heb ik gehoopt dat hij nog leefde. De hele nacht heb ik om de vijf minuten naar het crisiscentrum gebeld om te horen of ze nog geen nieuws hadden. Ik kon me er gewoon niet bij neerleggen dat Olivier dood was. Zelfs toen ik vanochtend rond 11 uur telefoon kreeg dat ze hem dood hadden teruggevonden, wilde ik het niet geloven. Maar nu moet ik wel. We waren zeven jaar lang elke dag samen. Ik kan niet vatten dat dat vanaf nu niet meer zo is.”

Jerôme Andronikos (23) Saint-Ghislain

Werkzoekende uit het Henegouwse Saint-Ghislain. Was net afgestudeerd als archeoloog-kunsthistoricus aan de ULB en wordt door zijn medestudenten omschreven als een bijzonder intelligente student. “Boeken, boeken en nog eens boeken, dat was de grote liefde van Jerôme”, aldus zijn oom. “Hij was begonnen aan een master om zich voor te bereiden op een doctoraat. Hij was primus vorig studiejaar en blijkbaar erg getalenteerd. Eenmaal met zijn neus in de geschiedenisboeken, was hij een beetje in zijn paradijs. Tijdens de week woonde hij in Brussel. Hij moest er vorige maandag pas om 13 uur zijn. Normaal nam hij de trein om 9 uur, dit keer nam er een vroeger.”

Guy Haulet (55) Havré

Afgevaardigde bij de Franstalige katholieke vakbond CSC uit Havré. Was op weg naar zijn werk en laat een vrouw (Carla) en twee kinderen achter: Christophe (25) en Fanny (22). “Guy was een lachende en serene persoonlijkheid”, schrijven de vakbondscollega’s op hun site. “Onder zijn discreet, bijna timide uiterlijk verborg hij een grote professionele doeltreffendheid. Het gebeurde regelmatig dat hij ons met zijn vasthoudendheid een doorbraak bezorgde in een bepaald dossier of in een moeilijke bijeenkomst. Guy hield het hoofd steeds omhoog, alsof hij zijn evenwicht tussen bescheidenheid en goedgemutstheid steeds wou uitdragen. In zijn karakter één constante: zijn goesting om de vakbond steeds tot dienst te staan. Met zijn heengaan verliezen wij allemaal een collega, velen bovendien een vriend.”

Sébastien Lefèbvre(36) Bergen

Sébastien Lefèbvres ouders kregen eerst te horen dat hij de ramp had overleefd, maar later bleek het om een naamgenoot uit Boussu te gaan. Beiden zaten op de IC-trein Quiévrain-Luik. Maandagavond had de familie Lefèbvre uit Bergen nog altijd geen nieuws van hun Sébastien. De vrienden van Sébastien uit Boussu daarentegen haalden opgelucht adem toen ze hem levend en wel zagen op de televisie: hij hielp gewonde slachtoffers uit een gekantelde wagon halen.De familie uit Bergen hoorde over deze tv-beelden en kreeg valse hoop. Zou Sébastien in een ziekenhuis liggen en nog geen kans gehad hebben om zijn ouders te verwittigen? De hoop was helaas van korte duur, want de Lefèbvres uit Bergen hebben ondertussen de Sébastien uit Boussu ontmoet.

Philippe Vanden Eynde(38) Halle

Philippe Vanden Eynde uit Halle was werknemer bij de Socialistische Mutualiteiten in Halle. De ochtend van de ramp was hij naar Brussel-Zuid gespoord. Daar aangekomen voelde hij zich niet lekker, belde naar zijn baas om zich ziek te melden en spoorde terug naar huis. Hij is het enige dodelijke slachtoffer uit de trein richting ’s Gravenbrakel. Samen met zijn vrouw Ann Deneyer had hij twee kinderen, Joy (9) en Dorian (12). Philippe speelde voetbal bij de vierdeprovincialer SC Clabecq. “De dag van de ramp hebben we de namiddag met de hele familie doorgebracht in sporthal De Bres in Halle”, zegt Stephane Vanden Eynde, de broer van Philippe, “Om 19 uur kregen we telefoon van de Federale Politie met de vraag naar het ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek te komen. Om 24 uur kregen we dan de bevestiging dat mijn broer bij de overledenen was. Daarmee was er tenminste een einde gekomen aan de onzekerheid want die leek wel eindeloos. Hij was het eerste slachtoffer dat werd geïdentificeerd maar we mochten hem pas de dag nadien groeten.” Philippe Vanden Eynde wordt dinsdag begraven in besloten kring.

Samuel Roland (38) Grandglise

Directeur van een centrum voor psychotherapie uit het Henegouwse Grandglise. De psycholoog, getrouwd en vader van twee kinderen (een zoon van 10 jaar en een dochter van maanden), vertrok maandag voor zijn job naar een opvangcentrum voor personen in nood in Brussel. Daar is echter hij nooit aangekomen.

Claudia Candeago (40) Boussu

Vertaalster op de persdienst van het Europees Parlement. Woonde in het Waalse Boussu en was getrouwd met Giuseppe Caramozza. Moeder van Serena (12) en Maxime (14). De familie van Claudia Candeago kreeg gistermiddag officieel te horen dat hun vrouw en moeder omgekomen was bij de treinramp in Buizingen. Een familievriend: “Claudia was afkomstig uit Hornu, bij Bergen, en werkte als persattaché en vertaalster voor het Europees parlement. Er zijn geen woorden voor dit drama. We willen nu rust om alles te verwerken.”

Steve Masure(36) ’s Gravenbrakel

Werknemer van Infrabel uit ’s Gravenbrakel. Was op weg naar zijn werk. Laat een vrouw, Isabelle, en twee kindjes, Salome (9) en Stanislas (6), achter. Werd dinsdag geïdentificeerd door zijn vader.

Jean-Luc Mergaerts(55)

Jean-Luc Mergaerts was als werknemer van spoorwegbeheerder Infrabel een echte gepassioneerde van alles wat met de spoorwegen te maken had. Zijn vader was arbeider bij treinconstructeur Bombardier, hijzelf technicus voor de signalisatie van de Belgische spoorwegen. Zoon Yves heeft het tot onderchef van het station Brussel-Zuid geschopt. “Mijn papa was bijzonder trots op mij voor wat ik heb bereikt”, vertelt Yves. “We zijn beiden heel gepassioneerd door alles wat met de spoorwegen te maken heeft. Als we elkaar zagen, spraken we over niets anders. We hadden daardoor een enorm sterke band. Het verlies valt me zwaar. Hartverwarmend is de sympathie die ik krijg van de collega’s, die is enorm.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234