Donderdag 08/12/2022

Suzan Daniel (1918-2007)

Holebipionier in moeilijke tijden

Terwijl de holebibeweging traditioneel vooral gedragen wordt door mannen, lag in ons land een vrouw aan de oorsprong. Pionier Suzan Daniel overleed deze week op 89-jarige leeftijd.

Suzan Daniel werd in 1918, in de nadagen van Wereldoorlog I, geboren als Suzanne De Pues. Ze haalde de mosterd voor haar pseudoniem twee decennia later bij de jonge Franse actrice Danielle Darrieux, die toen volop furore maakte.

In de jaren dertig kwam Daniel in contact met het Brusselse holebimilieu. Ze ontpopte zich al snel tot een van de leidersfiguren in het wereldje. Daniel keek in die jaren met afgunst naar Nederland waar, Amsterdam op kop, het holebimilieu groter en georganiseerder was. Ze leerde de Nederlandse homobeweging COC kennen en fungeerde op buitenlandse holebibijeenkomsten steeds vaker als Belgische spreekbuis.

Een congres van het International Committee for Sexual Equality (ICSE) maakte zoveel indruk op Daniel dat ze besloot om ook in eigen land een holebigroep in het leven te roepen. Zo geschiedde. Eind 1953 richtte ze het Cultuurcentrum België (CCB) op. De naam doet het niet meteen vermoeden maar het centrum was de allereerste homo- en lesbiennegroep in ons land. Daniël opteerde voor een neutrale naam omdat ze vreesde dat de geesten nog niet voldoende gerijpt waren om ongeremd naar buiten te treden als holebibeweging.

Het CCB was geen al te lang leven beschoren maar Daniel oogstte er tot ver buiten de landsgrenzen bewondering mee. De holebibeweging was in die tijd vooral een homobeweging. De lesbiennes waren in veel mindere mate vertegenwoordigd. Volgens de Holebifederatie is het evenwicht ondertussen al een klein beetje hersteld maar blijven vooral de mannen het hoge woord voeren binnen de holebibeweging. Daniel was, zeker in haar tijd, een absolute uitzondering en botste daarom ook regelmatig met de mannen in het bestuur van het CCB. Homo's en lesbiennes bleken er vaak een andere visie en andere ideeën op na te houden.

Nadat het Cultuurcentrum België relatief snel ter ziele ging, was Daniel ontgoocheld en verdween ze jarenlang van het toneel. De holebibeweging herstelde haar naam in ere door in 1996 een holebiarchief en -documentatiecentrum naar haar te noemen. Het Fonds Suzan Daniel wil door mensen zo goed mogelijk te informeren het wantrouwen en de vooroordelen tegenover homo's en lesbiennes de wereld uit helpen.

De grootste beloning kreeg Daniel in 2002. De Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit, de huidige Holebifederatie, vierde toen haar 25-jarige bestaan met een groots opgezet verjaardagscongres in Gent. Daniel werd door toenmalig minister van Gelijke Kansen Mieke Vogels (Groen!) in de bloemetjes gezet voor haar pionierswerk.

(JV)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234