Maandag 26/10/2020

Suske en Wiske mogen bloeden

Maandenlang hield Standaard Uitgeverij striplezend Vlaanderen in spanning over een nakende volwassen spin-off van Suske en Wiske. Op een persconferentie werd tekst en uitleg gegeven over Amoras en stapten de auteurs uit de anonimiteit: Marc Legendre en Charel Cambré.

Willy Vandersteens oudste dochter Leen moet er na de persconferentie in de Antwerpse Petrol even bij gaan zitten. Knikkende knieën. "Ja, ik ben emotioneel toch wat geraakt." Ze verwijst naar de flitsende trailer die op een groot scherm werd geprojecteerd, gevolgd door de clip 'When You Wish upon the Stars' van Maya's Moving Castle. Oftewel: de eerste titeltrack ooit voor een Vlaamse strip gecomponeerd. Overal in de zaal staan levensgrote silhouetten opgesteld van een emotionele Suske die - afgaande op het overlijdensbericht dat vorige week als slotfase van de intensieve teasercampagne de wereld werd ingestuurd - zijn overleden vriendinnetje in de armen houdt.

Het verhaal, zo maakte uitgever Johan De Smedt bekend, speelt in 2047 in een wereld die economisch en ecologisch zware klappen heeft gekregen. Suske en Wiske komen elk in een andere regio van Amoras terecht en trachten elkaar te vinden. Een nieuw personage, Jerusalem, helpt het duo, terwijl de eeuwige vijand Krimson zich van zijn meest sinistere kant laat zien. Er vloeit bloed, harde schuttingtaal wordt gebruikt en mensen sterven. "Met Amoras wordt gemikt op een volwassener publiek, dat de zogenaamde Rode Reeks van Suske en Wiske wat ontgroeid is", zegt Leen Vandersteen. Hoeveel delen de reeks zal inhouden is nog onduidelijk, vast staat wel dat het een afgeronde, eenmalige saga betreft. Uitgever De Smedt benadrukt nog dat Amoras geen experiment of poging was om de reguliere reeks te vervangen."

Testament

Standaard Uitgeverij speelde al langer met het idee van een spin-off, maar het was tekenaar Charel Cambré (Jump) die drie jaar geleden naar Leen Vandersteen stapte met schetsen van een volwassen Suske en Wiske. "Ik legde haar uit dat Robbedoes al jaren nevenreeksen heeft, fysiek enorm geëvolueerd is en dat meerdere tekenaars er verhalen rond maken. Leen had daar wel oren naar, verwees me naar Standaard Uitgeverij en daar werden enthousiast ideeën aan toegevoegd." Cambré besefte snel dat het tekenen van zo'n verhaal een "hele heksentoer" zou worden en wees Marc Legendre (Biebel) als scenarist aan. "Hij was de geknipte persoon omdat hij niet enkel erg vertrouwd was met Suske en Wiske, hij was ook fan."

Legendre zelf spreekt van een "ongelooflijke opdracht". "Ik heb er geen triljoenste seconde over nagedacht. Suske en Wiske ken ik door en door. Zo goed zelfs dat ik in de loop van mijn stripcarrière moest oppassen om geen personages te creëren die er uitzien als Lambik, Sidonia of Wiske, of hun tics hebben." Dat zijn scenario rauwer dan ooit mocht zijn, daar was iedereen het over eens. "Het was Standaard Uitgeverij die opmerkte dat als een personage valt, het ook mag bloeden."

Leen Vandersteen ging meteen mee in het project, al moest ze er wel eerst het testament van haar vader bij halen en gingen er stevige discussies aan vooraf. "Mijn vader stond geweld toe, want anders had hij Jerom er ook moeten uitschrijven. Maar het moest wel binnen de perken blijven. En bloed mocht vloeien, maar niet bij de hoofdpersonages. In Amoras is het geweld minder ludiek." Of haar vaders testament stipuleerde dat Suske en Wiske nooit mochten sterven? "Nee, dat staat nergens", klinkt het.

Jonge generatie

Vanaf dag één werd ze betrokken bij het project en zag ze het evolueren. "Eerlijk, soms wist ik niet waar ik het had. Ik heb tijdens vergaderingen enkele keren luidop geroepen of ze dat idee werkelijk gingen doorzetten. Wiske laten sterven? De hele familie stond op haar achterste poten. Maar het is iets voor de jonge generatie. Hen choqueert het niet. Mijn kleinzoon van zestien vond het zelfs nog te braaf."

Wiskes overlijden bleek ook voor Cambré het grootste struikelblok. "Dat zag ik eerst niet zitten, maar ze hebben me toch overtuigd. Idem voor het gevloek. Suske die 'shit' zegt? Maar Legendre redeneerde dat Suske een ventje uit de Seefhoek is, en dat het vechtersbaasje in hem in de omstandigheden van Amoras opnieuw de overhand namen. Dat begreep ik wel. Ja, het zal opvallen, denk ik."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234