Zondag 09/08/2020

Supportersfederatie 1895 eist ontslag van ondervoorzitter Bart Verhaeghe

Beeld photo_news

De overkoepelende supportersfederatie 1895 van de Rode Duivels eist uit onvrede met de gang van zaken wat betreft het nog te bouwen Eurostadion het ontslag van Bart Verhaeghe als ondervoorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond KBVB. Dat maakte de Fanboard van 1895 bekend tijdens een persconferentie in Diegem.

De supportersconfederatie vertegenwoordigt 244 supportersclubs met daarin liefst 18.000 leden. Het is hen al langer duidelijk dat het stadiondossier muurvast zit en dat terwijl de deadline en bijgevolg ook het EK 2020 steeds meer nadert. Bovendien besliste het Brusselse stadsbestuur het huurcontract met de KBVB voor het gebruik van het Koning Boudewijnstadion niet te verlengen, waardoor de Rode Duivels op zoek moeten naar een nieuwe thuishaven. De WK-kwalificatiewedstrijd van 10 oktober tegen Cyprus kan al niet meer plaatsvinden, omdat er werkzaamheden gestart worden op het Heizelplateau voor het NEO-project. Voor de WK-kwalificatiewedstrijd van 31 augustus tegen Gibraltar werd er reeds beslist om uit te wijken naar Luik.

Volgens 1895 is Bart Verhaeghe de grote boosdoener in het verhaal en dwarsboomt de Club-voorzitter bewust de stadionplannen. Verhaeghe is immers de bezieler van het geplande winkelcomplex Uplace in Machelen, dat een belangrijke concurrent van NEO zou kunnen worden. "Het is toch zeer bizar dat iemand die er alle belang bij heeft tegen het stadiondossier te zijn, alle belangrijke beslissingen mag nemen", vertelde 1895-bestuurslid Michael Vandersteen. "Het is duidelijk dat Verhaeghe een dubbele rol heeft om het stadiondossier tegen te houden, in functie van zijn eigen belangen. Hij heeft er een persoonlijk voordeel bij dat het stadion er niet zou komen. Zijn ontslag zou het Belgische voetbal toelaten op een gestructureerde en duurzame manier verder te evolueren. Hij speelt met de toekomst van ons voetbal."

Beeld belga

Ook heel wat andere leden van de KBVB worden door 1895 geviseerd. Licentiemanager Nils Van Branteghem, technisch directeur Chris Van Puyvelde, CEO Koen De Brabander en kersvers bondsvoorzitter Gérard Linard zouden niet meer dan stromannen van Bart Verhaeghe zijn. Vooral Linard moet het daarbij ontgelden. "Sinds het ontslag van Steven Martens is er binnen de KBVB nauwelijks nog steun voor de realisatie van het Eurostadion. Sinds de aanstelling van Linard is ook bij ons het geloof in een goede afloop weggeëbd. Met Linard werd plotseling de visie gewijzigd en gingen we zelfs met onze nationale ploeg in het buitenland spelen. Linard vertelt wat hem voorgekauwd werd. Bij zijn persconferentie zei hij niet op de hoogte te zijn van het stadiondossier, terwijl hij twee jaar CEO is geweest. Dat is onmogelijk."

Ook op de betrokken politieke partijen wordt er druk gezet. "Wat betreft de reeds afgeschafte buurtweg op Parking C loopt er een klacht bij de bevoegde minister, Joke Schauvliege. De milieuvergunning wordt momenteel door de deputatie Vlaams-Brabant geweigerd omdat het mobiliteitsconvenant ontbreekt dat getekend moet worden door minister Ben Weyts. Voor de bouwvergunning wordt er medio augustus een definitieve beslissing genomen, maar momenteel ontbreken er dus slechts twee handtekeningen. Wij vragen ons af waarom die niet gezet kunnen worden."

Als er niets ondernomen wordt, dreigt de overkoepelende supportersfederatie met acties en zelfs een boycot. "Dat kan al in de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Gibraltar door onze stem te laten horen op een vreedzame manier. In oktober tegen Cyprus zouden we onze leden kunnen oproepen niet naar de wedstrijd te gaan."

Beeld photo_news

KBVB bestempelt eisen van Fanboard 1895 als "buiten proportie"

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) bestempelt de eisen die de Fanboard 1895 formuleerde als buiten proportie. Dat maakte de KBVB bekend in een persmededeling.

"De Fanboard is kennelijk niet op de hoogte van de volledige techniciteit/complexiteit van het dossier", klinkt het in de mededeling. De Belgische bond is bovendien niet te spreken over de inhoud van de communicatie, noch over de manier en het moment waarop. "Fanboard is een adviserend orgaan voor de supportersfederatie 1895 bestaande uit tien personen dat op eigen initiatief heeft gehandeld. Fanboard vond het niet nodig om noch met de secretaris-generaal, noch met de voorzitter van de KBVB voorafgaand overleg te plegen. Nochtans hadden beide partijen zich geëngageerd om volgende maand over het stadiondossier met de Fanboard samen te zitten."

"Niettemin deelt de voetbalbond de bezorgdheid van de supporters over het gebrek aan een hedendaags voetbalstadion dat aan hun noden en verwachtingen voldoet. De KBVB staat in deze fase van de procedure, toekenning van de noodzakelijke vergunningen, momenteel echter aan de zijlijn. In 2013 riep UEFA de federaties op zich met een speelstad kandidaat te stellen voor de organisatie van het EK 2020. Na overleg met de stad Brussel en het gewest droeg de KBVB de Belgische hoofdstad voor als speelstad. Daar eindigde de rol van de KBVB in het dossier. Pas bij definitief groen licht kunnen de projectontwikkelaar en de KBVB onderhandelingen opstarten over de voorwaarden voor een eventueel gebruik van het stadion, rekening houdend met de financiële toestand van de KBVB, de gelijke behandeling van alle voetbalclubs die de KBVB moet voorstaan, en vooral de behoeften en de wensen van de fans. De KBVB deelt de bezorgdheden van de Fanboard en roept op om daar samen werk van te maken, eerder dan schadelijke acties te ondernemen."

Beeld photo_news
Beeld belga

Bart Verhaeghe neemt geen ontslag als ondervoorzitter KBVB

"Ik ben niet van plan ontslag te nemen. Ik heb goede bedoelingen met het Belgische voetbal", reageerde Verhaeghe bij Belga. "Net als 1895 betreur ik de gang van zaken omtrent het nationaal stadion. Ik stel vast dat het project muurvast zit. De initiatiefnemers, en dat zijn de Brusselse politici en bouwheer Ghelamco, steken de schuld op de KBVB en viseren mij persoonlijk, maar dat brengt het Eurostadion geen stap dichter bij de realisatie. Daar hebben zij zelf vooral inspraak in."

Volgens 1895 speelt Verhaeghe een dubbele rol in het stadiondossier en houdt hij de bouw van het Eurostadion tegen. De voorzitter van Club Brugge is zelf immers de bezieler van het geplande winkelcomplex Uplace. Dat bouwproject in Machelen zal concurrent zijn van het NEO-project, dat op de huidige Heizelvlakte neergeplant moet worden. "Ik ben een man die ethische waarden hoog in het vaandel draagt. Zij die aantijgingen maken tegen mijn persoon moeten maar met bewijzen komen, maar van belangenvermenging is in dit dossier geen sprake", pareert Verhaeghe.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234