Zaterdag 28/01/2023

Supermodel getuigt tegen ex-dictator

Het zakje diamanten dat Charles Taylor in 1997 liet bezorgen op de hotelkamer van supermodel Naomi Campbell zou de gewezen dictator van Liberia zuur kunnen opbreken. Gisteren werd het topmodel als kroongetuige opgevoerd in het proces tegen Taylor voor het Speciaal Hof voor Sierra Leone.

Naomi Campbell bevestigt voor VN-tribunaal dat ze bloeddiamanten kreeg van Charles Taylor

De openbaar aanklager beschuldigt Taylor (62) van elf oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. De dictator van Liberia zou onder meer wapens geleverd hebben aan rebellenlegers in het naburige Sierra Leone en hij zou daarvoor betaald zijn met bloeddiamanten. Taylor zelf heeft altijd ontkend dat hij met conflictdiamanten in aanraking is gekomen.

“In september 1997, toen ik in Zuid-Afrika was voor een diner met Nelson Mandela, kreeg ik een zakje met diamanten van Charles Taylor, de toenmalige president van Liberia. Het waren kleine, vies uitziende steentjes. Ik had geen flauw idee waar ze vandaan kwamen.” Met drie welgemikte zinnetjes zaaide het Britse supermodel Naomi Campbell (40) gisteren voor het Speciaal Hof voor Sierra Leone in Den Haag gerede twijfel over Taylors vroegere verklaringen onder ede bij hoofdaanklaagster Brenda Hollis.

Campbell, in een witte jurk met opgestoken haren, vertelde voor een massaal opgedaagd medialeger hoe ze de nacht na een diner bij Nelson Mandela thuis gewekt werd door twee mannen die aan haar kamerdeur waren komen kloppen. Toen ze in haar nachtpon openmaakte, duwden ze de diva een zakje ruwe diamanten in de hand - zonder zichzelf of de afzender bekend te maken. Naar eigen zeggen stelde het vermoeide supermodel geen vragen en maakte ze het zakje ook pas de volgende ochtend open.

Aan de ontbijttafel besprak ze het voorval met actrice Mia Farrow en modellenagente Carole White. White antwoordde dat ze gehoord had dat Charles Taylor inderdaad van plan was om Campbell een diamant te schenken. Campbell herinnerde zich de toenmalige president van Liberia nog levendig: “Tijdens het diner bezwoer hij me dat Liberia een mooi land was.”

Het getuigenis van het supermodel maakt deel uit van een proces waarin Charles Taylor door Hollis en haar team van allerlei oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid beschuldigd wordt. Wellicht zullen Farrow en White in de komende dagen ook gedagvaard worden door het Speciaal Hof voor Sierra Leone, een rechtscollege van de Verenigde Naties. Zij zouden er de uitspraken van Naomi Campbell moeten bevestigen.

Hoofdaanklaagster Brenda Hollis zal de diamanten die het supermodel kreeg, namelijk proberen te koppelen aan het bezoek dat het Revolutionary United Front (RUF), een Sierra Leoons rebellenleger, in 1997 aan Taylor bracht. Een mensenrechtenorganisatie stelde vast dat er vlak na dat bezoek een groot lot wapens aan het rebellenleger geleverd werd. Volgens de openbaar aanklager, die 91 getuigen hoorde in de zaak tegen Charles Taylor, zijn die twee gebeurtenissen onlosmakelijk met elkaar verbonden: Taylor zou de wapenleveringen georganiseerd hebben en betaald zijn met bloeddiamanten. De Liberiaanse president zou het RUF ook ingeschakeld hebben in een terreurcampagne tegen burgers van Liberia.

Het Speciaal Hof voor Sierra Leone vervolgt Taylor niet alleen voor handel in bloeddiamanten, maar ook voor aansporing tot moord, verkrachting, verminking en seksuele slavernij, en voor het inzetten van kindsoldaten in de burgeroorlogen in Liberia en Sierra Leone, die meer dan een kwart miljoen levens kostten.

De dictator heeft die beschuldigingen altijd in alle toonaarden ontkend. Dat het openbaar ministerie Naomi Campbell opvoert, noemt hij “een goedkope publiciteitsstunt”. Maar Taylors advocaten probeerden wel uit alle macht te beletten dat het supermodel tegen de ex-dictator zou komen getuigen. Woensdagavond laat werd het bezwaar van de verdediging verworpen.

Naomi Campbell had zelf al meermaals geweigerd om te getuigen, omdat ze vreesde dat een compromitterend getuigenis haar familie in gevaar zou kunnen brengen.

Het Speciaal Gerechtshof voor Sierra Leone stelde Taylor in 2003 in verdenking voor de feiten. De voormalige president van Liberia was de eerste Afrikaanse dictator die voor oorlogsmisdaden vervolgd werd. Drie jaar later verhuisde het proces naar Den Haag, om te vermijden dat het onrust zou zaaien in Sierra Leone of Liberia. Als Taylor veroordeeld wordt, zal hij trouwens zijn straf in Groot-Brittannië moeten uitzitten. Taylor hoopt alvast dat dat niet hoeft. Hij vraagt de vrijspraak.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234