Maandag 21/10/2019

politiek

Superministerraad rijgt hervormingen aan elkaar

De Vlaamse regering werkte vorige week vrijdag, net voor het zomerreces, bijna alle dossiers af. Beeld Tim Dirven

De Vlaamse regering kan met vakantie. Tijdens de laatste 'superministerraad' afgelopen vrijdag zijn bijna alle belangrijke dossiers afgewerkt.

1. Turteltaks aangepast

De energieheffing, bekend als de Turteltaks, wordt aangepast. Vooral mensen die elektrisch verwarmen worden vandaag zwaar getroffen. Ze vallen in een hogere verbruikscategorie en moeten daarom 770 euro per jaar betalen. 

Minister Bart Tommelein (Open Vld) past daar een mouw aan door wat te schuiven met de bestaande verbruikscategorieën. Daardoor zullen veel gezinnen in de toekomst 290 in plaats van 770 euro betalen. Het is nog niet duidelijk of dit voor iedereen het geval zal zijn. Wellicht niet, maar voor absolute zekerheid is het wachten op de persconferentie vandaag. De financiële impact van deze toegift zou klein zijn.

2. Rijexamen strenger

Het is al langer duidelijk dat het huidige rijexamen niet echt volstaat. Bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) heeft daarom een stevige update klaar.

De theoretische proef wordt moeilijker. Leerling-bestuurders zullen maar één zware fout meer mogen maken om te slagen. Het gaat dan om overtredingen zoals een rood verkeerslicht negeren.

Ook snelheidsovertredingen zullen voortaan aanzien worden als een zware overtreding. Dat moet een duidelijk signaal zijn.

De praktische test op de rijbaan krijgt evengoed een opfrisbeurt. Er komen manoeuvres bij. Nu moeten beginnende bestuurders kunnen keren in een straat en kunnen inparkeren achter een andere auto. Binnenkort komt daar achteruit rijden in een rechte lijn bij, net als links inparkeren en de auto loodrecht wegzetten in een parkeervak.

3. Huurders beschermen

Het nieuwe huurplan van minister Liesbeth Homans (N-VA) heeft groen licht gekregen. De hervorming moet de huurmarkt eindelijk openbreken. Homans wil langlopende contracten stimuleren, omdat ze zekerheid bieden aan de huurder en de verhuurder. 

Er komt de mogelijkheid om contracten tijdelijk of definitief te stoppen voor renovaties. De plaatsing van zonnepanelen en isolatiemateriaal zal doorgerekend kunnen worden aan de huurder. Een van de grote problemen op de huurmarkt blijft discriminatie. Om die tegen te gaan krijgen de verhuurdersorganisaties geld om huurders te informeren over hun rechten. En verhuurders die zich richten op huurders met een lager loon kunnen rekenen op een tegemoetkoming. Al moeten ze zich dan houden aan maximumprijzen en voor een bepaalde tijd aan die prijs verhuren.

4. 'Halve' betonstop

Enige domper op de vakantie van de Vlaamse regering: het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) is nog niet goedgekeurd. Dat plan moet de ruimtelijke verrommeling van Vlaanderen tegengaan, met een betonstop in 2050. Het dossier was volgens regeringsbronnen nog niet rijp om over te beslissen.

Maar minister Joke Schauvliege (CD&V) staat niet helemaal met lege handen. Aan de codex Ruimtelijke Ordening - zeg maar de toolbox voor ruimtelijke ordening - worden wel al aanpassingen gedaan. De belangrijkste daarvan is dat de verkavelingsvoorschriften worden versoepeld. Vandaag maken die het soms erg moeilijk om bijvoorbeeld een grote villa uit de jaren 70 om te bouwen tot een tweegezinswoning. Ook de procedures voor zorg- of kangoeroewoningen worden vereenvoudigd. En voortaan zullen kleine kmo's en start-ups zich kunnen vestigen op industrieterreinen. Nu zitten de complexe regels daar alweer vaak in de weg.

Ook belangrijk: er komt een 'bevriezing' van bouwgronden op plaatsen met een hoog overstromingsrisico. Eigenlijk hadden de lokale besturen dit al moeten afhandelen, maar in de praktijk verandert er weinig.

Veel gezinnen die vandaag 770 euro betalen zullen in de toekomst 290 euro moeten neertellen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234